ORANGE DSL - skúsenosti, rady atď.
- MaxMan
- Redaktor
- Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Re: ORANGE DSL - skúsenosti, rady atď.
Knifak: choď priamo do Orange, tam majú ten modem za 27€. Osobne som ho tam kupoval.
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
knife :
A)najdi si topic ako dostat FW 1.09 ale zrejme sa ti to nepodari
B) suhlasim je to lacnejsie v ORANGE-i
rao1:
vymenit router, nic ine neostava
k tej linke... Neda sa to presne povedat... Pravdepodobne si velmi blizko DSLAMu. Ale linku mas podla vsetkeho staru a zasumenu. Normalne sa tam da dosiahnut i 20mbps+. A k tomu output power, mozno prave preto, ze ti niekto/nieco zasumuje. A nenapisal si modulaciu takze ti to prene neviem povedat.. Ale tych 6mbps musi dat i pod aDSL. Zalezi od Telekomu ci ti zmenia modulaciu.
A)najdi si topic ako dostat FW 1.09 ale zrejme sa ti to nepodari
B) suhlasim je to lacnejsie v ORANGE-i
rao1:
vymenit router, nic ine neostava
k tej linke... Neda sa to presne povedat... Pravdepodobne si velmi blizko DSLAMu. Ale linku mas podla vsetkeho staru a zasumenu. Normalne sa tam da dosiahnut i 20mbps+. A k tomu output power, mozno prave preto, ze ti niekto/nieco zasumuje. A nenapisal si modulaciu takze ti to prene neviem povedat.. Ale tych 6mbps musi dat i pod aDSL. Zalezi od Telekomu ci ti zmenia modulaciu.
Spoiler: ukázať
Zaregistroval som sa sem, aby som prispel do tejto situacie. Taktiez sme prechadzali z T-com do Orange a zostal nam povodny router D-LINK DSL 2641R. Po komunikacii s technickou podporou staci dat verziu firmwaru 1.09 a funguje to. Predtym to robilo klasicky stav, ze stranky sa nedocitavali + obcas dost velka odozva.
Napisem sem ako sa tento stav da vyriesit.
A) Aktualizacia firmwaru:
------------------------------
0. Odpojit kabel od internetu a vsetkych sietovych kablov (nutnost)
1. Vypnut na chvilu router tlacidlom a znova zapnut (tymto sa vycisti pamat od internetu a pojde naflashovat, inak pise chybu o nedostupnosti pamate)
2. Pripojit na router jednym sietovym kablom
3. Prihlasit sa do administracie (192.168.1.1)
- pokial je verzia od T-comu 1.05 tak prihlasovacie udaje su admin/admin (alebo user/user nepamatam si presne)
- pre verziu 1.07 je admin/profesor
4. Prejst do nastaveni Udrzba -> Aktualizacia firmware
5. Stiahnut firmware 1.09 ftp://ftp.dlink.pl/dsl/dsl-2641r/driver ... 091109.zip
6. Rozbalit a pre aktualizaciu zvolit subor EU_1-09.ras
7. Po aktualizacii su prihlasovacie udaje admin/admin. Dostupne iba v anglictine
B) Nastavenie pre operatora Orange
1. V polozke Setup -> ADSL Setup kliknut na tlacidlo Setup Wizard
2. Prvý krok je nastavenie pristupoveho hesla, moze sa preskocit
3. V druhom kroku zvolte krajinu Slovakcia a operatora T-com (prenajata infrastruktura)
4. Treti krok dajte udaje, ktore mate od Orangeu
5. Potvrdit s tlacidlom Finish
Tadaaa, internet by mal fungovat znova bezproblemovo.
Napisem sem ako sa tento stav da vyriesit.
A) Aktualizacia firmwaru:
------------------------------
0. Odpojit kabel od internetu a vsetkych sietovych kablov (nutnost)
1. Vypnut na chvilu router tlacidlom a znova zapnut (tymto sa vycisti pamat od internetu a pojde naflashovat, inak pise chybu o nedostupnosti pamate)
2. Pripojit na router jednym sietovym kablom
3. Prihlasit sa do administracie (192.168.1.1)
- pokial je verzia od T-comu 1.05 tak prihlasovacie udaje su admin/admin (alebo user/user nepamatam si presne)
- pre verziu 1.07 je admin/profesor
4. Prejst do nastaveni Udrzba -> Aktualizacia firmware
5. Stiahnut firmware 1.09 ftp://ftp.dlink.pl/dsl/dsl-2641r/driver ... 091109.zip
6. Rozbalit a pre aktualizaciu zvolit subor EU_1-09.ras
7. Po aktualizacii su prihlasovacie udaje admin/admin. Dostupne iba v anglictine
B) Nastavenie pre operatora Orange
1. V polozke Setup -> ADSL Setup kliknut na tlacidlo Setup Wizard
2. Prvý krok je nastavenie pristupoveho hesla, moze sa preskocit
3. V druhom kroku zvolte krajinu Slovakcia a operatora T-com (prenajata infrastruktura)
4. Treti krok dajte udaje, ktore mate od Orangeu
5. Potvrdit s tlacidlom Finish
Tadaaa, internet by mal fungovat znova bezproblemovo.
