NAS/HTPC spolu alebo odelene?
NAS/HTPC spolu alebo odelene?
Ahoj,
Planujem vybudovat kompletne nove HTPC + NAS, no riesim dilemu, ci tom mam postavit ako jeden celok, alebo separovane..
Moje poziadavky pre:
NAS:
Nizka spotreba
Prevadzka 24/7
HTPC
Nizka hlucnost
pozeranie 3D filmov
Zaujimali by ma vase nazory, ako by ste to riesili vy..
p.s.: rozpocet nie je obmedzeny, ale musi to byt v ramci normy
Planujem vybudovat kompletne nove HTPC + NAS, no riesim dilemu, ci tom mam postavit ako jeden celok, alebo separovane..
Moje poziadavky pre:
NAS:
Nizka spotreba
Prevadzka 24/7
HTPC
Nizka hlucnost
pozeranie 3D filmov
Zaujimali by ma vase nazory, ako by ste to riesili vy..
p.s.: rozpocet nie je obmedzeny, ale musi to byt v ramci normy
- filuS
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 26. Aug, 2008, 13:14
Re: NAS/HTPC spolu alebo odelene?
Osobne si myslim, ze ak clovek chce nas a htpc, tak je to najlepsie spravit oddelene. U nas doma to mame poriesene tak, ze dole v pracovni nam bezi NAS (nejaky z tych Synology diskstation, zatial s jednym 2TB diskom, ale uz by to chcelo rozsirit o dalsie tera-dve), sluzi to ako sklad pre filmy a hudbu. Neviem kolko PC mate doma, ale u nas je to rozhodne najlepsie riesenie pre zdielanie dat (mame 6 kompov, 3 notasy a zatial jedno "htpc"). Ak by si to mal len pre to htpc, tak by sa ti to mozno neoplatilo robit osobitne, no na druhej strane ak to nas hodis do inej miestnosti, tak ti to do istej miery riesi hlucnost (do htpc hodis SSD a zvysok budes mat na diskoch mimo centra diania, cize ziadne vibracie alebo zvuk disku, takisto tym usetris miesto v skrinke).
Desktop
Spoiler: ukázať
Pravdu povediac nad hotovym NAS riesenim som rozmyslal, no tam ma odradza hlavne nemoznost buduceho rozsirenia diskoveho pola.. A platit za cca 4 diskovy NAS, tak to mi uz pride vyhodnejsie poskladat svoj vlastny datovy server..
Planujem to vyuzit pre 1PC, 1 Notebook + HTPC..
Planujem to vyuzit pre 1PC, 1 Notebook + HTPC..
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Moj nazor - oddelene.
Potom uz zalezi na tvojich potrebach. Ci ti staci 4-diskove pole, vtedy mozes rozmyslat nad kompletnym riesenim v style HP Proliant Microserver N40L s cenovkou 260 euro. Ak chces viac, tak potom ma zmysel rozmyslat nad nejakou Sandy Bridge doskou + G530 + 4GB RAM + v pripade potreby dodatocny RAID + nejaka ticha skrinka (Fractal Define R3?) + zdroj. Napriklad moj (file)server s Xeon E3-1235, P8B WS s ESXi virtualizaciou zerie okolo 80-100W.
Co sa tyka HTPC, zas zavisi od toho co ocakavas. Ja som si napriklad teraz postavil HTPC v Lian Li PC-Q09R (110W zdroj s externym adapterom), v nom je ASRock Z68M-ITX/HT, 4GB RAM, SSD; este riesim chladenie aby bolo co najmenej hlucne. Na to som nahodil OpenELEC, takze system pekne startuje priamo do XBMC. Idle spotreba 35W, Samsung Oceanic 39W, cely system sa da zapinat aj vypinat dialkovym.
Skus teda zadefinovat tvoje naroky, a podla toho sa rozhodni.
