Zdravim,
myslim ze nazov temy je pomerne vystizny, tak ak sa najde niekto, co vie, co tie cisla znamenaju, budem rad Nejake vysvetlivky som nasiel, ale tam bol vyznam riadkov, lenze v kazdom je viac koloniek...
Kolko stupnov ma health status? OK a "death", ci aj nieco medzi?
Je disk OK? Screenshot z HDtune
Re: Je disk OK? Screenshot z HDtune
Ak mas pocit, ze vydava divne zvuky (take pink-pink ), alebo trochu oneskorene reaguje, tak to kazdu chvilu parkuje hlavicky (C1). Vypnut to mozes s utilitou od WD: wdidle3. Na to, ze tvoj nema najazdene ani 2 mesiace je 31647 zaparkovani dost. 20 mesiacov = 310 000 atd... Myslim, ze WD udava minimalnu zivotnost HDD 600.000 zaparkovani, ak si dobre pamatam.
Nechcem ale robit paniku, sam mam disk, co mal byt davno mrtvy a je (tuk-tuk) ako novy. Takze kazdeho volba. Ja tu feature uz vypinam na vsetkych diskoch uplne (WD Black to maju vypnute default), ale daju sa nastavit aj normalnejsie casy. Default pri GP je okolo 6-12s, nepamatam presne, co je dost nezmyselne kratky cas. Zaparkovat po 3-6 minutach necinnosti je ovela rozumnejsie.
Ked sa to vypne/presteluje, tak disk ma trosku vacsiu spotrebu aj teplotu, ale IMO menej sa nici, resp. je pri normalnom chladeni mensia pravdepodobnost, ze rychlo docvrlika az do neba, zrovna po skonceni zaruky...
Nechcem ale robit paniku, sam mam disk, co mal byt davno mrtvy a je (tuk-tuk) ako novy. Takze kazdeho volba. Ja tu feature uz vypinam na vsetkych diskoch uplne (WD Black to maju vypnute default), ale daju sa nastavit aj normalnejsie casy. Default pri GP je okolo 6-12s, nepamatam presne, co je dost nezmyselne kratky cas. Zaparkovat po 3-6 minutach necinnosti je ovela rozumnejsie.
Ked sa to vypne/presteluje, tak disk ma trosku vacsiu spotrebu aj teplotu, ale IMO menej sa nici, resp. je pri normalnom chladeni mensia pravdepodobnost, ze rychlo docvrlika az do neba, zrovna po skonceni zaruky...
Diky za vycerpavajucu odpoved Asi ho teda trosku postelujem. Ekologia odtial potial!
Vypis z HDtune sa sice zda byt OK, ale napriek tomu mi dnes vyhodil windows hlasku:
"oneskoreny zapis zlyhal"
Na upresnenie - disk pouzivam ako prenosny, v robote ho mam zapojeny normalne cez SATA v PC a doma je v koliske AXAGO pripojenej k PC cez USB kabel. Zatial som nenastavoval nic z toho co spominal AmOK. Mam ho rozdeleny na viacero particii velkych niekolko sto GB. RAM je na jednom PC 2GB, na druhom 1,5GB, system vzdy XP.
Google mi vyplul taketo nieco http://support.microsoft.com/kb/330174/sk Potesilo ma, ze to hned nemusi suvisiet s chybou HW, ale nie som z toho moc mudry, kedze je tam vela moznosti a neviem, ktoru si skor vybrat a nerad by som system rozhasil tym, ze hned vsetko poprestavujem bez rozmyslu...
"oneskoreny zapis zlyhal"
Na upresnenie - disk pouzivam ako prenosny, v robote ho mam zapojeny normalne cez SATA v PC a doma je v koliske AXAGO pripojenej k PC cez USB kabel. Zatial som nenastavoval nic z toho co spominal AmOK. Mam ho rozdeleny na viacero particii velkych niekolko sto GB. RAM je na jednom PC 2GB, na druhom 1,5GB, system vzdy XP.
Google mi vyplul taketo nieco http://support.microsoft.com/kb/330174/sk Potesilo ma, ze to hned nemusi suvisiet s chybou HW, ale nie som z toho moc mudry, kedze je tam vela moznosti a neviem, ktoru si skor vybrat a nerad by som system rozhasil tym, ze hned vsetko poprestavujem bez rozmyslu...
To je bezna hlaska, teda nie uplne bezna, ale ziadna tragedia. Kludne to moze byt aj tym nonstop parkovanim. Stalo sa to, ked si ho mal v usb koliske? Data su uz skopirovane v cashi disku, ale este nie na platni a ked ho vtedy odpojis, tak zapis zlyha. Alebo je to HW chyba, vtedy, ak by disk mal viac chytenych blokov, t.j., nie su este oznacene ako BAD, ale system z nich uz s problemami zapisuje/cita.
