vykurovanie elektrinou alebo plynom, zateplenie

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
KatjushaMan
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 10. Nov, 2006, 02:00

Re: vykurovanie elektrinou alebo plynom?

Príspevok od používateľa KatjushaMan »

kolko ta stalo cerpadlo?

No ved nemusis nutne vykurovat vsetko podlahovkou ked si da plyn a kotol tak je lepsi radiator a omnoho nizsie obstaravacie naklady su na ich instalaciu. Plus myslim ze kazdy sikovnejsi clovek si to vie spravit aj sam
Spoiler: ukázať
PC1Procesor: AMD RYZEN 1700X @ 3820 MHz Základní deska: Asus ROG CROSSHAIR VI HERO AM4 Paměť:DDRAM4 2x8GB G-Skill 3650Mhz Grafická karta:Asus ROG GTX 980 Pevný disk:HDD Samsung SpinPoint F3, 1TB, HDD WD 350 GB Monitor1: DELL U2412M Monitor2: HP w2207
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 05. Aug, 2009, 19:33

Príspevok od používateľa Bamma_boy »

65 000Czk + zemný register.. český Acond, vzduch voda, 300L zásobník. Ale čisto len ta TUV, kúrenie ide cez kotol, ale pri tej rekuperačke toho moc dokúriť zase netreba. V prechodnom období mi stačí zapáliť bioalkohol krb v obývačke a mám o 2-3°C teplejšie v obývačke, jedálni aj kuchyni.. :)
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

krb sluzi iba na vykurovanie spodku, ziatne prieduchy som neriesil koli zacernovaniu stien. Nasavanie vzduchu bude robene z vonku, krb mam v roku takze nie je problem to nasavanie tak spravit.
plyn potrebujem len na kondezacny kotol (cely spodok je rieseny podlahovkou, vrch radiator)
NB: Asus ROG Strix G16
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 12. Jan, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Tomasjerry »

To si poriesil asi najhorsie ako si mohol. Radiator ti zvladne aj 60 stupnov, ale podlahovka max 40. Takze teraz to budes potrebovat prepojit, cez zmiesavacie ventily a podobne, co ti to znacne predrazuje. Moje riesenie nieje ideal, suhlasim, ze je to zle, ale nemam kam umiestnit kotolnu, takze som zvolil kompromis. K zaciernovaniu steny, nasiel som pripravok, ktory tomu vie zabranit, tak to skusam, ak bude fungovat, hodim info.
AMD Ryzen™ 7 3700X, ASROCK X470 Taichi, 16 GB RAM 3200 MHz, ASUS 2080Ti, Samsung SSD 256GB + Samsung Evo SSD 256GB + 2TB HDD,LG DVD +/-rw, Frakcial 600 W Newton R3
To vsetko v LIAN LI PC-X1000 :)
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

tak ono zmesavacie ventily treba tak ci onak nakolko mam dlazbu aj plavacku.
Je mi celkom jedno ci radiator znesie 60C, nakolko hore radiatory pojdu fakt na minimum. AKo som to dal robit, tak som sa bol pozriet v jednom dome co to ma tak a hore v radiatoroch akurat tak temperoval. Jedine co treba je dobre zaizolovana strecha (mam 2 x 15cm vatu). Vtedy sa u nas teploty pohybovali na -22c a v izbach mal 20c.
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ

môžem ti s určitosťou povedať, že keď do tých radiátorov budeš púšťať 40°C, tak to bude problém. Bol som pri stavbe baráku, 2 poschodia kde na vrchu chceli len radiátory, v zime tam bolo ledva 18°C a to bežala rekuperačka nonstop. Teraz sa nahodila zmiešavačka a pekne ide 60°C+ stupňov do radiátorov a je to v pohode. K tomu 2x termostat a fičí to, ale ďalšia investícia za niekoľko sto eur.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

hmm, no 18 stupnov na spalnu je pre mna relativne dobre, ale planujeme tam aj detsku izbu a to je uz malo. No nic porozpravam sa este asi s kurenarom :rolleyes:
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ

Musim podoktnut REKUPERACKA :!: Velmi podstatna vec, to ti predrazi cele kurenie o XY Eur, ale musim pridat skusenost. Krsny si to dal naprojektovat nahodit do new baraku. Prve 3 roky absolutna spokojnost, potom vsak nastal problem predrazilo sa mu to. Plesen je svina vec, takze musi kazdy rok to davat cisit, ma dom o celkovej rozhole 180 m2 dve poschodia, a caluje kazdy rok 250 ecok za cistenie + reviziu. Ktomu este prirataj cenu elektriky ktoru to zozerie + cenu special filtrov alargenov + cojaviem coho. Inak jednu miestnost musel dat prerabat, lebo cokolvek si povedal v obivacke bolo pocut do detskej. Take rekuperacka: je to fanj ak mas prachy na to to udrziavat. Neusertis tolko aby sa ti to vratilo, ak to chces mat poriadne a nemas pasivak, ze ti to vykuruje iba rekuperacka.
AMD Ryzen™ 7 3700X, ASROCK X470 Taichi, 16 GB RAM 3200 MHz, ASUS 2080Ti, Samsung SSD 256GB + Samsung Evo SSD 256GB + 2TB HDD,LG DVD +/-rw, Frakcial 600 W Newton R3
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ

