Regulovateľnosť ventilátorov: databáza meraní rozsahu otáčok

Všetko o chladení procesorov, grafických kariet, pasí­vne chladenie, ventilátory...
Používateľov profilový obrázok
hawkeye
Redaktor
Redaktor
Dátum registrácie: Ut 06. Jan, 2009, 19:12

Re: Regulovateľnosť ventilátorov: databáza meraní rozsahu ot

Príspevok od používateľa hawkeye »

mozno kus od kusu neviem...meral som viac krat ale pri 5V sa mi nikdy nezacala tocit

700-800 RPM z toho nedas
Noctua NF-A14 industrialPPC-3000 PWM
5.2 1320RPM
Noctua NF-A14 industrialPPC-2000 PWM
5.1 900RPM
Spoiler: ukázať
i5-6600k@4600Mhz + asus sabertooth z170 Mark1, 16GB RAM, Sapphire Nitro R9 390 Fury, Seasonic SnowSilent 750W Platinum all in Silverstone Fortress FT02
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29

Príspevok od používateľa mino_85 »

Leon napísal:Veď sú farbou rovnaké :)

Mne len ide o hlučnosť. Na začiatok poviem, že do fanov nevidím vôbec. Ale čo som pozeral nejaké testy tak:

- 3000ka napr štartuje od 5V a má hneď 1500 otáčok. https://www.youtube.com/watch?v=XMvBQoU82_8
- 2000ka má 800 otáčok. https://www.youtube.com/watch?v=CZkW3tmuyWM
... čiže už hlučnosťou sú trocha inde. 3000ku asi nedám na 800 otáčok nie?

Hawkeyovi zase zapla až od 12 voltov a vrieskala tam na celú izbu :D, to prečo? :D
1500-ka non industrial je béžová, ja som myslel na tú.

Na začiatok musíš mať jasno v tom či chceš PWM verziu alebo 3-pinovú klasiku. Osobne nevidím dôvod na kúpu PWM fanov ak ich chceš regulovať cez napätie, jedine vtedy ak cez napätie vedia bežať podstatne pomalšie než je minimum na PWM krivke. Čo ale nebude prípad Noctua Industrial. myslím, že pre každého "netopiera" sú Industrial bez PWM proste príliš rýchle aj na min. otáčkach. Preto ani nemám veľkú motiváciu ich vziať. Plus 2000 - 3000 rpm v záťaži je už taký hukot, že to je naozaj na priemyselné použitie, nie niekde doma do izby. :)
Leon napísal:
hawkeye napísal:Noctua NF-A14 industrialPPC-3000 PWM - start 10.2, min 5.2
Noctua NF-A14 industrialPPC-2000 PWM - start 9.5, min 5.1
preto aj chcem ako natom bude 2000ka. Lebo že sú to rovnaké motory to chápem, ale 2000ku zapneš v pohode na tichosti s 700-800, ale 3000ka začne a už hučí na 1700 otáčkach.

... inak prečo tebe na videu začala až na 12V a jemu v pohode od 5V pomaličky roztočilo? sú to rovnaké verzie PWM
Môže to byť aj rozdielnymi prístrojmi a spôsobom akým fungujú.

Ono so štartovacím napätím je to trochu ošemetné. Ja keď to meriam, tak to robím spôsobom, že nastavím pevné napätie povedzme 5V, ak sa fan neroztočí, tak uberiem na nulu, znovu nastavím vyššie a toto opakujem až kým nedosiahnem napätie pre okamžitý spoľahlivý rozbeh. Ide totiž o to, že pri postupnom zvyšovaní napätia má fan tendenciu sa rozbehnúť /to cukanie čo je vidieť aj na videách/, ale do určitej hodnoty mu to ešte nejde. Toto trhanie môže mať ale dopad na reálny rozbeh fanu a špeciálne som si to všimol u Noctua fanov, že sú na to dosť háklivé. Hlavne tie béžové verzie s klasickým motorom majú pri takto postupne sa zvyšujúcom napätí tendenciu sa "zaseknúť" na hornej hrane toho cuknutia, teda v mieste akoby najvyššieho "odporu" kde magnetické pole jednu časť motora "opúšťa" a druhá ho preberá /blbo napísané, ale whatever/.... Potom potrebuje fan výrazne vyššie napätie aby sa z tohto bodu roztočil, než keby bolo to napätie aplikované jednorazovo z pokoja /tam sa rotor po vypnutí prirodzene dostáva do polohy najnižšieho odporu/. Neviem či som dosť zrozumiteľný, nechcem tu okolo toho písať slohy.

