vykurovanie elektrinou alebo plynom, zateplenie

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Re: vykurovanie elektrinou alebo plynom?

Príspevok od používateľa HellAngel »

tak polystyren proste po tych rokoch strati nejaku tu ucinost, ale teraz neriesim polystyren. mne ide o to vykorovanie a nakladovost
NB: Asus ROG Strix G16
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Diablo1st »

HellAngel napísal:no dom je novostavba, pouzity je itong lambda. Okna su vsetky 3 sklo, zateplenie sa chystam na dalsi rok 10cm polystyren.
Dom je 2 poschodovy, spodok je rieseny cely podlahovkou + mame 15kw krb, vrch 3 izby riadiator + kupelna podlahovka.

aby sme sa tu nehadali. rad by som vedel kolko mate naklady elektrika v novostavbe a plyn (pripodobnom zatepleni). Plyn vzdy vyjde lacnejsie, ale mam taky mozno problem ze budem musiet koli plynu rozkopat hlavnu cestu a celkavo ma pripojka vyjde na 4 - 5000e. Takze silne uvazujem ci to mam riesit alebo nie
No neviem neviem, či je pre teba vykurovanie elektrinou zrovna vhodné.

Ešte je jedna možnosť čo sa plynu týka, zakopať zásobník na záhrade, teda ak máš na to priestor. Má to jeden známy, tiež kvôli problémom s prípojkou, a nesťažuje si. Náplň mu vydrží cca. 2,5 roka. Prenájom nádrže má zadarmo - podpísal,že bude odoberať plyn 15 rokov.
Skús pouvažovať o tejto alternatíve.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.

FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

a to ma normalne v zemi?
KatjushaMan
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 10. Nov, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa KatjushaMan »

Spoiler: ukázať
PC1Procesor: AMD RYZEN 1700X @ 3820 MHz Základní deska: Asus ROG CROSSHAIR VI HERO AM4 Paměť:DDRAM4 2x8GB G-Skill 3650Mhz Grafická karta:Asus ROG GTX 980 Pevný disk:HDD Samsung SpinPoint F3, 1TB, HDD WD 350 GB Monitor1: DELL U2412M Monitor2: HP w2207
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

HellAngel napísal:a to ma normalne v zemi?
On to má zakopané v záhrade, oplotené aby mu tam detská nechodili a myslím, že tam má dajaké meracie zariadenie, ale tým som si neni istý.
Pod zemou mu ide aj potrubie až do domu, on to má napojené na kogeneračnú stanicu (vyrába si s tým aj elektrinu aj teplo).

Prenájom nádrže ho nestojí nič, keďže podpísal zmluvu kde musí odoberať ten plyn po dobu 15 rokov.

Presné ceny tohto typu vykurovania nepoznám, ale myslím že neni problém si zohnať dajakú cenovú ponuku na nete.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.

HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

dneska som bol v servise s autom a zhodou okolnosti tam mal tuto nadrz. Vravel ze velky cenovy rozdiel medzi zemnym a nadrzou nie je. Skusim viacej o otm pozistivat keby nahodou.
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 12. Jan, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Tomasjerry »

A co tak naozaj tam hodit devoplyn?
Inak na mam 100 m2 vykurovacej plochy, stary 30 rocny barak z kvadra, strop vyska 2,2 m. Kurim plynom + 2x krb na drevo. Ano musim stale prikladat, ale aj tak 1 rok som spotreboval 1300 m3 plynu, tento, ktory uz tam byvam uz len 650 m3, lebo krby isli cez zimu stale, co som bol doma. Inak teplotu som mal nadstavenu pre kotol na 18 stupnov, ked nikto nieje doma tolko staci. Zakuril som v krbe a hned bolo 24 a strasssne teplo ;)
AMD Ryzen™ 7 3700X, ASROCK X470 Taichi, 16 GB RAM 3200 MHz, ASUS 2080Ti, Samsung SSD 256GB + Samsung Evo SSD 256GB + 2TB HDD,LG DVD +/-rw, Frakcial 600 W Newton R3
To vsetko v LIAN LI PC-X1000 :)
AmOK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 25. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa AmOK »