Potom uz zalezi na tvojich potrebach. Ci ti staci 4-diskove pole, vtedy mozes rozmyslat nad kompletnym riesenim v style HP Proliant Microserver N40L s cenovkou 260 euro. Ak chces viac, tak potom ma zmysel rozmyslat nad nejakou Sandy Bridge doskou + G530 + 4GB RAM + v pripade potreby dodatocny RAID + nejaka ticha skrinka (Fractal Define R3?) + zdroj. Napriklad moj (file)server s Xeon E3-1235, P8B WS s ESXi virtualizaciou zerie okolo 80-100W.
Co sa tyka HTPC, zas zavisi od toho co ocakavas. Ja som si napriklad teraz postavil HTPC v Lian Li PC-Q09R (110W zdroj s externym adapterom), v nom je ASRock Z68M-ITX/HT, 4GB RAM, SSD; este riesim chladenie aby bolo co najmenej hlucne. Na to som nahodil OpenELEC, takze system pekne startuje priamo do XBMC. Idle spotreba 35W, Samsung Oceanic 39W, cely system sa da zapinat aj vypinat dialkovym.
Skus teda zadefinovat tvoje naroky, a podla toho sa rozhodni.
podla mňa záleží aj hlavne že koľko chceš investovať celkovo peňazí za všetko podla toho rozdeliť kolko by si bol ochotný dať za NAS a za HTPC lebo takisto chcem si kúpiť teraz NAS ( mám tu aj topic ak chceš pozri) lenže prístu´pové doby u lacných modelov sú dosť dlhé takže podľa mňa by sa ti oplatilo postaviť len htpc vraziť tam aspoň 1tb disk pripadne väčší ak potrebuješ na dáta a mal by si to oveľa rýchlejšie
síce by spotreba bola väčsia ale by sa ti to oplatilo pomer cena/ výkon
síce by spotreba bola väčsia ale by sa ti to oplatilo pomer cena/ výkon
Ako som spominal, moj rozpocet nie je obmedzeny, co ale neznamena, ze chem poskladat riesenie s High-End komponentov.
Viac menej som sa uz rozhodol pre separovane riesenie.
V prvom rade chem vybudova NAS server. Pozeral som na hotove riesenie "HP Proliant Microserver N40L" ako mi radil faugusztin, ale tam je maximalne RAID 1.
Takze idem si prestudovat par topicov s "home made" NAS server..
Viac menej som sa uz rozhodol pre separovane riesenie.
V prvom rade chem vybudova NAS server. Pozeral som na hotove riesenie "HP Proliant Microserver N40L" ako mi radil faugusztin, ale tam je maximalne RAID 1.
Takze idem si prestudovat par topicov s "home made" NAS server..
-
- Moderátor
Co sa tyka N40L, ano je tam maximalne RAID1 z radica. Alternativou je softwarovy RAID (to mas takmer v kazdej lacnej NAS krabicke na trhu, rozumej krabicky pod 1000 euro), resp. dat tam HW RAID kartu s mSAS konektorom a zapojim tam originalny mSAS kabel co je v case.
Super presne takto som to poriesil aj ja, z Bazosu som Kupil za 220 eur Synology DiskStation 411j a ten som hodil do serverovni mam taku separe miestnost kde je aj dalsi Server. NAS som kupil bez HDD kedze som 2 HDD 2TB uz mal a dalsie 2 som dokupil spravil RAID 5 a hotovo. Napojene to mam na PC normalne ale nechcel som uz mat v PC zase 6 HDD ci viac a tak mam len 2 + mam to este napojene na TV a tak ked chcem pozriet serial fil fotky mozem aj na iPhone / Android / Tablet alebo rovno na Telke je to uzasne pohodlne.filuS napísal:Osobne si myslim, ze ak clovek chce nas a htpc, tak je to najlepsie spravit oddelene. U nas doma to mame poriesene tak, ze dole v pracovni nam bezi NAS (nejaky z tych Synology diskstation, zatial s jednym 2TB diskom, ale uz by to chcelo rozsirit o dalsie tera-dve), sluzi to ako sklad pre filmy a hudbu. Neviem kolko PC mate doma, ale u nas je to rozhodne najlepsie riesenie pre zdielanie dat (mame 6 kompov, 3 notasy a zatial jedno "htpc"). Ak by si to mal len pre to htpc, tak by sa ti to mozno neoplatilo robit osobitne, no na druhej strane ak to nas hodis do inej miestnosti, tak ti to do istej miery riesi hlucnost (do htpc hodis SSD a zvysok budes mat na diskoch mimo centra diania, cize ziadne vibracie alebo zvuk disku, takisto tym usetris miesto v skrinke).
takze podla mna jednoznacne oddelene.