Preto to ja osobne testujem takto medzi 0 V a konkrétnou cifrou, až kým netrafím moment rozbehu. U mňa to ale ide ľahšie, keďže to viem s napätím pracovať cez SW od regulátora, pri týchto regulátoroch s potenciometrom by bolo nutné stále fyzicky pripájať a odpájať fan, čo by bolo o držku.

Tak či onak, práve u Industrial by som čakal, že toto už nebude problém, keďže je tam 3-fázový motor a teda omnoho vyrovnanejšie magnetické pole po celom obvode jadra /béžové verzie majú klasický jednofázový/. Teda aj odpor v jednotlivom mieste otáčky je reálne menší, vo vypnutom aj zapnutom stave /dá sa to odsledovať na plynulejšom roztáčaní a dotáčaní fanu/.

//edit: ešte k tomu poslednému odstavcu, nechcel som tým povedať, že toto je dôvod rozdielneho štartu u hawkeye vs. CoolingTechnique. Pripadá mi to skôr jak rozdiel kus od kusu, aj keď je pravda, že som sa s takým výrazným rozdielom u rovnakých modelov nikdy nestretol, vždy to boli max. desatiny voltu. Nedá sa vylúčiť ani zmena v motorovej časti, nejaká novšia revízia, aj keď toto je vysoko nepravdepodobné.
Naposledy upravil/-a mino_85 v Pi 04. Mar, 2016, 17:25, upravené celkom 1 krát.
WS/GAMING MB: Asus Strix B650E-F Gaming WiFi CPU: Ryzen 7 9800X3D CPU cooler: Noctua NH-U12A chromax RAM: 64 GB DDR5 Kingston FURY Beast 6000 CL30 VGA: ASUS TUF RTX 3080 PSU: Seasonic Prime Fanless TX 700W System SSD: Samsung 990 PRO 1 TB Storage: Samsung 970 EVO Plus 2 TB + 2x Samsung 860 QVO 2TB Case: Jonsbo U5 Black Case fans: 6x Noctua NF-A12x25 PWM chromax Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 6 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: Mionix Naos PRO Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Joystick: Thrustmaster TCA Sidestick + TCA Quadrant + Add-on - Airbus edition Gamepad: Xbox Elite Series 2

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4560 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 VGA: GT1030 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Purple 6TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Logitech K400 Plus
hawkeye
Redaktor
Redaktor

dobre napisane :) HW mam taky aky mam a merat to tak ako vravis je o drzku...uz tych 45 fanov co mam teraz mi dokopy trvalo pomerat takmer 2 mesiace...merat to takto = mesiac navyse pomaly :)
i5-6600k@4600Mhz + asus sabertooth z170 Mark1, 16GB RAM, Sapphire Nitro R9 390 Fury, Seasonic SnowSilent 750W Platinum all in Silverstone Fortress FT02
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Je mi to jasné. :)

Možno vymyslieť nejaký vypínač - medzikus, ale podľa mojich skúseností drvivá väčšina ostatných fanov na toto netrpí. Možno je to špecifické riešenie motorov Noctua, ťažko povedať ako pracujú s napätím a následným impulzom pre rotor, môže to súvisieť s odladením proti pazvukom/rapkaniu. V podstate som si to všimol výlučne na Noctuách, ten veľký rozdiel v štartovacom napätí pri plynulom zvyšovaní napätia vs. jednorázovom nábehu.
WS/GAMING MB: Asus Strix B650E-F Gaming WiFi CPU: Ryzen 7 9800X3D CPU cooler: Noctua NH-U12A chromax RAM: 64 GB DDR5 Kingston FURY Beast 6000 CL30 VGA: ASUS TUF RTX 3080 PSU: Seasonic Prime Fanless TX 700W System SSD: Samsung 990 PRO 1 TB Storage: Samsung 970 EVO Plus 2 TB + 2x Samsung 860 QVO 2TB Case: Jonsbo U5 Black Case fans: 6x Noctua NF-A12x25 PWM chromax Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 6 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: Mionix Naos PRO Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Joystick: Thrustmaster TCA Sidestick + TCA Quadrant + Add-on - Airbus edition Gamepad: Xbox Elite Series 2

