Taktovanie DDR4

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 02. Jún, 2010, 23:48

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa UnreAll »

Vyzerajú, že sedia do jedného kitu. Je tam vidieť aj rok výroby - Máj 2018, takže záruka tam už neni a navyše to bral na FO, takže bola iba ročná.
A ak by aj nesedeli, tak oba moduly su identické podla nálepiek. Kedže mi Crucial ušli, tak asi ich zoberiem...
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa ericc64 »

Nech ti da k nim aspon nejaky doklad, aspon nieco. Zaruku maju dozivotnu u vyrobcu, keby cosi, posles do G.skill. Ak.su v poriadku, tak zober :)
Delid CPU --- AM5 / 1700
PC1: MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D - sooon RAM: G.SKILL 32GB 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB VGA: ??? SSD: WD Black SN850 1TB PSU: FSP Hydro Ti PRO 1 000W CASE: Streacom BC1 LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95
PC2: MB: Gigabyte Z790 EAGLE AX CPU: Intel Core i5-12400 + AC Freezer 36 RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 Trident Z5 RGB VGA: ASUS DUAL RX 6600 SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: ???? CASE: Streacom BC1
COOLING PC1 → CPU: Alphacool Core 1 + TG AMD Mycro Direct-Die Pro RGB V1 VGA: ??? RAM: IceManCooler Nickel Block + Heatsink RADIATOR: TECO TK 2000 Chiller PUMP: 3x D5 TUBING: EK 16/12 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 10x ARCTIC P12 PWM PST CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ

Nevie mi k tomu dať žiadny blok ani faktúru, že pamate predáva tak, ako sú a že mi dá týždeň na odskúšanie. Inak na bazoši predáva tých pamati celkom dosť.
Mimochodom Crucial 4400Mhz sú zase skladom, takže sa môžem rozhodnúť aj pre tie...
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Bez nicoho je to naprd. Pamete sa sice nejako nekazia, ale aj tak. Tak zober tie Crucialky, ak budu z alzy, mas 2 tyzdne na skusanie, keby cosi vratis :)
Delid CPU --- AM5 / 1700
PC1: MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D - sooon RAM: G.SKILL 32GB 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB VGA: ??? SSD: WD Black SN850 1TB PSU: FSP Hydro Ti PRO 1 000W CASE: Streacom BC1 LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95
PC2: MB: Gigabyte Z790 EAGLE AX CPU: Intel Core i5-12400 + AC Freezer 36 RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 Trident Z5 RGB VGA: ASUS DUAL RX 6600 SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: ???? CASE: Streacom BC1
COOLING PC1 → CPU: Alphacool Core 1 + TG AMD Mycro Direct-Die Pro RGB V1 VGA: ??? RAM: IceManCooler Nickel Block + Heatsink RADIATOR: TECO TK 2000 Chiller PUMP: 3x D5 TUBING: EK 16/12 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 10x ARCTIC P12 PWM PST CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ

Pozeral som postup reklamácie na stránkach gskill a jedine, čo chcú a čo zároveň nemám, je miesto kúpy a dátum kúpy. Myslíš, že to nejak overujú? Tie gskill budú asi lepšie, ako tie Crucial, tak mi to trochu vrta hlavou ked už mám zase na výber :)
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ

Tak ma nakoniec napadlo, či tých 4400Mhz vôbec zvládne memory kontroler procesoru (5700G) a koniec koncov aj samotná doska:
https://www.msi.com/Motherboard/B450I-G ... C/Overview

Lebo asi sa kludne môže stať, že by mi rovnako poslúžila aj ta Crucial 3600Mhz :D

Ale asi nakoniec vezmem novú z Alzy.
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

No CPU to zvladne, ten je na to ako stvoreny... ale ci to da aj stara B450, to neviem.
Delid CPU --- AM5 / 1700
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

B450 bola zastarana uz v dobe ked to vydali....
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ

píšu, že max. podporované oc je 3466Mhz, ale tieto HyperX mi bežia na 3733Mhz a bežali aj na 3933Mhz, ale nebolo to stabilné. Obvinujem z toho pamate, tak snad to tak bude... Dokonca mam ešte stále beta verziu biosu. Dalšiu dosku už fakt kupovať nebudem :D To radšej nechám bežat tie Crucialky na 4000Mhz s lepším časovaním, ak to teda zvládne.
Nakoniec som ich inak kúpil.
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ

Cricualky ešte nemám, lebo alzabox bol mimo prevádzky, ale skúšal som trochu laborovať s tými HyperX, teda len s jedným modulom, druhý je zatial v inom PC. Skúšal som test, či doska zvládne vyššie frekvencie a vyzerá to, že zvláda 4466Mhz a dokonca aj 4533Mhz nabootovalo na druhy krát, ale 4600Mhz už nenabootovalo.