Takze tak sa vycisti pamat
Este dnes to vyskusam... akurat neviem, ze ci Telekom nedodaval tento router s 2ma roznymi reviziami..ale skusim.. Jediny hacek je v tom, ze udajne sa nenahrava FW 1.09 cely.. Nechyba ti tam nic ?
Este dnes to vyskusam... akurat neviem, ze ci Telekom nedodaval tento router s 2ma roznymi reviziami..ale skusim.. Jediny hacek je v tom, ze udajne sa nenahrava FW 1.09 cely.. Nechyba ti tam nic ?
radorado napísal: user/user pre FW 1.05... admin/admin ide iba pre vyhradene IP alebo ak si zmenis cez sys webiprange rozsah IPciek admin mode
Naposledy upravil/-a CageJ v So 12. Máj, 2012, 12:30, upravené celkom 1 krát.
Tiez som to nasiel uplnou nahodou, lebo mi nesiel nahrat vo verzii 1.09. Stale chyba pamate.
Oproti verzii 1.05 tam je vsetko okrem moznosti nastavovat to cez Telnet (kedze funguje, nie je to potreba). Ma vsak niektore veci volnejsie. Chvilu som mal T-com verziu 1.07 a ta mala viac nastaveni ako oficialna od vyrobcu. No nechyba mi to. Bol som rozhodnuty kupit novy router, keby to neslo.
Ja som mal povodne hardwerovu reviziu B2, po prehodeni na oficialny firmware mi to prepisalo na B1. Avsak funguje.
Orientacne rychlosti:
Odozva: 21ms (z routera ide do switchu, o jeden krok mam viac)
Stahovanie: 2.84Mb
Odosielanie: 0.58Mb
Oproti verzii 1.05 tam je vsetko okrem moznosti nastavovat to cez Telnet (kedze funguje, nie je to potreba). Ma vsak niektore veci volnejsie. Chvilu som mal T-com verziu 1.07 a ta mala viac nastaveni ako oficialna od vyrobcu. No nechyba mi to. Bol som rozhodnuty kupit novy router, keby to neslo.
Ja som mal povodne hardwerovu reviziu B2, po prehodeni na oficialny firmware mi to prepisalo na B1. Avsak funguje.
Orientacne rychlosti:
Odozva: 21ms (z routera ide do switchu, o jeden krok mam viac)
Stahovanie: 2.84Mb
Odosielanie: 0.58Mb
uz som si nepamatal presne, lebo som prechadzal z verzie 1.07CageJ napísal:Takze tak sa vycisti pamat
radorado napísal: user/user pre FW 1.05... admin/admin ide iba pre vyhradene IP alebo ak si zmenis cez sys webiprange rozsah IPciek admin mode
Presne ako hovoris, nenastavovat ziadne MTU! nechat hodnotu 0knifak napísal:Tak som to nevydrzal kedze mi nefungovalo dost stranok, vyskusal to flashnut a funguje to presne podla navodu, mas u mna pivo Rado.
Stranky ktore mi nesli teraz idu bez problemov. Nenastavoval som MTU ani nic ine okrem toho co je v navode a wifi siet.
Neskor napisem ci su s tym nejake problemy.
daj si aj za mna pivo.
To je pravda lenze ktosi napisal, ze sa nenahrava cely...+ ma tu WPS funkciu ten novy FW.. nastastie sa da vypnut...
takze chyba QoS, remote control a tusim i filtre
EDIT : Odvtedy co mam zvyseny profil linky, tak rychlosti vyskakuju od 2,3mbps po 2,8mbps.. hlavne ten ping poklesol.. v noci som ho mal aj pod 20ms. ako ste mohli vidiet tak 12ms je zatial rekord co som dal trvalo.. cca zhruba pol hodiny bol taky...
takze chyba QoS, remote control a tusim i filtre
EDIT : Odvtedy co mam zvyseny profil linky, tak rychlosti vyskakuju od 2,3mbps po 2,8mbps.. hlavne ten ping poklesol.. v noci som ho mal aj pod 20ms. ako ste mohli vidiet tak 12ms je zatial rekord co som dal trvalo.. cca zhruba pol hodiny bol taky...
No ale zaklady tam su..
Takze TELEKOM skutocne upravuje linky.