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4560 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 VGA: GT1030 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Purple 6TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Logitech K400 Plus
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

UPDATE : 4.3.2016 - kompletnú tabuľku meraní nájdete v prvom príspevku na úvodnej strane témy.

Pridané nasledujúce modely:
Fractal Design Venturi HF-12 120mm
Fractal Design Venturi HF-14 140mm
Fractal Design Venturi HP-12 PWM 120mm
Fractal Design Venturi HP-14 PWM 140mm

Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok

Pozn.: Takže Fractaly dnes dorazili. Musím povedať, že je to príjemné prekvapenie. Síce 140-ka HP-14 PWM bol riadny rapkáč, ale môže byť vada kusu, lebo zvyšné 3 boli úplne OK a z tvojho videa hawkeye nič také neregistrujem. Tento môj naozaj bolo počuť zreteľne na meter aj viac. Ale aby som to nerozmazával...

- materiály a opracovanie na jedničku. Naozaj v rovnakej lige ako top modely Noctua, Noiseblocker, BeQuiet. To bolo vidieť aj cítiť /váha fanu/. Žiadne zvyšky materiálu na odliatkoch, veľmi pevná konštrukcia, komplet čierna kabeláž krásne zapustená do rámu smerom k jadru... Kvitujem tie modulárne gumené rohy, hlavne u 140 mm verzií aj tie náhradné s uchytením do 120 mm rozteče. Super pre osadenie na chladiče, niekto fakt rozmýšľal. :good: Kvalitne oflexované káble. Vytkol by som asi len chýbajúce predlžováky, vo veľkých skrinkách nemusí kábel na fane stačiť. Ináč asi bez výhrad.

- akustika sa dá určite zaradiť medzi tú lepšiu polovicu, hlavne HP-12 a HF-14 sa mi zdali veľmi fajn, prejav HF-12 z nejakého dôvodu mi prišiel taký ostrejší, 14-ka fúka lepšie a bola pritom o dosť príjemnejšia v celom spektre otáčok. HP-14 si to pokazil tým rapkaním, takže tam nehodnotím.

- pazvky z ložiska absolútne žiadne, žiadny šuchot ani pri zatočení vypojeného fanu, ani v prevádzke. Rapkanie motorčeka tam nejaké bolo u každého, ale s výnimkou HP-14 naozaj len minimálne, t.j. v tichej miestnosti s uchom na fane do nejakých 10-15 cm, aj to naozaj veľmi slabé. S tými kúskami čo montuje Fractal do skriniek sa to nedá porovnať. Takisto vyosenie som nepozoroval žiadne a teda ani vibrácie.

- regulovateľnosť cez napätie výborná u všetkých verzií, aby 1200/1500/1800 rpm fany štartovali už od cca 300 rpm, to naozaj kalap dole.

Ak nebude problém s kontrolou kvality a nedostanú sa vo veľkom množstve von také nepodarky ako môj HP-14, tak je to naozaj modelová rada so slušným potenciálom. Hlavne ak sa bude dať zohnať za tie nižšie ceny, 12-15 € za kus podľa modelu.

