ventilator sposobuje rezonancie

Všetko o chladení procesorov, grafických kariet, pasí­vne chladenie, ventilátory...
Používateľov profilový obrázok
KocuR
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 16. Apr, 2006, 02:00

ventilator sposobuje rezonancie

Príspevok od používateľa KocuR »

Spomaloval som ventilatory, teraz ich samotne uz velmi nepocut, no pocut nieco ine (keby som vedel co...) - proste nieco rezonuje. Trochu pomohlo keD som bednu umiestnil na molitan aby nebola polozena rovno na drevenej doske, no ajtak pocut rezonancie ktorych sa neviem ako zbavit - vsetko je pevne priskutkovane, fakt neviem co moze sposobovat ten hluk. Ako mam pripevnit ventilator, aby sa z neho nesirili pripadne rezonancie? A este sa chcem opytat, ako by som mohol zistit teplotu GPU a ci sa to da (GF 4 MX 440 bla bla).
pionier
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: So 06. Nov, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa pionier »

daj pod ventilatory gumove podlozky :dntknw:
hanni
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 02. Mar, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa hanni »

Niektore ventilatory pri znizeni otacok zacnu rezonovat,hlavne 12 cm...a o to viac,ze to mas napevno priskrutkovane...
Bikermotyl
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Bikermotyl »

Gumenne podlozky (homemade alebo origos kupene) mozu pomoct, ale ventilatory nie su zavaznym zdrojom rezonancie. Najbadatelnejsia rezonancia vychadza z diskov, takze ak mas HDD v klasickej 3.5" pozicii napevno priskrutkovany, ten bude prave zdrojom rezonancie.
a_M_D
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 25. Júl, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa a_M_D »

Ja prave kvoli tomu moju starsiu 80-ku uz vobec neskrutkujem a ked sa niekedy stane ze tuk do PC :wink: - tak trosku ho treba aj opat "nastelovat" a je zase TICHO!
siki
Dátum registrácie: So 01. Nov, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa siki »

Zdroje rezonancie
pridavne ventilatory:
pomoze gumena podlozka,alebo sa vesenie na pruzinky)
Ventilator na CPU:
pravdepodobne su uz loziska na tom zle, treba rozobrat a premazat(to plati aj pri predoslom pripade)
Navod: http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... 1055714709
Zakladna doska: ak nieje poriadne priskrutkovana ku case, moze nasledne vyvolavat rezonanciu..
Diskove mechaniky: Ak su nedostatocne priskrutkovane ku case, taktiez je vyvolana rezonancia

ale kedze pises ze vsetko mas vpoho priskrutkovane...

Tepltotu na tvojom GPU mozes zistit jedine externe, nejakym teplotnym cidlom ktore prilozis na GPU pod heatsink, pretoze tieto karty nemali teplotne cidla.Treba dat ale pozor aby heatsink dosadol poriadne, aby bolo zapezpecene odvadzanie tepla.
Alebo ho mozes prilozit na najblizsiu cast heatsinku ku GPU, ale teplota bude nizsia o par stupnov ako je v jadre.Netrufnem si tu povedat o kolko stupnov ale povedal by som tych 15C...

A ku rezonancii HDD, osobne som sa este nestretol s tym ze by harddisk rezonoval.
Sempron64 2800+|MSI K8n Neo 3|Giga-byte Radeon 9000pro @320/300|Seagate 30GB|WD 120GB SATA|CD-RW Lite-On|DVD-RW Lite-On|RAM 384MB Twinmos 266mhz|
Bikermotyl
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Bikermotyl »

siki napísal:...osobne som sa este nestretol s tym ze by harddisk rezonoval.
Ja uz bohuzial hej na predchadzajucom compe.
...a nepisal som, ze disk samotny rezonuje, ale ze je zdrojom rezonancie. Pevne priskrutkovany v 3,5" pozicii v nie zrovna najvychytanejsich skrinkach rozkmitava poriadne plecharinu. Nasledne vyriesene osadenim na gumy + fan na 5V :P
subz3ro
Dátum registrácie: Št 28. Apr, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa subz3ro »