JPP demagógia neopúšťaj nás :facepalm:

- Stačí trošku čítať a vedel by si, že mám budovu kde beží rekuperačka 4tý rok a absolútne v pohode a register zatiaľ nebolo treba čistiť. Keď si niekto dá postaviť niečo a ani sám nevie čo, potom sa mu v registri zráža a plesní voda a nie je ani natoľko zručný, aby zobral 200vku filcový kotúč, Savo a prečistil si register, tak I don't know.
- Cena komplet filtrov vychádza na 130€, pričom výmena prebieha raz ročne, ale nie všetkých, len peľového a hlavného prachového filtra + filtra na vstupe do registra. Čo výjde zhruba na 50€, v závislosti od značky a marže.
- Prenos hluku medzi miestnosťami je kravina ako mraky. Logicky nechápem, ako ti môže prechádzať hluk medzi hadicami ktoré nie sú prepojené.. :facepalm: Z miestností idú nezávislé hadice až k rekuperačnej jednotke, nikde sa nestretnú, prenos hluku je u správnej rekuperácie Hovadina s veľkým H.. detto prenos pachov.
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ

No podla nakresu zberovu hadicu ma pre jedno poschodie spolocnu a separe zberova hadica pre druhe poschodie tiez rovnaku (rozumej hadica, ktora odobera vydychany vzduch). Takze naklady su min 50 rocne + elektirka + plyn nakolko s tym kuris + cena kotla + cena celeho zariadenia. Myslim si, ze sa to naozaj oplati iba v pasivnych domoch. Mam taky dojem, ze je to aj na to urcene. Inak to co si povedal je pekna volovina:
by zobral 200vku filcový kotúč, Savo a prečistil si register,
Vies co obsahuje savo: H3PO4 (kyselina trihydrogenfosforecna), ak sa bude uvolnovat do ovzdusia co urcite bude, lebo si ju tam narval, tak zo svojich deti mozes spravit astmatikov. Som chemik a dobre viem, co taka vec dokaze. Urcite by som to takto neriesil. A urcite nie savom, ja by som zvolil asi peroxid vodika (max. percentny 30 %). Rozhodne je to bezpecnejsie.
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ

Pri prečisťovaní sa používa servisný režim rekuperácie po dobu min. 48h, kedy ide na plný výkon mimo systému atď, atď.. ale to si treba naštudovať problematiku. ;)
Skús sa spýtať tých, čo mu to čistia, čo na ten filc lejú, ešte hnusnejšie sajrajty ako je savo.. :rolleyes:
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Diablo1st »

No tie náklady by som nevidel tak čierno, keďže odpadajú straty ventiláciou. Nemám to prepočítané, ale ak sú straty menšie logicky potrebuješ menej energie na vykúrenie.
Ale ako vravím, prerátané to nemám.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.

FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ

+ keď ja mám v lete, keď je vonku 35°C, vo vnútri teplotu okolo 24°C pri rekuperácii v najslabšom režime. keď ju prepnem, tak sa dostávam niekde na úroveň 22°C..
Tak si spočítaj koľko ťa bude stáť klimatizácia, ktorá ti udrží takú teplotu v lete v celom dome. Nehovoriac o čistote vzduchu, bez nutnosti čo i len otvoriť okno.
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ

Pocuj to mi ale nesedi. Ak mas vonku vyssiu teplotu ako v nutry, a pustis rekuperaciu, to znamena ze horuci vzduch z vonka sa bude ochladzovat studenym z vnutra, ci? Ale ty si povedal, ze nepustis klinu, tak my vysvetli ako sa moze ten vzduch este ochladit viac, ako vzduch ktory ho chladi? To ma normalne zaujima.
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ

v lete keď je vonku 40°C, akej teploty vytiahneš vodu zo studne? 40? nie.. to isté je aj so zemným kolektorom, v zemi je menej ako 20°C, keďže sa v ňom stihne ochladiť 40°C vzduch, + niečo ešte ochladí vzájomná výmena, teda ako si povedal vzduch z miestnosti odsávaný, pričom teplota vzduchu vonku je 40.. :)

Návrat na "Debata o všetkom"