vykurovanie elektrinou alebo plynom, zateplenie

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 12. Jan, 2005, 20:00

Re: vykurovanie elektrinou alebo plynom?

Príspevok od používateľa Tomasjerry »

Pokial nam ale v praci funguje vzduchotechnika, tak prave je to naopak, ze ochladis ten vzduch, ale prudenim nedosiahnes lepsej vymeny ako ked odoberas energiu priamo. Cize v praci nam odobera vzduch o teplote napr 20 ale ak je vonku 35 tak ochladeny cerstvy vzduch ma vzdy vyssiu teplotu ako ten, co opusta miestnost, lebo prenos tepla nieje dokonay a ty by si ho mohol mat ucinnejsi ako 100 % to mi stale nesedi, aka je teplota vzduchu v trubici? len mi nepovec ze menej ako tych 20. Som z toho nekao zmeteny.
AMD Ryzen™ 7 3700X, ASROCK X470 Taichi, 16 GB RAM 3200 MHz, ASUS 2080Ti, Samsung SSD 256GB + Samsung Evo SSD 256GB + 2TB HDD,LG DVD +/-rw, Frakcial 600 W Newton R3
To vsetko v LIAN LI PC-X1000 :)
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 05. Aug, 2009, 19:33

Príspevok od používateľa Bamma_boy »

ja som nikde netvrdil, že ti prichádza vzduch chladnejší ako ten, čo máš v miestnosti, pokiaľ viem. Ja len tvrdím, že ak je vonku 40 a ty nemusíš otvoriť okná, resp. máš na nich fólie, ako my na firme, tak ti to počas dňa dokáže udržať teplotu do 24°C, pričom v noci barák zase vychladí a ráno je tam chládok.. ;)
Proste otvoriť okno v tom teple, tak máš okamžite hyc v budove a ideš sa uvariť. Takto ti prichádza stále vzduch okolo 22 stupňov povedzme, teraz, keď bolo vonku tých 28°C, tak mi výstup rekuperačky písal 21,5.. :)
AmOK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 25. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa AmOK »

Ja len k tomu Savu, co si si Tomasjerry asi pomylil so zlozenim Coca Coly a inych svina napojov. :)
Tomasjerry napísal:Vies co obsahuje savo: H3PO4 (kyselina trihydrogenfosforecna), ak sa bude uvolnovat do ovzdusia co urcite bude, lebo si ju tam narval, tak zo svojich deti mozes spravit astmatikov. Som chemik a dobre viem...
SAVO proti plesniam
Karta bezpečnostných údajov
Prípravok obsahujúci uvedené nebezpečné látky a tiež povrchovo aktívne látky. Neobsahuje žiadne fosfáty.
Prípravok obsahuje nasledovné látky klasifikované ako nebezpečné:
Chlornan sodný < 5%
Hydroxid sodný < 1%
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ

A mas recht, chlornan sodny neje prave najzdravsi ;)
AMD Ryzen™ 7 3700X, ASROCK X470 Taichi, 16 GB RAM 3200 MHz, ASUS 2080Ti, Samsung SSD 256GB + Samsung Evo SSD 256GB + 2TB HDD,LG DVD +/-rw, Frakcial 600 W Newton R3
CageJ
Redaktor
Redaktor
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43

Príspevok od používateľa CageJ »

Bamma_boy napísal:a komfort mám kde? Nikdy by som nekúril drevom/uhlím keď nemusím.. Každé ráno (minimálne) ísť nakladať jak pako a ušetriť pár korún, určite..
Ešte pelety by som zniesol, raz za čas nasypeš zásobník a kúriš.. ale aj tak je to robota navyše.
Radšej budem o hodinu viac v robote ako sa trepať domov, lebo treba zakúriť.. :rolleyes:
Hlupost, my sme zacali kurit drevom a ceny klesla o viac nez polovicu, nejde o par korun ale o par stoviek € rocne.. Elektrinou kurit urcite nie v starsich domov ako 10 rokov... Iba v tych nizkoenergetickych, jednoposchodovych..
Neviem prave spotrebu ale platili sme nejakych 2100€ rocne za plyn.. S drevom je to menej nez polka + treba kupit drevo. 10m^3 stoji okolo 400€. Realne staci tak 7m^3. No u nas uspora urcite 700-900€. 2-poschodovy klasicky barak.
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ

Nikde som netvrdil, že u starých domov je to tiež výhodné a najlepšie.. :)