Je N40L lepsie riesenie ako poskladat si vlastne NAS? Ake su vyhody N40L? Zatial sa mi nepodarilo najst recenziu na tento server..faugusztin napísal:Co sa tyka N40L, ano je tam maximalne RAID1 z radica. Alternativou je softwarovy RAID (to mas takmer v kazdej lacnej NAS krabicke na trhu, rozumej krabicky pod 1000 euro), resp. dat tam HW RAID kartu s mSAS konektorom a zapojim tam originalny mSAS kabel co je v case.
-
- Moderátor
http://www.silentpcreview.com/HP_Proliant_MicroServer
Nuz, je to normalne PC s dvojjadrovym CPU Athlon II Neo 1.5GHz, samozrejme doska je specialne usposobena (teda nie je to ITX ani DTX ani ziadny konkretny format). Za priplatok 1 euro (neviem ci to este plati, spytaj sa) mas k tomu Windows Server 2008 R2 Foundation, teda vo vysledku je to fakt plnohodnotne PC s Windows Server, pricom mas 4 disky pekne za dvierkami, v klasickych suflikoch na vymenitelne disky, cele chladene 12cm PWM ventilatorom vzadu (specialny konektor, ale jednoducho riesitelny, vid posledna stranka recenzie).
Ako nie je to ziadne delo samozrejme, ale s prihliadnutim na cenu je to vyborne komplexne riesenie - mala skrinka, 4 disky, standardny OS,...
Jediny rozdiel oproti tej recenzii moze je rychlost CPU (N36L bolo 1.3GHz,m N40L je 1.5GHz) a rozdiely mozu byt este v konfiguracii - pridany OS, ina kapacita RAM ci iny pribaleny disk.
Nuz, je to normalne PC s dvojjadrovym CPU Athlon II Neo 1.5GHz, samozrejme doska je specialne usposobena (teda nie je to ITX ani DTX ani ziadny konkretny format). Za priplatok 1 euro (neviem ci to este plati, spytaj sa) mas k tomu Windows Server 2008 R2 Foundation, teda vo vysledku je to fakt plnohodnotne PC s Windows Server, pricom mas 4 disky pekne za dvierkami, v klasickych suflikoch na vymenitelne disky, cele chladene 12cm PWM ventilatorom vzadu (specialny konektor, ale jednoducho riesitelny, vid posledna stranka recenzie).
Ako nie je to ziadne delo samozrejme, ale s prihliadnutim na cenu je to vyborne komplexne riesenie - mala skrinka, 4 disky, standardny OS,...
Jediny rozdiel oproti tej recenzii moze je rychlost CPU (N36L bolo 1.3GHz,m N40L je 1.5GHz) a rozdiely mozu byt este v konfiguracii - pridany OS, ina kapacita RAM ci iny pribaleny disk.
- jararak
- Moderátor
- Dátum registrácie: Št 13. Jan, 2005, 20:00
vyrazne odporucam vyhnut sa neinteligentnym hw raidom ktore nevedia nic, len zneprijemnit zivot, najlepsie mozne soft riesenie je postavit to na ZFS (zRaid 5 najlepsi performance momentalne na trhu a je zadarmo), je ho mozne implementovat do linuxu, BSD s tym pracuje nativne tak isto ako Solaris. Rozbehas to na hocicom nad 1gb cpu a 512ram, samozrejme zabudni na komprimaciu, s dvojjadrom a 4gb ram to uz bude vediet manazovat tych 8TB s komprimaciou. Taketo riesenie pouzil kolega kde ma 12x2TB Samsung a nemoze si to vynachvalit, mimochodom bavime sa tu uz o enterprise rieseni, dokupoval do toho SAS radice aby mal konektory na to mnozstvo diskov plus backplane.
