Pri 7200 aj Green/LP Barracudach sa v manuali spominaju mody power manazmentu, no nie su uvedene ziadne konkretne hodnoty a parameter Load Cycle Count ukazuje S.M.A.R.T. iba na mojej Green Barracude.
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?
Na Seagate po veľmi dlhej dobe sa mi stane, že musím 2 sekundy počkať, kým sa odparkujú hlavičky, ale inak je to OK. Mám Barracudy 7200.11 a 12. Je to OK ?
To mas kvoli Power managementu Windows, nie vlastnosti disku. To si mozes vypnut. Na tychto WD GP diskoch sa to ale vypina nie cez Win, ale cez FW v DOS-e.
Pokial si ako BFU ani nevsimnes ten 2 sekundovy lag pri prebudeni disku, tak taketo problemy nikdy nebudes mat. Autor topicu vyuzival tieto disky na iny ucel, na aky boli vyrobene (do domacnosti -na prehravanie filmov, do HTPC, nie na server), co mu ich odpisalo skorej.
To by ma zaujimalo, v ktorom dokumente sa pise, na co presne su disky vyrobene. V dnesnej dobe, ked pomaly kazdemu doma fici komp 24/7, pripadne ma nejaky domace ulozisko na vsetko (vid Windows Home Server), tak rozpravat o nejakom rozdeleni na bezne PC a server je blbost. Alebo mi chces nahovorit, ze ked si postavim domace ulozisko, dam tam WHS a zavriem to niekam do komory, to je to zle pouzitie? Ved presne na toto su tie WD Green disky urcene. Ako sa vlastne odlisuje ten server od nejakeho ineho pocitaca? Kebyze do bezneho desktopu naladujem 5 diskov a necham ho bezat 24/7, tak to nie je server uz?
Disky boli pouzivane v bedni na to urcenej, v spravnej polohe a pri povolenej prevadzkovej teplote. Dokonca tym, ze sa nic nevypinalo, vznikala mensia zataz na motorceky, kedze najhorsie pre disk je prave rozbiehanie sa a zastavovanie. Ty pises o normalnom pouziti napr. v HTPC... co kebyze to HTPC necham bezat stale?
Uvedom si, ze aj kebyze ten komp vypinam na pol dna kazdy den, tak tie disky odidu za 2,2 roka... cize par mesiacov po skonceni zaruky. Aha.. to je vlastne ten povodny plan WD, teraz uz tomu rozumiem.
Pozri, toto info je verejne pristupne. Ked si pojdem kupovat Fabiu, ktorej skace rozvod, tak si to predsa tiez overim, nie? Nekupujem na slepo. Hlavne, ked kupujem toho tovaru viac/nie je lacny. Ono chces mi povedat, ze sa v dnesnej dobe spoliehas na nejake pekne reci/informacny letacik od predajcu/vyrobcu? Ja teda nie. A disky, co su urcene na 24 hod vytazenie predsa maju vyssie naroky na prevadzku/su na to presne urcene modely.
WD Caviar Green Hard Drives are not recommended for and are not warranted for use in RAI D environments utilizing Enterprise HBAs and/or expanders and in multi-bay chassis, as they are not designed for, nor tested in, these specific types of RAID applications. For all Business Critical RAID applications, please consider WD’s Enterprise Hard Drives that are specifically designed with RAID -specific, time-limited error recovery (TLER), are tested extensively in 24x7 RAID applications, and include features like
enhanced RAFF technology and thermal extended burn-in testing.
Western Digital Raid Edition 4 2TB, SATA, 7200rpm, 64MB, WD2003FYYS - 4 ks a tie isto vyrdzia aj 10 rokov mozno.
Ja mam iba WD disky a zatial som nemal problem ale je pravda ze Green az teraz.
Ked ukazem ze mam HDD 200GB a ma asi 6 rokov a v HDD Life ukazuje 97% performance aj Fittnes tak mi nikto neuveri ... hehe.
A ten disk bezi asi 3 roky vkuse ale je mozne ze to je len nahoda ... hehe.
mirjak, icefire: Treba citat pozorne. Je jasne, ze WD neodporuca Green disky do profi sfery do racku kde mas 40 diskov na sebe. Preco? Samozrejme preto, lebo ti predaju 3× drahsi disk na toto urceny. Vsetko co ten dokument hovori je, ze sa neodporuca a nebolo testovane nasadenie v takych podmienkach - disky nemaju TLER a neboli testovane pri vyssich teplotach dlhodobo.
Nie je tam napisane, ze je zakazane ich takto pouzivat a uz vonkoncom nie je nikde zadefinovana ciara, co je toto pouzitie. Ako som pisal skor, ked budem mat 3 disky v PC a to mi bude bezat 5 dni zo 7 v kuse... je to normalna prevadzka? Nenormalna? Aka?
A len tak mimochodom vytazok z WD dokumentu: "Applications
• Desktop PCs, high capacity external storage, and NAS
• Desktop / Consumer RAID Environments - WD Caviar Green Hard Drives are tested and recommended for use in consumer-type RAID applications"
Prosim prosim pan inteligent icefire... noze mi vysvetli ako je to mozne, ze WD samo hovori o tom, ze disky su urcene do domaceho RAIDu a dokonca do externeho sietoveho NAS zariadenia. Ako iste vieme, take NAS krabicky su urcene na to, aby boli niekde v skrini a bezali non-stop. Ako je mozne, ze WD podporuje pouzitie svojich Green diskov prave v takomto prostredi? Ze by prave na to boli urcene? Velmi sa tesim na tvoje vysvetlenie a rad sa pobavim, budem sledovat tento topic ako jastrab.
A medzicasom, kym budes vymyslat odpoved, si mozes nechat zvasty, ze si budem mliet svoje dokola, pre seba. Az dokial nebudes mat nejake vecne argumenty. Co som vsak doteraz od teba cital, tak sa nemusime obavat, ze by taka doba prisla extra skoro.
Do buducna budem kupovat WD Red disky, len co presne zistim, ake su tam skutocne rozdiely medzi Red a Green (nielen co vypluje marketingove oddelenie).
Osobne si myslim, ze to budu WD RE4-GP bez Green featur.
Inac osobne som mal problem iba s jednym WD20EARX a vsetkymi WD20EARS-00S (4 platne) co som kupil. WD20EARS-00M (3 platne) a vsetky zvysne WD20EARX bez problemov. A to 3 tie WD20EARS-00M maju ~14-16k hodin a 130k load cycle count.