Elektromobilita a vsetko okolo nej
Re: Elektromobilita a vsetko okolo nej
Dal som akurat auto na nabijacku prvy krat. Citim sa ze:
Naposledy upravil/-a werwest v Št 16. Mar, 2023, 00:24, upravené celkom 2 krát.
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Netreba hladat dlho..maniak napísal: ↑St 15. Mar, 2023, 15:00Nejaky dokaz na toto poprosim. Nie domnienky, ze tazba litia je spinava, ... Tazba a spracovanie ropy tiez nie su ciste a ani pekne.michalesku napísal: ↑St 15. Mar, 2023, 14:48 A to by sme mohli este zakomponovat to, ze vyroba tych novych modernych filtrov niekolkonasobne viac znecistuje prirodu, ale deje sa to mimo mesta "X" a rieky "R", tak je kazdy spokojny..
https://www.theguardian.com/commentisfr ... lats-chile
Spoiler: ukázať
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
michalesku: ako som pisal, toto vsetci vieme. Ten clanok si vybera odrobinky. Tazba a spracovanie ropy a plynu nie je ziadne trhanie fialiek, je to podobne intenzivna a spinava cinnost. Co z toho je vo vysledku horsie, to ja netusim.
FVE 12.45 kWp V/Z
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
hej, podobnu analogiu som uz davno pisal, urcite aj sem, lebo som to daval na viac podobnych zdrojov. Mozeme sa my v EU snazit, ked nam to neguje 3/4 populacie planety. A planeta nepozna hranice, ta nam to zrata vsetkym. Takze na co sa tu hrame? Primitivni amateri.....michalesku napísal: ↑St 15. Mar, 2023, 14:48 V meste "X" na rieke "R" prikazu vsetkym, aby si domov kupili nerealne drahe filtre na odpadovu vodu, pretoze chcu, aby bola rieka "R" cista a prekvital v nej zivot.
Kto na taky filter mat nebude, zdvihnu mu najom o 200%, obmedzia vstup do verejnych budov, prepustia ho z prace, atd., atd., atd.. Bezne filtre, ktore doteraz dlhe roky postacovali a tiez vypustali cistu vodu, sa zakazu vyrabat..
A v meste "Y" na tej istej rieke "R" par kilometrov nizsie po prude do rieky ustia vypuste chemickych tovarni a kanalizacie bez akejkolvek cisticky..
Takze usek rieky medzi mestami "X" a "Y" je sice rovnako cisty, ako bol aj predtym, akurat obyvatelov mesta "X" to stoji enormne mnozstvo penazi a obmedzovania.. A pod mestom "Y" je rieka rovnako spinava, ako bola aj predtym..
A to by sme mohli este zakomponovat to, ze vyroba tych novych modernych filtrov niekolkonasobne viac znecistuje prirodu, ale deje sa to mimo mesta "X" a rieky "R", tak je kazdy spokojny..
500mil ludi v EU tu riesi nejaku ekologiu a na druhej strane planety veselo dymi 6mld spalovanim uhlia a pneumatik (ano ty, cina a india)...treba povedat daco viac?
A tzv ekologicke riresenia su neumerne predrazene vzhladom na prijem bezneho cloveka = tj nik to nebude kupovat a pouzivat. Mozem osr*at ze mam nejake auto a jeho prevadzka ma stoji napr 100e/mes, ked s tzv ekologickymi rieseniami to bude 400e/mes. Toto nieje cesta, ekologia musi byt lacna ak sa ma vo velkom vyuzivat.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Myslim ze by to bolo este o dost zaujimavejsie ak by sme elektricku energiu zatazili peknym ~60% zdanenim tak ako su zdanene fosilne paliva.
Co skor ci neskor nastane, kedze bez coho by štáty skolabovali.
-
- Používateľ
Skilex: enel x pass (Juicepass), 320 kWh za 99 eur mesacne, univerzalna cena za akokolvek rýchle nabijanie, cize 18 kWh = 5.5 eur. 320 kWh ti vyda pri tej spotrebe na 1700km, plus minus. RTVS jednoducho zavadza. Lebo aj na SK existuje viacero lacnejsich variant nabijania, nie len najdrahsia mozna varianta.
FVE 12.45 kWp V/Z
Tak isto ako existuju lacnejsie moznosti tankovania
-
- Používateľ
Werwest: to vyzerá, ako nesprávny kábel. Integrovaný kábel k nabijacke alebo vlastný? Pripadne nejake nastavené obmedzenie prudu v aute?
FVE 12.45 kWp V/Z
Kupis nove auto za 50k€ a pri kazdom nabijani sa citis jak ked nastavujes tplink wifi router.
-
- Používateľ
Možno ty sa tak cítiš. Ja zastrcim kábel do auta a idem domov/do officu. Nič špeciálne sa nedeje.
FVE 12.45 kWp V/Z
Nie, tam ani neni co nastavovat okolo nabijania, pozrem sa pre istotu ale ked som sa nudil som presiel komplet nastavenia. Kabel som mal origo co mi dali k autu
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
treba brat do uvahy aj cas strateny nabijanim.maniak napísal: ↑Št 16. Mar, 2023, 00:20 Skilex: enel x pass (Juicepass), 320 kWh za 99 eur mesacne, univerzalna cena za akokolvek rýchle nabijanie, cize 18 kWh = 5.5 eur. 320 kWh ti vyda pri tej spotrebe na 1700km, plus minus. RTVS jednoducho zavadza. Lebo aj na SK existuje viacero lacnejsich variant nabijania, nie len najdrahsia mozna varianta.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
RTVS nezavadza. Zobrali bezne predajnu cenu elektriny za KW. To ze niekde sa da kupit aj lacnejsie je fuk. Ku tomu kazdy pristup nema. Takisto ja si viem zohnat benzin lacnejsie ako je na Slovnaftke. Ale nie kazdy ma tuto moznost. Elektrina vs benzin dnes moc rozdel nie je
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
-
- Používateľ
Hell, budem zly, zavadzaju. Z SK sieti je Greenway drahy, ale ZSE Drive ma ceny 29c/kWh, cize na urovni (lacnejsie) ako Juicepass. To nie su ziadne specialne ponuky, ZSE Drive je asi najrozšírenejšia siet na SK.
Tiez to nie su dnes bezne trhove ceny, dnes sa elektrika na trhu predava okolo 100-200 eur/MWh podla hodiny dna (castejsie uz aj menej, v pondelok som platil za elektriku 0.5c/kWh s dph a marzou predajcu)
Tiez to nie su dnes bezne trhove ceny, dnes sa elektrika na trhu predava okolo 100-200 eur/MWh podla hodiny dna (castejsie uz aj menej, v pondelok som platil za elektriku 0.5c/kWh s dph a marzou predajcu)
FVE 12.45 kWp V/Z