Ja na hlbsiu kontrolu HDD pouzivam okrem HDTune aj HDD Scan 3.3. Tlacitko New Task a Surface test - Read. Zapisom som uz jeden disk s dost vela BS odfajcil. Ale read je bezpecny.
Dolu v Test Manageri potom dvojklik na spustenu ulohu a otvori sa ti dalsie okno, kde vidis graficky priebeh celeho testu, vypis kolko sektorov je "pomalsich", alebo zlych aj ich umiestnenie.
New Task/Features/IDE Features zas uvidis aktualne nastavenia HDD: AAM, PM, APM... Vsetky tie, ktore disk podporuje mozes aj zmenit. Je to postarsi program, ale s diskami do 2TB nema problem. Niektore nastavenia nie su trvale a po restarte sa vratia na default hodnoty. Preto som pisal o wdidle3, ktory zapise nove hodnoty casov do FW disku a nie len on-fly, ako vacsina programov.
Btw, to zlyhanie zapisu moze sposobovat aj antivirus.
Ja na hlbsiu kontrolu HDD pouzivam okrem HDTune aj HDD Scan 3.3. Tlacitko New Task a Surface test - Read. Zapisom som uz jeden disk s dost vela BS odfajcil. Ale read je bezpecny.
Dolu v Test Manageri potom dvojklik na spustenu ulohu a otvori sa ti dalsie okno, kde vidis graficky priebeh celeho testu, vypis kolko sektorov je "pomalsich", alebo zlych aj ich umiestnenie.
New Task/Features/IDE Features zas uvidis aktualne nastavenia HDD: AAM, PM, APM... Vsetky tie, ktore disk podporuje mozes aj zmenit. Je to postarsi program, ale s diskami do 2TB nema problem. Niektore nastavenia nie su trvale a po restarte sa vratia na default hodnoty. Preto som pisal o wdidle3, ktory zapise nove hodnoty casov do FW disku a nie len on-fly, ako vacsina programov.
Btw, to zlyhanie zapisu moze sposobovat aj antivirus.
nejako som na to zabudol, teraz som isiel tu utilitu stiahnut (Google->wdidle3->prvy vysledok http://support.wdc.com/product/download ... 09&sid=113) Akurat ma zarazilo a nerad by som nieco pojekazil, ze:AmOK napísal:Vypnut to mozes s utilitou od WD: wdidle3.
Kód: Vybrať všetko
This utility is designed to upgrade the firmware of the following hard drives: WD1000FYPS-01ZKB0, WD7500AYPS-01ZKB0, WD7501AYPS-01ZKB0.
CAUTION: Do not attempt to run this software on any hard drives other than what is listed above.
Taka, ktora to nastavi natrvalo nie. Uz som to raz napisal jasne. Po kazdom starte systemu to vie HD Sentinel. Niekde som to tu v inej teme rozpisoval, vyhladaj si. Co sa tyka wdidle3, tak si treba najst vysledky ludi, ktori maju taky isty disk ako ty. Ta utilita podporuje ovela viac diskov ako tie tri, co pise WD.
2,5" 320GB Blacky aj Blue, 750-1,5TB Greeny, co som ja skusal. 3,5" Blacky maju parking vypnuty, ale dal sa s nou zapnut. Kazda uprava FW je riziko, takze na vlastnu zodpovednost, ked si skusenosti s tym svojim typom nevyhladas.
Moj nazor je, ze by problem nemal byt ziadny, ale je to len nazor. Odskusane to mam aj s predchadzajucou generaciou RE - 2TB/32MB.
2,5" 320GB Blacky aj Blue, 750-1,5TB Greeny, co som ja skusal. 3,5" Blacky maju parking vypnuty, ale dal sa s nou zapnut. Kazda uprava FW je riziko, takze na vlastnu zodpovednost, ked si skusenosti s tym svojim typom nevyhladas.
Moj nazor je, ze by problem nemal byt ziadny, ale je to len nazor. Odskusane to mam aj s predchadzajucou generaciou RE - 2TB/32MB.
Seriu EARX by ti wdidle3 poskodit nemalo, ale uz asi nie je mozne parkovanie uplne vypnut, len predlzit cas. http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=362556
S EZRX uz wdidle3 kompatibilna podla vsetkeho nie je! http://lime-technology.com/forum/index. ... ic=15554.0I tried wdidle3.exe a second time. Only this time I unplugged the other two, set BIOS to IDE (compatibility) and then set the parking thing to 5 minutes instead. Disable didn't work the last time, unfortunately.
Load count is increasing but at a significantly slower rate .. it increased by 3 in the past few hours instead of a few hundred every hour. It now stands at 1680. I will attempt to disable intellipark again some other day. It's puzzling, why does this one have an issue but my older green drive works fine :-S