faugusztin napísal:Lenze presne toto je dovod problemov. Ty sa na to pozeras iba z jedneho uhlu pohladu, ale je to komplexny problem :felipe25 napísal:Takze ja osobne Billa preferujem, aj ked banky asi preratali svoje moznosti. Kazdy mlady clovek si zasluzi vlastne byvanie za prijatelnych podmienok. No u nas je vsetko pomaly drahsie ako v okolitych krajinych a platy 5nasobne nizsie. No nikto tu s tym nic nerobi, tak radsej zmyslanie "byt kazdemu" ako nikdy vlastny dom/byt, nie? Samozrejme za rozumnych podmienok.Toto je zhruba hypotekarna kriza 2008-2009. Stale si myslis, ze je "byt kazdemu" tak dobry napad ? Ak na to nemas, tak na to nemas. Spor si cez stavebne sporenie. Nebudes mat byt v 30-ke, ale mozno ako 45-50 rocny. Ze sa ti to nepaci ? Nuz, tak si najdi lepsie platenu pracu, vystahuj sa za pracou do BA, do zahranicia. Myslis si, ze by som podobny zarobok ako tu v BA mal aj doma, 150km smerom na vychod ?
- Kazdy chce byt.
- Bytov ale nie je nekonecny pocet, je ich menej nez zaujemcov
- Cena bytov stupa
......- Zrazu hypotekarne listy stracaju hodnotu, pretoze zalozene nehnutelnosti maju nizsiu hodnotu nez je hodnota hypotekarneho listu.
- Globalna ekonomika ma problemy.
Ok, vsetko beriem co si napisal, ale pokial viem MY NIESME V USA, alebo ano? To, ze tam sa problem s hypotekami stal neovladatelnym, a strase vela ludi neboli schopny splacat ju neznamena, ZE TOTO SA DEJE AJ NA SLOVENSKU ALEBO ANO? Ako jasne, niekto co ma hypoteku prisiel o pracu a mozno aj o dom/byt, ale urcite nie v takom rozsahu ako v zahranici. Ja som nazoru, ze vacsina Slovakov, ktora ma plat schopny na to, aby tu hypoteku v banke dostala by mala byt dostatocne mudra na to, aby si vedela zvazit rizika pre a proti.Myslim si ze aj je, preto je v SVK banke problem ziskat hypoteku. Malokomu je schvalia, alebo im vyrazne predlzia lehotu splacania, ked chce niekto nizku a banka mu da hypoteku len ak ju zdvojnasobi.
Na Slovensku toto problem podla mna urcite nieje. Ako, samozrejme ze sa nas to v konecnom hladisku dotklo, no za to trh z nehnutelnostami na SVK nemohol, akurat bol zasiahnuty tak ako aj banky. Ja urcite niesom nazoru ze niekto co ma plat 390€ mesacne ma dostat hypoteku na byt co stoji 50 000€ lebo banke za 30rokov zaplati 100 000€ co je splatka
280€ mesacne, co je nemozne realizovat. Taky clovek ma proste smolu, to beriem. Ale ja vravim o tom, ze ani stredna vrstva s platom 500-700€ v cistom mesacne co je uz slusny plat napriklad na vychode nema take jednoduche dostat sa k hypoteke. Zatial co v USA by pri takom pomere pred krizou banka mavla rukou a dala aj 2x viac, u nas neda. Cize to co pises sa da aplikovat na trh v USA pred krizou, ale urcite nie na SVK, ked ma kazda banka velmi prisne podmienky aby sa nahodou nestalo ze 10 z 10 000 ludi im to nebude schopnych splacat.. U nas kto raz dostane hypoteku, jediny problem ktory vidim je ten, ze je viazany davaspomernu cast svojho platu 30rokov banke. A povacsine su to vzdelani ludia s VS, ktori si po pripadnej strate zamestnania do roka najdu ine. CIze by som sa velmi neobaval neschopnosti splacat a ak aj, tak banka prakticky stale vlastni danu nehnutelnost. V USA to bola pyramida, zosypaloo sa to tak rychlo ze dprazdne nesplacane domy nemal kto kupit. No na SLovensku taky scenar nehrozil ani nehrozi si myslim.