Easa
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 25. Apr, 2011, 00:04

Príspevok od používateľa Easa »

Ja som zvedavý ako budú na tom tieto fany za 5 - 7 rokov. Lebo Noctuy co som kupil v roku 2009 stale tocia ako dnes rozbalene. Mam problem s doverou voci ventilatorom inych znaciek... :D
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20

Príspevok od používateľa loleqboleq »

máš absolútnu pravdu, to je jedna z pridaných hodnôt noctuí, keďže tam vadné kusy neexistujú a to som zažil osobný kontakt s jednou ghetto nastriekanou NF-P12, ktorá šla aj tak parádne...a ako v deň kúpy, tak aj po 5-6 rokoch, každopádne škoda u tých fractalov, že tam tá výstupná kontrola zase raz zlyháva, čo je osobne moja výhrada...každopádne osobne ich chcem tiež skúsiť

mino, čo sa týka hluku takej HP-12, tak na Multi-Frame-y sa to stále nechytá, že ?

edit: ešte k tým noctuám - jedinú vec, čo som si všimol u cca 5-6 ročnej P12 bola, že béžova jemne zružovela :laugh:
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Easa
Používateľ
Používateľ

Tak tak. Moja prvá Noctua bola S12 ktorú som už dostal ako použitú, to bolo niekedy okolo 2008? Mal som ju na boku skrinky, bez mriežky, veľakrát mi tam bratrancove decká pchali prsty, už som sa bál že ju vyosia alebo vylomia lopatku, ale tá dodnes beží ako nová, i keď už nie u mňa. Ja som zase spozoroval na P14tkach starých, čo boli pribalené k D14, že ako nové potrebovali väčšie štartovacie napätie - cca po týždni chodu si akosi "sadli" a roztočili sa skôr.

Veľmi sa teším na to keď Mino postne výsledok až otestuje tie 140 PWM Eloopy, to je pre mňa zatiaľ jediný konkurent Noctue čo sa ventilátorov týka. Je to smutné ale je to tak, na trhu je x druhov vetrákov ktoré sa javia ako rovnako kvalitné, ale to že po roku počuť ložisko už nenapíše nik. Čiže jak som bol zhejtovaný v inom vlákne že pre podľa mňa jestvujú len Noctua vetráky ako High end trieda, tak viac menej nemôžem povedať že by som s tým nesúhlasil

Edit: Už len to že NB k tým eLoop dáva rovnako 6yr warranty o niečom svedčí
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28

Príspevok od používateľa pipo137 »

loleqboleq napísal:edit: ešte k tým noctuám - jedinú vec, čo som si všimol u cca 5-6 ročnej P12 bola, že béžova jemne zružovela :laugh:
Jj, toto som si aj ja vsimol na jednej +/- 7-rocnej P12, co mam. Ale napr. Na priblizne rovnako starych dvoch P14 (ktore mi stale bezia v skrini) uz nebadam ziadny rozdiel v zmene toho farebneho odtienu (asi zmenili/upravili ten material/farbu) :D :D
A drobnost, vsetky stale bezia ako hodinky, bez nejakych problemov, parazitnych zvukov a podobne.
...takze za mna, ano, respektujem a uznavam aj ine znacky v "high-ende" (aj ked vela ich neni), ale proste po tych dobrych skusenostiach co mam, je pre mna top znacka Noctua (pri pohlade na fotky mojej zostavy je to asi aj jasne) a inu by som do bedni nechcel ;).