Ja tvrdím len toľko, že mne, jakožto človeku čo má skoro pasívny dom, jednopodlažný bungalov, je zbytočné si prirábať starosti s drevom atď. ale to už som tu písal, kto chce pochopil, kto nie, jeho problém. ;)
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49

Príspevok od používateľa LordKJ »

no ved to sme ti aj hned dali za pravdu :-)
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ

Tak, tak, dali za pravdu, ale tusim sa bavime o normalnom dome. Dokonca 2 poschodia, zaiden nizkoenergetik, ani pasivak.
AmOK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 25. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa AmOK »

KatjushaMan napísal:btw. ste si niekto vobec vedomy ze polystyren je tak na 10 maximalne 15 rokov a potom je v prdely? :laugh:
Nahodou som dnes pri hladani niecoho uplne ineho, nasiel toto pdfko a spomenul som si na tuto temu. Nic v zlom, ale po 15 rokoch a na streche, kde su o dost horsie poveternostne podmienky, ako na obvodovych muroch. Podla mna slusne. Nemyslim, ze by tie vysledky sfalsovali, alebo nieco podobne.
http://www.ravago.sk/img/fotky/TSUS%20clanok%20DOW.pdf
Tomasjerry
Používateľ
Používateľ

Pekne, zaujimava sprava. Mnozno by som si aj ja take nieco dal na dom ,nakolko mam rovnu strechu. Skusim si zistit viac a uvidime ;)
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Re: vykurovanie elektrinou alebo plynom, zateplenie

Príspevok od používateľa HellAngel »

este dumam nad otazkou zateplenia. AKo sa da vypocitat ci sa mi oplati zateplit, alebo akou hrubkou. Dom je z itongu lambda, ktory ma koeficient 4,26 m2K/W. Oplaca sa vobec zateplovat?
vrta mi to teraz hlavou, pretoze ak mam mat navratnost 20 rokov, tak dovtedy sa mi aj polystyren rozpadne :rolleyes:

potom mam este otazku uoladne okien, tam je zas lepsie ak okno ma ten tepelny odpor nizsi, respektive aspon tak mi to pride, nakolko tne koeficient pri lepsich oknach sa znizuje
NB: Asus ROG Strix G16
KatjushaMan
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 10. Nov, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa KatjushaMan »

chod na e-filip.sk tam sa popytaj na vzorce riesi sa tam vsetko co sa domov tyka ja tam prispevam ohladom elektroinstalacii osobne naj odbornik na vela veci je krak3n

musis navrhnut to tak aby si mal kondenzacnu zonu v polystirene resp vo vate ak bude v murive si v riti lebo ti bude vlhnut dom
Spoiler: ukázať
PC1Procesor: AMD RYZEN 1700X @ 3820 MHz Základní deska: Asus ROG CROSSHAIR VI HERO AM4 Paměť:DDRAM4 2x8GB G-Skill 3650Mhz Grafická karta:Asus ROG GTX 980 Pevný disk:HDD Samsung SpinPoint F3, 1TB, HDD WD 350 GB Monitor1: DELL U2412M Monitor2: HP w2207
Bamma_boy
Používateľ
Používateľ

HellAngel napísal:koeficient 4,26 m2K/W
hm, my máme 5 a aj tak sme ešte rozmýšľali nad 7cm sivého polystyrénu navrch.. :) Ale vidím, že to nakoniec nie je až tak zlé.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

vies len ide o to ci to ma uz nejaky vyznam. Naco mam davat 15cm polystyren, ked mi staci dat 5cm a zbytocne vyhodim za dalsich 10cm peniaze.
NB: Asus ROG Strix G16
KatjushaMan
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 10. Nov, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa KatjushaMan »

musis si prepocitat cez koeficienty a najnizsiu rocnu teplotu hrubku steny izolacie aby si dostal rosny bod mimo muriva inak ti bude dom zbytocne plesniviet
Spoiler: ukázať
PC1Procesor: AMD RYZEN 1700X @ 3820 MHz Základní deska: Asus ROG CROSSHAIR VI HERO AM4 Paměť:DDRAM4 2x8GB G-Skill 3650Mhz Grafická karta:Asus ROG GTX 980 Pevný disk:HDD Samsung SpinPoint F3, 1TB, HDD WD 350 GB Monitor1: DELL U2412M Monitor2: HP w2207

Návrat na "Debata o všetkom"