Hrabem sa od tej doby v tejto téme a človek objaví toho plno...občas také veci, ktoré nechce
v aktuálnej dobe (Seiki model je na ústupe - nová verzia je za 1000+$, čo už pri aktuálnom kurze je 1000+€) je na výber z pôvodcu týchto panelov - Philips 4065UC aj Crossover 44k/404k (Crossover je pánom poloprávd a zavádzania, no jedna vec je to, že vďaka svojej elektronike je flicker-free, no mám pocit, že aj tak používa PWM reguláciu), prípadne AMH A399U a potom drahšie modely ako Crossover 434k, jeden kúsok od Wasabi-Mango a pár ďalších ešte menej známych kúskov od ešte menej známych výrobcov na pomery ebay, no všetci (okrem Philipsu) majú niečo spoločné..
Kórea a kúpa cez ebay - aktuálny kurz dolár-euro a to, že takýto produkt na 105% zastavia na colnici, takže dostaneme ešte ďalších 30% ceny robí z týchto monitorov neaktuálnu vec..
napríklad - pred pár dňami bola akcia na Crossover 404k za 499$ (len pre USA), čo keby šlo aj do EU, tak by to takto stálo asi 490€ + cca 30% za DPH+clo, čo je po preclení a zdanení 637€ za vec bez záruky (kto predsa bude posielať to späť do kórei a platiť za to ? asi nikto...) s rizikom poškodeného kusu
Takže v aktuálnej dobe je naozaj bezpredmetné pozerať na ebay a amazon, jediná možnosť pre nás sú naše shopy a ako turbo povedal, jedna z možností je 4k TV a ak si zoberieme cenu Philipsu (cca 640€), tak možno jedinými voľbami (značku ako Thomson do úvahy brať nebudem) sú:
https://www.alza.sk/40-panasonic-tx-40a ... 170793.htm
https://www.alza.sk/50-philips-50pus6809-d2145052.htm
https://www.alza.sk/40-lg-40uf695v-d2675997.htm
philips by som hneď vyradil, 50" je pre desk monitorové využitie priveľa, riadne riadne priveľa, dokonca aj s 4k to je cca 88PPI, čo je len o niečo lepšie ako u 27" 1080p
neviem ako panasonic, no LG tipujem má ten známy IPS panel (bohvie, či to nie je ten, čo je aj v Crossover 434k a Wasabi-Mango), no nie som si istý dvoma vecami - "rýdzou" frekvenciou panelu (už tu neplatí, že 50Hz panel ?) a input lag - TV (ak nepočítame kúsky od Sony) majú inú elektroniku + v rámci ich fungovania handluje aj smart TV modul, preto sú telky v tomto zaostalé
takže poďme na u nás jedine zohnateľný kúsok z monitorov - 4065UC
- spomeniem tu hneď prvý bod - lesklý displej - z trojice Philips, Crossover a AMH je AMH extrémne lesklým a preto môžete vidieť častejšie posty o odstraňovaní skla ako o skúsenostiach s ním; Crossover toto využil a zasadil tu prvú klamlivú a zavádzajúcu (ktorej sa hlúpi američania chytili) špecifikáciu a to, že je to semi-gloss panel - blud, pokiaľ viem, tak sú minimálne Philips a Crossover z hľadiska odleskov na tom rovnako, pričom obe sú lesklé panely s nejakým anti-glare filtrom (niečo ako čo robí Apple s retina displejmi alebo ako sa aplikovalo na plazmy), čo je super, lesklé panely majú svoje čaro (ak nehovoríme o mirror-like displejoch od Dellu v minulosti

)
- ak sa pozriete na akékoľvek fórum, všade vidíte len ako hovoria o ghostingu a o pomalej odozve, no je sranda, že pri rečke od tftcentralu
tftcentral.co.uk/reviews/philips_bdm4065uc.htm
vyšiel z toho philips v niektorých ohľadoch lepšie ako napríklad môj P2414H (v rámci odozvy, nie input lagu)...input lag má philips ako to už je zvykom - stredný a známy pre non-gaming VA panely a toho sa bojím - mal som kedysi 22" TNko, teraz Dell P2414H a neviem, čo očakávať
- Ghosting - ak pôjdete na hardforum do témy o Philipse, tak príspevkami o tomto sa tá téma len hemží..., osobne to nekomentujem...
no keďže viem, že aké sú odozvy na crossover, AMH aj philips z hľadiska kvality obrazu, tak viem, že to za to stojí, na pomery VA je to vynikajúci panel a pravdupovediac rád by som videl ako vyzerá TN evolved v podobe dobrého VAčka
tiež čítam o veciach ako DP 1.3, o podpore Freesyncu u Crossover 434k/494k a o tom ako treba počkať na viac kúskov tejto kategórie, no priznám sa, že za posledné mesiace som si nadrobil nejakú finančnú čiastku a priznám sa, že do toho musím ísť - môj plán zastrešuje aj 2x R9 390 v CF, k čomu by som mohol len snívať o freesyncu ale nevadí...bude si to žiadať čas (hlavne, keď po kúpe jednej 390tky dám svoju 970 na reklamáciu kvôli cievkam a potiahne sa to nejakú dobu, kým dostanem nákupnú sumu a dokúpim druhú), takže to bude muka na pár fps, no toto je jeden z prípadov, kde tie pozitíva prevažujú nad rizikami a páči sa mi to viac ako predstava kúpy takého Asus MG279Q...dokonca mám objednanú 200x70cm dosku, nôžky už mám a 2x Ikea srandy na organizáciu kabeláže, aby som si postavil stôl, kde to bude teda paráda mať ten philips
osobne asi ešte dnes, prinajhoršom zajtra napíšem na hardforum, rád by som videl nejaký test, trebárs telefónom, čo má možnosť natáčať 720p 120fps videá a skúsiť vyinvestigovať približný input lag na vlastné oči + nejaký gaming footage s nejakou zrkadlovkou, nech človek vidí, ako to vyzerá pri gamingu..dúfam, že sa tam niekto podujme
každopádne toto je skvelá exotika ezoretika erotika..