Moje srdce ekologa a chronickeho podtaktovavaca pri niektorych prispevkoch place. :smutny:
Sry za OT, ale dost casto mam dojem, ze sa na tomto fore schadza IQ elita slovenska a potom je to vytriezvenie o to neprijemnejsie. :D
Mne osobne sa to riesenie so zasobnikom plynu dost paci, koli urcitej, aj ked relativne kratkodobej (kym je plyn v zasobniku) nezavislosti na krizach, vykyvoch cien, ktore urcite opat pridu. Mozno by tiez nebolo odveci poguuglit fora, kde ludia vykuruju domy roznymi "sialenostami". Nechce sa mi uz teraz hladat, ale cital som realne veci na nejakom cz fore, kde si ludia bastlia a upravuju bezne dostupne motory elektrocentraly na spalovanie zmesi pouziteho motoroveho oleja a vody. Boli tam navody aj realne skusenosti z prevadzky.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

zasa nechcem zachadzat do etremnosti :laugh:
ten zasobnik sa paci aj mne, a jednoznacne ak sa to nepodari s plynarmi dohodnut tak pojdem do tejto alternativy.
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Čo sa toho zásobníka týka, náplň ti môže vydržať zopár rokov, takže ak nemôžeš mať z rôznych príčin prípojku plynu, je to veľmi zaujímavá alternatíva.

To Amok: s tým, že toto fórum nie je plné odborníkov na všetky témy s tebou súhlasím. Napríklad mne sa v tomto vlákne nepáčilo, ako niektorí hania elektrické vykurovanie. Samozrejme do starých barákov to moc vhodné nie je, ale pre skoro pasívne domy je to elegantné riešenie. Mňa najmä oslovilo infra vykurovanie. To len tak pre info :-D

AmOK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 25. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa AmOK »

Jasne Hell, ze som to trochu prehnal, to vies pokrocila nocna hodina.. :D
Ja riesit vykurovanie domu, tak by som sa snazil mat hlavne vykurovanie a k nemu nejaku pomocnu alternativu. Ked sa riesi kurenie s elektrikou, tak jednoznacne tepelne cerpadlo vzduch-vzduch! Ziadna ina varianta elektrickeho kurenia nema taku vysoku ucinnost. Jedine minus je obstaravacia cena a to, ze ked udru velke mrazy (pod cca -7), tak je to konecna a musis kurit inym zdrojom.
Kamarat ma barak bez plynovej pripojky v triede A+. Najvacsiu cast roka kuri tepelnym cerpadlom 5000W (barak ma cez 150m2), v najvacsich mrazoch podlahovym kurenim (voda, nie el. rohoze) a ked chce aj kusok romantiky, tak zakuri v krbe. Nie je to hlupy clovek a mne sa taketo kombinovane riesenie paci asi najviac. Zohrievat ale vodu plynom vyjde vzdy lacnejsie, ak uvazujeme o dvoch identickych barakoch. Keby tu moznost mal urcite by na ohrev vody zvolil koli cene plyn a nie elektriku. Tento rok planuje este na strechu hodit nejake konvertory, len ako ceresnicku a to bude uz uplna bomba. :good:
Diablo infra nemam nastudovane, aj ked sa zivim elektrikarcinou, tak sa k tomu neviem odborne vyjadrit. :red:
Tie shitne cinske infraziarice, co som zatial videl ma moc neoslovili, ale hovorim, je to mozno len neznalostou technologie... Ucinnost tepelneho cerpadla vzduch-vzduch, voda-vzduch, pripadne zem-vzduch, ale momentalne ziadny iny energeticky system, ktory len premiena energiu nejakeho media (elektrina, plyn, uhlie, drevo) na teplo, uz z principu nema ako prekonat. Ale mrknem na to, ked si najdem cas, ked pises, ze je to zaujimave. ;)
KatjushaMan
Používateľ
Používateľ

v tomto mas pravdu ze riesit to tepelnymi cerpadlami iba obstaravacie naklady su sialene vysoke pritom jednoduchy princip to je :facepalm:

kolektory kolko diskusii odbornikou som precital tak stale nieje mozna navratnost investicie to by musely energie salene vyskocit nahor co by bola recesia jak svina velka

kamarat na baraku skusaly infra ale zrusily to daly kurenie vodou (kozub, kotol na tuhe) a elektrinou do podlahovky

osobne by som volil kombinaciu drevo/ plyn najlacnejsia volba a da sa povedat ze aj ekologicke pokial sa zacne kontrolovat normalne u nas vyrub stromov. resp ak budes kupovat opeciatkovane drevo :) ale zase cez kotol kozuby su neregulovatelne na teplotu a vela tepla aj tak uteka prec

kotol nadimenzovany tak aby sa vyhrieval na 50-60 °C aby pri tom horelo drevo na modro cize spalovaly sa aj plyny mas vykurovanie uplne v pohode a lacno-