Pred 2 dnami mi bol nielen zvyseny opat IP profil ale taktiez daleko vylepsena kvalita linky..
Predtym som mal 16.5dB teraz mavam 23.5-25.5dB. Upload skace ATT = na 17dB a SNR Margin na 13dB.
Rate (Kbps):
4096 kbps 512 kbps
SNR Margin (dB):
25.0 16.0
Attenuation (dB):
22.0 14.0
Output Power (dBm):
19.0 13.0
Takze TELEKOM skutocne upravuje linky.
Pred 2 dnami mi bol nielen zvyseny opat IP profil ale taktiez daleko vylepsena kvalita linky..
Predtym som mal 16.5dB teraz mavam 23.5-25.5dB. Upload skace ATT = na 17dB a SNR Margin na 13dB.
Rate (Kbps):
4096 kbps 512 kbps
SNR Margin (dB):
25.0 16.0
Attenuation (dB):
22.0 14.0
Output Power (dBm):
19.0 13.0
Zatial ide vsetko OK len ten ping je stale na urovni 50ms.
Downstream Upstream
Rate (Kbps): 4096 kbps 704 kbps
SNR Margin (dB): 23.5 11.0
Attenuation (dB): 18.0 14.0
Output Power (dBm): 19.0 13.0
Downstream Upstream
Rate (Kbps): 4096 kbps 704 kbps
SNR Margin (dB): 23.5 11.0
Attenuation (dB): 18.0 14.0
Output Power (dBm): 19.0 13.0
Ahoj vsetci,
zaujimalo by ma, ake mate rychlosti v priebehu dna. Ja som si u Orange zaplatil 9Mbit a este som ho nevidel. Max som z toho dostal 8.5, aj to len skoro rano / neskoro v noci. Poobede z toho dostanem do 5Mbit a vecer tak 2. Zacinam dost trpko lutovat, ze som zrusil Telekom... Ma zmysel sa stazovat, alebo ma poslu prec s tym, ze 9MBit je maximalna rychlost a nikto nic negarantuje?
Moja linka vyzera takto
Downstream Upstream
SNR Margin:12.4 20.7 db
Line Attenuation:11.3 11.5 db
Data Rate: 12237 766 kbps
Max Rate:19712 1312 kbps
POWER:18.9 12.3 dbm
CRC:0 0
zaujimalo by ma, ake mate rychlosti v priebehu dna. Ja som si u Orange zaplatil 9Mbit a este som ho nevidel. Max som z toho dostal 8.5, aj to len skoro rano / neskoro v noci. Poobede z toho dostanem do 5Mbit a vecer tak 2. Zacinam dost trpko lutovat, ze som zrusil Telekom... Ma zmysel sa stazovat, alebo ma poslu prec s tym, ze 9MBit je maximalna rychlost a nikto nic negarantuje?
Moja linka vyzera takto
Downstream Upstream
SNR Margin:12.4 20.7 db
Line Attenuation:11.3 11.5 db
Data Rate: 12237 766 kbps
Max Rate:19712 1312 kbps
POWER:18.9 12.3 dbm
CRC:0 0
- MaxMan
- Redaktor
- Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Podla mna si mozeme vsetci piskat, ked nam ide net pomalsie. Tie ich rychlosti su maximalne a aj na infolinke mi to potvrdili. Cize keby to slo iba 0,5Mbit/s tak s tym nic neurobime Pravdepodobne Orange nakupil nejake pasmo a do neho sa musi vtesnat (agregacia). Ale kludne to mozu byt aj praktiky Telekomu (vieme coho su schopni).
Mali sme na vyber:
- bud predrazeny Telekom
- alebo lacnejsi Orange (s miernymi vykyvmi rychlosti)
Inak k tym 9Mbit/s: osobne by som znizil na 6Mbit a platil menej. Sak o kolko viac Ti to taha pocas dna - za tu cenu to asi nestoji.
Mali sme na vyber:
- bud predrazeny Telekom
- alebo lacnejsi Orange (s miernymi vykyvmi rychlosti)
Inak k tym 9Mbit/s: osobne by som znizil na 6Mbit a platil menej. Sak o kolko viac Ti to taha pocas dna - za tu cenu to asi nestoji.
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
Vdaka za reakciu MaxMan. Rozmyslal som, ze to znizim, cital som, ze rychlost mozem v pohode menit pocas doby viazanosti. Je to naozaj tak? Este by ma zaujimalo, co sa stane, ked Orange "zvysi" rychlosti v juni/juli. Zatial to prezijem, net si nechavam preplacat u zamestnavatela, teda aspon ciastocne, cize peniaze ma netrapia. Rusil som Magio IPTV a internet, aby som nebol limitovany na 2Mbit internet, a cuduj sa svete, obcas je to este horsie