Bikermotyl napísal:
siki napísal:...osobne som sa este nestretol s tym ze by harddisk rezonoval.
Ja uz bohuzial hej na predchadzajucom compe.
Jeden disk je este nic... skuste si predstavit 3 disky (z toho dva v RAID-0) keD sa "strafia" navzajom do harmonickej... to je potom koncert! :lol:
To uz by musel pocut kazdy. Ja som to riesil (podobne ako Bikermotyl) cez gumove podlozky... avsak bolo potrebne experimentovanim zistit ako ktory HDD na tych podlozkach skrutkami "dotiahnut", pretoze harmonicka je fakt svinstvo ktoreho sa len tak lahko clovek nezbavi... treba to proste zazit. :wink:
There are 10 types of people in the world. Those who know binary and those who don't.
a_M_D
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 25. Júl, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa a_M_D »

Presne ako som spominal, HDD mi bez skrutiek "volne polozeny" v pozicii tak nepocut (na bocnici mojej Mercury?)... Aj ked to mozno po FORTRONe nie je najvacsi hluk v PC, no ked tak najde dobru frekvenciu- pomaly snad zoberiem Ibalgin. :P A tu v PO aj tak zozeniem prd, nie gumicky pod HDD...
Payne
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 13. Mar, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Payne »

Staci kupit aj male gumene tesnenia, kusok vecsie ako srubka na vetrak...
CPU : Celeron 1200MHz&1440MHz - 12*120MHz, DVD : Sony DRU 800A,
HDD : Maxtor 40GB 7200ot. 2MB cache, MB : Abit ST6 RAID, RAM : 256 MB SDRAM PC133 PQI + 128 MB SDRAM PC133 Apacer, VGA : Inno3D GeForce 2MX 400 64MB 175MHz/155MHz@205MHz/165MHz, Zdroj : 250W, Zvuk : Sound Blaster 5.1 Live!
KocuR
Používateľ
Používateľ

Podla mna najviac rezonuje fan na Durone ... a mozno na grafickej, ale ten by asi az tak neprenasal rezonancie do zvysku (snaD). Ten fan na grafickej ma ale serie zo vsetkeho najviac lebo je najhlucnejsi a bojim sa ho spomalovat (viac ako uz je) lebo ten pasiv je velmi malinky... Procakov fan ma vraj 3590 rpm a pri zatazi teplota nevystupi nad 45°C - mozem s tym ist este nizsie (s otackami)? origos bol na 5200. HDDcka neodhlucnim lebo ten novy Seagate 160gigovy ajtak skoro nepocut a stary 20GB nevyberiem z case-u (sa tam zasekli dve skrutky ktore nie su uplne dotiahnute (mozno prave to rezonuje?) -ten HDD je samozrejme priskrutkovany napevno Dalsimi dvoma). Ono ta rezonancia nie je nijak hlasita, no je ju pocut viac ako samotne fany.
Spoiler: ukázať
i7 4770k+HE-02/Z87 Plus/4x4GB DDR3/RX5700XT Strix/250GB EVO840/1TB QVO/Define R4+4xA14/P-660/Essence STX/U2718Q/K70Mk.2 LP/G500s
Onkyo A9010/custom JPA100SE amp, custom speakers (SPH165KEP+DT350NF), AR5BT
Onkyo TX-RZ740, custom speakers (Dayton ND105/ND91+Peerless NE25VTS-04/Dayton ND25FA), custom sub (Dayton UM10 + Monacor SAM500D)
Synology DS418 + 4x4TB Red, Mikrotik hAP AC, 1Gb Antik
KocuR
Používateľ
Používateľ

Tak uz viem ze rezonovala grafa, vycistil som fan a uz je to relativne v pohode, teraz tiez cosi kdesi rezonuje ale ovela potichsie... Uz pocut iba disky a prudenie vzduchu od zdroja...
Spoiler: ukázať
i7 4770k+HE-02/Z87 Plus/4x4GB DDR3/RX5700XT Strix/250GB EVO840/1TB QVO/Define R4+4xA14/P-660/Essence STX/U2718Q/K70Mk.2 LP/G500s
Onkyo A9010/custom JPA100SE amp, custom speakers (SPH165KEP+DT350NF), AR5BT
Onkyo TX-RZ740, custom speakers (Dayton ND105/ND91+Peerless NE25VTS-04/Dayton ND25FA), custom sub (Dayton UM10 + Monacor SAM500D)
Synology DS418 + 4x4TB Red, Mikrotik hAP AC, 1Gb Antik

Návrat na "Chladiče a všetky druhy chladenia"