Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
Klaboor
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 26. Máj, 2008, 13:10

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Klaboor »

Spoiler: ukázať
mp3turbo napísal:tailscale je zadarmo ? Tak preco budem platit XYZ ked mozem mat adekvatnu / lepsiu / jednoduchsiu / lacnejsiu / **** sluzbu priamo od firmy, ktora ma pripaja, a nemusim absolutne nic robit, s nicim spekulovat, nic ladit, udrzovat pri zivote, troubleshootovat ked sa volaco pototo a hlavne mat vypadok svojich sluzieb, ktore maju nesmierne vacsiu hodnotu nez cely doteraz vymenovany cirkus ?
Tailscale, na to na co ho drviva vacsina ludi pouziva je zdarma. Traja uzivatelia, vacsinou je to jeden na vsetkych zariadeniach a az 100 zariadeni https://tailscale.com/pricing
mp3turbo napísal:>> Jediny problem je ze IPV6 prefix je dynamicky.

to zdaleka nie je jediny problem.
Toto prosim ta rozvin a kludne aj do sukromnej spravy, aby sme to tu zbvytocne nespinili lebo ma to zaujima. Inak to budem brat ako "jedna baba povedala". Ja ako uzivatel neevidujem ziaden problem, okrem jedineho a to ze sa prefix meni. Je to dost otravne. Okrem tohto je to stabilne jak hovado. Budem volat na expert linku ci vedia poskytovat aj staticke prefixe. Som zvedavy co mi povedia.
mp3turbo napísal:a teraz si zober, ze pan nie je informatik ale elektrikar, ze pan stavia vlastny dom plus firemne sidlo, ze pan ma na starosti zopar aut a okrajovo zamestnancov a business a realitu zivota. Este sme nezacali o rodine a dvoch detoch. Nie kazdy je ochotny, schopny atd stravit niekolko vecerov na to, aby zistil, ze jeho kamarati / sluzby / cokolvek nie su dostupne tak, ako ich potrebuje. Cas mnohych z nas je nesmierne daleko hodnotnejsi, nez nejake styri eura mesacne za sluzbu, ktoru chceme, potrebujeme, vyuzijeme blablabla.

To mas tak : nechapem, preco vsetci ludia nejazdia na Citroenoch. Take dobre auta to su... alebo preco vsetci nebyvaju v horach daleko od mesta, take krasne prostredie to je. A ked nasnezi, tak je to uplna rozpravka.

Ono je to komplikovane ako zivot samotny. Ano, rezistencia je blba vec. Ano, cely svet este nefunguje na ipv6 a ani zajtra fungovat nebude.
Vyhovorky modernych ludi. Ak vediem takyto zivot, tak si zaplatim cloveka, poviem mu aby spravil co ma a neriesim otazky na komunitnom fore.
Ano, cas je hodnotny, ale este hodnotnejsie su vedomosti a skusenosti. Usetrim trochu casu lebo si za nieco zaplatim namiesto toho aby som sa tomu povenoval no vezme mi ho cosi ine. Hovori sa tomu rovnovaha. Nejde o peniaze ale o princip. Radsej budem kracat dozadu, este si za to musim nezmyselne zaplatit len preto aby som mal klud pokoj a zbytocne brzdil nevyhnutne. Vobec mi to nedava zmysel. Technologie, ktore vyuzivame nevznikli preto, ze niekto niekomu povedal, aby sa na to vys*al a radsej si zaplatil za xyz, ale presne opacne.

Aby sme sa chapali, ja vobec nedosudzujem zaplatit si za prechod na IPv4, ale zatial mi nikto nedal realne dovody preco by to bezny clovek mal robit ked vsetko sa da vyriesit bez prechodu. Neviem, nechcem, som lenivy, bojim sa, to nie su dovody na to, aby som zbytocne hanil nejaku technologiu. Hovorim to ako realny uzivatel z praxe, nie ako studovany teoretik.