PS: a k tomu ten support... Akurat pred par tyzdnami som riesil ten montazny kit na 115X pre staru U9. 5 minut mojho casu, vypisanie adresy, upload fotky pasivu a dosky (s nejakym ID) a o tri dni som mal kit v schranke. A co ma nakviac prekvapilo, som myslel ze to posielaju len tak aby sa nepovedalo v nejakom sacku nahadzane. Ale kde, prislo to pekne v krabicke ako predajne balenie :good: https://www.google.sk/search?q=NM-i115x ... s9QKk7M%3A
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
Smartphone: Redmi Note 13 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Easa napísal:Ja som zvedavý ako budú na tom tieto fany za 5 - 7 rokov. Lebo Noctuy co som kupil v roku 2009 stale tocia ako dnes rozbalene. Mam problem s doverou voci ventilatorom inych znaciek... :D
To je pravda, lenže toto sa dá overiť len časom a takýmto spôsobom nikdy nič nové nekúpiš. :) Ja si zas rád ošahám všetko čo vyzerá nádejne, aby som mal prehľad. S Noctuami nešliapneš vedľa, ale ak človek ignoruje konkurenciu, tak prakticky nevie porovnať či naozaj má to najlepšie. Je ale pravda, že málokedy niečo nové na 100% naplní moje očakávania. Určite sa nájdu fany čo sa môžu smelo postaviť k Noctuám, ale keď vezmeme všetky aspekty - od kvality materiálov, cez výkon, akustiku, pazvuky až po spoľahlivosť, tak sa budú dať spočítať na prstoch jednej ruky.
loleqboleq napísal:mino, čo sa týka hluku takej HP-12, tak na Multi-Frame-y sa to stále nechytá, že ?
Multiframe to úplne nie je, ale rozhodne má veľmi príjemnú akustiku, aj vo vyšších otáčkach. Musím uznať, že tak tichých 1800 rpm som ešte nepočul. OK, tak málo hlučných 1800 rpm je presnejšie. :)
Easa napísal:Veľmi sa teším na to keď Mino postne výsledok až otestuje tie 140 PWM Eloopy
Uvidíme, 120-ky v niektorých veciach fakt excelujú, naozaj extrémne tichá vrtuľa a v nízkych otáčkach by som povedal efektívnejšia než Multiframe alebo BQ SilentWings2 /čo sú pre mňa absolútne top fany pre netopierov/, ale zas mali aj svoje muchy, kvôli ktorým som si ich nakoniec posunul až za tie dva spomínané. Na 140 mm som ale sám zvedavý, či sa tých neduhov zbavili, na papieri vyzerajú famózne.
pipo137 napísal:PS: a k tomu ten support... Akurat pred par tyzdnami som riesil ten montazny kit na 115X pre staru U9. 5 minut mojho casu, vypisanie adresy, upload fotky pasivu a dosky (s nejakym ID) a o tri dni som mal kit v schranke. A co ma nakviac prekvapilo, som myslel ze to posielaju len tak aby sa nepovedalo v nejakom sacku nahadzane. Ale kde, prislo to pekne v krabicke ako predajne balenie :good: https://www.google.sk/search?q=NM-i115x ... s9QKk7M%3A
V tom je naozaj Noctua v úplne inom vesmíre oproti konkurencii. Jedna z mála značiek a v tomto biznise asi jediná, kde ti venujú rovnakú pozornosť aj potom čo ťa skasírujú.

hawkeye
Redaktor
Redaktor

No moj HP-14 rapka tiez pri otackach okolo 800 ale musis mat ucho pri nom...z nejakeho metra nepocut a v zatvorenej skrinke uz duplom.

Mna si najviac ziskal HF-12...pri takom mnozstve vzduchu co fuka ma naozaj skvely zvukovy prejav
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Mám nepodarok jednoznačne. Ostatné tri jak vravíš, z viac než 10-15 cm nepočuť nič. No ešte si ten HF-12 pustím, lebo som ho nahodil po HP-12 a ten samozrejme fúka slabšie s tými plochými lopatkami, takže HF mi viac rezal uši. :D

loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20

Príspevok od používateľa loleqboleq »

tak ako to tak vidím, čoskoro okoštujem 2x HP-12, 2x HF-14 a 1x HF-12, čo ani extra neublíži peňaženke...

každopádne kiež by už prišli tie nové noctuy ako mi to dávnejšie pripomenul gabo (lebo ja som na ne úplne zabudol) teda toto
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Easa
Používateľ
Používateľ

Ale tieto (pokiaľ sa mýlim opravte ma) sú a budú len 140mm a hlavne sú zamerané na prietok nie na ULN, alebo sa mýlim?
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

To na čo odkazuje loleq bola ak sa nemýlim 120-ka, myslím, že to ukázali na Computexe minulý rok a nejak si s tým dávajú načas. IMO to bude tiež fan zameraný skôr na statický tlak než na prietok, prípadne možno niečo vyváženejšie čo vyplní medzeru medzi S12A a F12. Je tam badať inšpiráciu u Scythe Gentle Typhoon. Netuším jak blízko k sériovej výrobe je tento, ale vyzeral byť už vtedy ako produkčná vzorka, narozdiel on iných prototypov z "bielej čokolády" čo tam mali. :-D

Návrat na "Chladiče a všetky druhy chladenia"