Watching you ...
Modra je dobra a preto ju mam aj v logu.
Modra je dobra a preto ju mam aj v logu.
No povodne som zamyslal HW raid 5, ale teraz po prestudovani par threadov, som sa rozhodol ze to urobim predsa len inak.. Asi sa predsa len pustim do toho HP Proliant N40L..jararak napísal:vyrazne odporucam vyhnut sa neinteligentnym hw raidom ktore nevedia nic, len zneprijemnit zivot, najlepsie mozne soft riesenie je postavit to na ZFS (zRaid 5 najlepsi performance momentalne na trhu a je zadarmo), je ho mozne implementovat do linuxu, BSD s tym pracuje nativne tak isto ako Solaris. Rozbehas to na hocicom nad 1gb cpu a 512ram, samozrejme zabudni na komprimaciu, s dvojjadrom a 4gb ram to uz bude vediet manazovat tych 8TB s komprimaciou. Taketo riesenie pouzil kolega kde ma 12x2TB Samsung a nemoze si to vynachvalit, mimochodom bavime sa tu uz o enterprise rieseni, dokupoval do toho SAS radice aby mal konektory na to mnozstvo diskov plus backplane.
+ mam este dilemu aky OS? FreNAS alebo WHS...? Co by ste odporucili..
-
- Moderátor
To zavisi od tvojich potrieb. Ak tam chces aj iny SW nez samotny FreeNAS, tak tam daj Windows alebo nejaky Linux, inac kludne aj ten FreeNAS. Vykonovo to bude stacit - ja som pouzival pod Windows Server 2008 R2 softwarovy RAID Windowsu, a zvladalo to plnu rychlost zapisu okolo 60-100MB/s cez gigabitovy ethernet. Iste, zatazenie sytemu (CPU) bolo vtedy uz na urovni 60% kvoli mnozstvu vypoctov a dat, ktore bolo treba RAID-ovat, ale system to zvladal.
Urcite by som ale odporucil v pripade ZFS (FreeNAS) alebo Windows dokupit 2x4GB ECC moduly (to je maximum co system podporuje), vyjde ta to 60-70 euro za tych 8GB RAM :
http://pamate.heureka.sk/kingston-4gb-1 ... pl313e-4g/
Urcite by som ale odporucil v pripade ZFS (FreeNAS) alebo Windows dokupit 2x4GB ECC moduly (to je maximum co system podporuje), vyjde ta to 60-70 euro za tych 8GB RAM :
http://pamate.heureka.sk/kingston-4gb-1 ... pl313e-4g/
Predsa len som sa rozhodol, ze si poskladam vlastny server.faugusztin napísal:Moj nazor - oddelene.
Potom uz zalezi na tvojich potrebach. Ci ti staci 4-diskove pole, vtedy mozes rozmyslat nad kompletnym riesenim v style HP Proliant Microserver N40L s cenovkou 260 euro. Ak chces viac, tak potom ma zmysel rozmyslat nad nejakou Sandy Bridge doskou + G530 + 4GB RAM + v pripade potreby dodatocny RAID + nejaka ticha skrinka (Fractal Define R3?) + zdroj. .
Potreboval by som poradit s MB a PSU.
Procecesor bude: G530
RAM: http://pamate.heureka.sk/kingston-4gb-1 ... pl313e-4g/
Skrina: http://www.alza.cz/fractal-define-mini-d242918.htm
-
- Moderátor
Nuz :
http://datacomp.sk/hp-proliant-microser ... 10504.html
Nova cena - 137 euro.
Ak sa predsalen rozhodnes pre vlastne PC, tak je to uplne jedno, vyber si akukolvek dosku .
http://datacomp.sk/hp-proliant-microser ... 10504.html
Nova cena - 137 euro.
Ak sa predsalen rozhodnes pre vlastne PC, tak je to uplne jedno, vyber si akukolvek dosku .