A teraz spat k situacii. Schvalne som sa pana pytal ci je dovodom podnikanie a odpoved je zhruba taka, aka som si myslel, ze bude. Zbytocne nadnesena situacia do extremov a realita sa ukazala byt ina.
SKiLEX napísal: Rozmyslam ze by som na inej nehnutelnosti s IPV4 pustil wireguard server, pripojim nan ten mikrotik a nastavim aby porty ktore chcem chodili takto obklukou...
Pokial je takato moznost, tak aj Wireguard sa da alebo uz spominany tailscale. Tailscale sa dokonca da rozbehat aj v kontajneri na mikrotiku. Na RB5009 uplne s prehladom. Chcem skusit tento navod lebo mne zatial bezi tailscale na raspberry, ze ako sa to bude spravat.
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, CPU: AMD Ryzen 7 5800X@4,6GHz, RAM: 2x32GB G.SKILL RipJaws V 3200MHz, VGA: MSI GeForce RTX 3080 10GB, System SSD: Samsung 960 PRO 512GB, Data SSD: Samsung 870 QVO 1TB, PSU: EVGA Supernova G2 750W, Sound: MOTU M2 + Audio-Technika ATH-M50x + Sonarworks SoundID Reference, CPU Cooler: Noctua NH-U12A, Case: Streacom BC1, Keyboard: Keychron Q6 QMK Gateron G Pro Brown, Mouse: Razer Deathadder V2, Mic: Rode NT1-A, Camera: GoPro 4 Silver + Elgato Cam Link 4K, Main Disaply: Gigabyte M34WQ, Secondary Display: ASUS ProArt PA328CGV, Calibrated with: Spyder X Elite, Arm: Ergotron LX DUAL STACKING ARM
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Este raz k tomu Orangu - nemusis platit mesacne:
  • Dynamicka verejna IPv4 adresa = 101,-€ jednorazovy poplatok
  • Staticka verejna IPv4 adresa = ~30,-€ jednorazovo a 8,-€ mesacne
Samozrejme je to prestrelena suma, ale stale chcem plnohodnotny IPv4... aj preto, aby som nemusel riesit kdejake tunely medzi sajtami. VPN mam a pouzivam a kludne si viem urobit tunel hocikam von, ci IPv4 alebo IPv6.

Co sa tyka strachu z IPv6, tak jednoducho zhatial nemienim mat polovicny internet. Nemyslim tym, ze na IPv6 si viem otvorit www.prauda.sk a www.facebook.com a pochvalit vladu a zanadavat si na EU. Ide mi o hostovanie viacerych veci, kde chcem mat staticke porty a aj lepsia VPN sluzba ti umozni obsadit napriklad max. 5 statickych portov. NAT-PMP poziadavky na CGNAT nie su pre mna riesenie. Dalej zrovna u nas je rozsirenost IPv6 asi 10%, v Cechach asi 30-35% (klik alebo klik). Na bezproblemove napajanie, hranie (nie spojenie cez Steam/cloud, ale iniciovanie konexie zvonka dnu) a vselico ostatne zatial chcem IPv4. Nehovoriac o P2P (kde je stale vyhodne pouzivat VPN).

Dalsia vec je, ze aj ked si zriadim takto IPv4, preco to automaticky znamena, ze Orange ti neda IPv6? Preco by som nemohol mat pridelene obidve a hrat sa s tym? Tymto tiez zrovna nepomahaju rozsirovaniu IPv6.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Zaraza ma ze to vravim prave ja, ale och aka kovbojka :D Popritom mi pride ze kazdy hovori k veci, akurat kazdy to vidi zo svojho uhlu pohladu.

-ipv6 - fajn, vsetko sedi, vsetko vieme nastavit ale to ze sa nan 90% domacnosti nepripoji proste v tomto pripade nie je priechodne.
-Bezny jozef mak si nema sancu nieco vsimnut, ten netusi ze nejake ipv6 existuje, jemu ipv4 netreba.
-Tailscale je super, to pouzivam zadarmo aj na ipv4. Pripojit sa tam je jednoduche ako otvorit maily. Skvela vec.
-Keby som sa ku vsetkemu staval tak ze ja nic, ja taham kable tak nerobim a neviem nic :D Obzvlast v sucastnej dobe ked sa informatika a elektrika zlieva do jedneho. A zrovna v takejto prizemnejsej sietarcine vidim dost velky potencial:

1. Jednoduche domacnosti s jednym routrom tam niet co robit, to si nastavi kde kto
2. Vacsie firmy maju svoje IT oddelenie, tam je o to postarane

A medzi tym je vaakum. Ak niekto potrebuje vyriesit internet v skole, skolke, firme o 20 zamestnancoch, v bytovke ktoru vlastni a prenajima, alebo vo velkych domoch kde treba komplikovanejsi mesh tak to absolutne nema kto robit.

Bud si tam objednas veeelku neefektivnu firmu typu antik(nic proti nim, ale firma s 300 zamestnancami ma na rovnaku zakazku vzdy tak dvojnasobne naklady oproti tej s jednocifernym poctom zamestnancov) alebo si objednas jozka ferka z velkej firmy ktory ti to pride spravit po pracovnej dobe ako bokovku a tym padom nikdy nema cas. A nikto iny nie je k dispozicii :)

Preto ako "elektrikar" vravim ze sa informatika oplati. Je strasne vyhodne tahat kable a z rovnakeho rebrika hadzat aj APcka, kamery, alarm, riadenie kurenia, elektricke zaluzie, smart domacnost atd...

Návrat na "Siete"