Neviem, či to som tým úplne eliminoval príčinu dosky, ale robil som to tak, že napatie pamati som najprv hodil rovno na 1.48V a časovanie na 22 24 24 46 a postupne som zvyšoval len frekvenciu až do 3933Mhz. Vždy som nechal system nabootovať do Win a následne spustil v 3DMarku stress test - Night Raid na tri kola, zas reštartoval, upravil nastavenia tak, aby som odstránil zlyhanie časovania, alebo napatia a sústredil sa hlavne len na čo najvyššiu frekvenciu a zase nechal prebehnúť stress test.

Takýmto postupom som nakoniec skončil na 4466Mhz s časovaním 27 28 28 54 a napatím 1.58V Skúšal som aj 1.6V s rovnakým časovaním a frekvenciou 4533Mhz a na prvý krát to nenabootovalo, ale na druhý už áno a to aj s touto frekvenciou, ale stress test som už nerobil, ničmenej cpuz potvrdzoval 4533Mhz. Dalej som sa už nedostal a zvyšovať napatie som viac nechcel.

Na doske mi ale v tomto prípade svietila kontrolka CPU, čo rátam, že asi signalizuje univerzálne, ak je aj problém s doskou samotnou, pretože mám tam aj kontrolku DRAM a teda, ak by bola chyba v pamati, asi by zasvietila skôr ona, aj ked môže to byť hocijako asi... Dalo by sa povedať, že tých 4400Mhz je teda frekvencia, ktorú doska ešte zvláda? Predpokladám, že časovanie v tom nehrá rolu, pretože to je záležitosť už samotných čipov pamate, nie?

A samozrejme pri testovaní som nenechal nič na náhodu a nastavil všetky vetráky na max. otáčky + jeden 120mm nasmeroval zo spodu priamo na pamať a druhý 92mm priamo z vrchu na pamať. Teplotné čidlo síce nemá, ale dotykom som mal pocit, že je stále chladná.
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Memnon »

otazka pre ostatnych
profituje grafika len tvrdo z frekvencie ci velkovo priepustnosti, lebo 4466 s takym casovanim je sielene este s tym napatim to bude RMA velmi skoro

inak ked som pozeral tu ppci metodu ako kazdy den znizujes o 0.01, snad to zatazujes mem testom a nie beznym pouzivanim, lebo potom ti nieco zacne padat o hodne mesacov neskor a nebudes vediet co je nestabilne
ked chces hladat stabilne napatie tak pouzi binarne triedenie
priklad mas stiblne 1.58 ale chces 1.4 co je nestabilne, tak stred medzi nimi je 1.49 ak je stabilne skusis stred medzi 1.4 a 1.49 ak nestabilne stred medzi 1.49 a 1.58 atd na vyrazne menej pokusov najdes spravne napatie
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:Gigabyte RTX 4070ti Eagle@0.925V/2670/24600 / SSD:Samsung 970 Evo Plus 2TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Steelseries Rival 650 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:Acer Predator XB323UGP
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ

Ja som ale nehladal stabilitu pamate a napatia na dlhodobe používanie. išlo len o rýchly test, či doska zvládne používať pamate s tuto frekvenciou, aby som si bol istý. že mi na nej nové pamate Crucial 4400Mhz pobežia. Akonáhle som došiel k tomu bodu, všetko som vrátil na deffault, čiže rovno 2400Mhz, pretože aj tak mam iba jeden modul a čakám na tie Crucialky.

Profituje z kombinácie frekvencia/časovanie. Pozeral som nejaké recenzie na tie Crucial a pri 4200Mhz a cl17 podávali lepšie výsledky, ako pri 4400Mhz cl19.
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Memnon »

okej to som nepochopil, ze ide len test kolko zvaldne doska, lebo na 6 strane pises ako skusas znizovat napatie
jasne to som si aj myslel ze to neskaluje len tvrdo z frekvencie heh, ale teraz chapem preco ta to tolko nezaujimalo

kazdopadne nechapem preco tolko povyku pre jednotky percent vykonu navyse, ktore viac asi ovplyvni vykon samotneho CPU ktory tiez profituje z rychlejsie RAM
ale tak to uz musis sam vediet
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:Gigabyte RTX 4070ti Eagle@0.925V/2670/24600 / SSD:Samsung 970 Evo Plus 2TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Steelseries Rival 650 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:Acer Predator XB323UGP
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ

Ked som znižoval napatie, išlo mi vtedy o dlhodobé OC pri týchto HyperX a tam som použil najvyššie možné bezpečné napatie z ktorého som potom postupne o jednu hodnotu znižoval s tým, že frekvencia bola konečná a to 3733Mhz. Všetko nad touto hodnotou už vyžadovalo vyššie napatie, ale zároveň to neznamenalo, že pre túto frekvenciu nebude stačiť aj nižšie a preto som ho postupne znižoval.