Plus kombinacia plyn plus kotol na drevo ta vyjde v zaujimavej cene a mas stale na vyber 2 moznosti
PC1Procesor: AMD RYZEN 1700X @ 3820 MHz Základní deska: Asus ROG CROSSHAIR VI HERO AM4 Paměť:DDRAM4 2x8GB G-Skill 3650Mhz Grafická karta:Asus ROG GTX 980 Pevný disk:HDD Samsung SpinPoint F3, 1TB, HDD WD 350 GB Monitor1: DELL U2412M Monitor2: HP w2207
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

samozrejme mam alternativne kurenie a to krb, je to ale obycajna vlozka, ma 15kw a je robena aby odovzdavala teplo do priestoru.

kolektry som chcel na ohrev teplej vody, skoda ze ale zrusili dotacie. cakam ze znova otvoria temu dotacii na kolektory a idem dat aj tie.

katjushaman: presne tak, to tepelne cerpadloje v podstate jednochy system, ale ta cena je proste neskutocna. Mam znameho co to ma, ale povedal ze nech si pripravim celkom slusny balik. Ale hadam raz aj na to pride. Celkovo Mi pride ze na slovenku su tieto alternativne riesenia kurenia a vyhrievania predrazovane, aby clovek proste bud siel na plyn alebo elektriku :E
KatjushaMan
Používateľ
Používateľ

kamarat tepelene cerpadla instaluje :) vravi ze opalti sa aj v tatrach prevadzkovat vzduch vzduch a to je uz ine klimaticke pasmo :) ale je to palka riadna

ale vravi ze uz ludia prechadzaju na trebo stiepku alebo peletky je to najlacnejsie

krb je nevyhodny v tom ze najvacise teplo vznika dole v ohnisku tam kde sa spaluje drevo a vlastne to krb nevyuzije ten vzduch je uz len bonus skor pre mna :)

proste ked mas kotolnu a pouzijes este kominovu vlozku od kotla ktora ohrieva vhanany vzduch vdaka dymu tak mas zase vyssiu ucinnost. plus nemas drevo v dome ani spinu pri kozube musis pravidelne malovat nech mi nikto nehovory ze nie lebo ked vykurujes prieduchmi zaspiny sa ta miestnost plus to ze otvaras nakladas drevo zadymi do vnutra v kotolni ta to slusne povedane neserie

Plus nesmies zabudnut ze ku krbu potrebujes spravit vonkasi privod vzduchu ak ti ho bdue brat z miestnosti tak ti sluzi ako ohrievac ale aj ako chladic lebo bdue cez skary nasavat vonkajsi hladny vzduch
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 05. Aug, 2009, 19:33

Príspevok od používateľa Bamma_boy »

tepelným som ohrieval vodu aj v -15°C bez použitia špirál.. ;) Je to pustené cez zemný register a pri -9°C vonku som mal v registri +11°C - čerpadlo mi z toho vezme 8°C, síce to zásobník vykúrilo za noc + 1/2 dňa, ale plne mi to postačovalo..
stále lepšie ako zapnúť 4kW špirály..
Ak chcete v dome vetrať a nevyvetrať si pri tom všetko teplo čo máte v dome, tak jedine rekuperačku a potom sa nedá uvažovať nad žiadnym krbom v dome, kto by ten systém každú chvíľu čistil od toho prachu. :rolleyes:
A vykurovať podlahovku krbom alebo plynom výjde na viac ako mňa elektrika cca. 10 rokov.. v prípade, že tam chcete púšťať len 50°C max. ako je stanovené, ak vám nevadia popraskané potery, znížená životnosť trubiek tak pohode.

Návrat na "Debata o všetkom"