Pri časovaní som to robil podobne. Vedel som, že pri XMP to bolo 3200Mhz cl16 18 18 36 a tiež už som mal odskúšané, že toto časovanie zvláda aj pri frekvencii 3600Mhz s pridaním napatia na 1,38V a tak som skúšal isť dalej len zo zvedavosti a skončil som na 1.45V pri 4000Mhz cl19 19 20 38, čo nebolo stabilné a rozhodne som nechcel do pamati tlačiť ani tolko voltov a tak som nakoniec skončil na stabilnej frekvencii 3733Mhz cl17 19 19 36 pri 1.4V, čo je ešte akceptovatelné. Hlavne mi v tomto nastavení podaval benchmark najlepší výsledok a tak som to tak nechal. Realny výkon pri APU tiež poskočí a v MP Modern Warfare išli snímky o niečo vyššie.

Tie výkon navyše je zadarmo a robím to hlavne kvoli iGPU, ktorému sa snažím pomocť čo najviac, pretože rátam, že grafiku tak lahko nekúpim a rozhodne mi je proti srsti vyvaliť nejakému lolovi z bazošu za 5 rokov starý lowend 150eur. Radšej som vymenil 2600 za 5700G s tým, že s tou grafikou prečkám a zároveň dosť podstatne zdvihnem výkon aj CPU. Kúpu 5700G vážne nelutujem, ten procesor je dosť slušný. A nové pamate som kupoval len preto, že by som nejaké musel kupiť tak či tak pre iné PC a nakoniec som sa rozhodol, že HyperX použijem k nemu a ja kúpim rovno nové. Inak by som zostal s týmito.
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ

Konečne mi tu pamať doručili po troch odkladoch, aby som nakoniec zistil, že s tým mám len samé problémy...

Najprv som ju nechal bežat na default hodnotách, tak ako ju mám aj teraz, ked píšem a všetko je ok. Ked použijem XMP, úplne bez problémov nabehne do win, ako 4400Mhz a môžem nechať bežat memtest hodinu vkuse, stress test v 3Dmarku kolko len chcem a všetko je bez jedinej chybičky. Akonáhle otvorím prehliadač, tak po chvíli nastáva pád bez hlášky a okamžitý reštart. Aby som toto mohol napísať, musel som XMP deaktivovať.

Takisto maju pamate deklarované v XMP časovanie 19 19 19 46, ale mne vždy XMP hodí prvú a tú najdôležitejšiu hodnotu tcl na 20, nie 19. Skúsil to teda manuálne nastaviť presne tak, ako to určuje XMP, ale s tým, že tcl som prepol ručne z 20 na 19. Nabootovalo do win a po nejakom čase modrá smrť, proste nestabilné.
Takže pokial zrovna nebehám po internete, ale len testujem pamate, tak to beží aj s XMP, ale v Passmarku na moje prekvapenie, som dosiahol prakticky ešte o niečo nižšie skore, ako pri HyperX 3733Mhz a cl17 19 19 38. Potom som si spomenul, že HyperX bežali na 1:1:1, ale tieto Crucialky bežia - MCLK: 2200Mhz FCLK: 2000Mhz UCLK: 1100Mhz

Viem že v nejakom videu som videl, ako pri testovaní dosiahol podstatne horšie výsledky aj ten človek, ale nakoniec si uvedomil, že pre nové Ryzeny musia byť hodnoty MCLK a FCLK identické pre najlepši výkon. V biose mám položku - MCLK==FCLK, ktorá bola nastavená na auto. Manuálne som ju prepol a szstem nabootoval až do win, ale tam ma zase čakala modrá smrť. Takže teraz sa môžem baviť s tým, aby som to vôbec normalne rozbehol...

Inak v druhom PC tie HyperX bežia, ale iba v Single, akonáhle ich zapojím pre dual, nenabotuje, každa zvlášt beži, ako Single a aj spolu, ale vždy len v A1 a A2. Ak použijem jednu pamať pre B1, alebo B2, nenabootuje. Ako keby boli B1, B2 proste mrtvé. Pamate funguju bezproblémov aj s XMP, ale len v A1, A2. Vraj by to mohol spôsobovať pamatový radič CPU, ak je ohnutý nejaký pin, alebo ak chladič príliš tlačí na CPU. Pravda je, že jeden pin na CPU bol mierne vyhnutý, ale ked som ho zasunul do dosky a zacvakol páčku, čo išlo trochu tažšie, ako by malo, tak sa trochu narovnal. Procesor je totiž z bazáru a ten Pán mi ho poslal bez originál krabice obalený molitanom a lepiacou páskou, hned ked som to videl, mi bolo jasné, že toto nemohlo dopadnúť dobre.
Zajtra zhodím chladič a skúsim s tym niečo spraviť, ale ak máte ešte nejaké nápady, čím by to mohlo byť, budem len rád. Pamate su určite v poriadku a doska je nová, takže zatial by som hádzal skôr na CPU ako na dosku.

Návrat na "Pamäte RAM"