Nedávno sme sa vrátili z road tripu po Balkáne. V Bulharsku sa nám prihodila taká situácia. Išli sme po diaľnici a zastavil nás policajt (riadne policajné auto, uniforma, reflexná vesta, plácačka, všetko, jak má byť). Nič nechcel, len sa opýtal, či ideme na Sofiu. My že hej a pustil nás. 5 sekundová záležitosť. Nášmu šoférovi sa to zdalo podozrivé. Vraj mu to pripomína starú balkánsku fintu. Policajt vás zastaví tam, kde vás chce mať. Dostanete defekt a keď odstavíte auto o kúsok ďalej, aby ste vymenili koleso, vykradne vám auto nejaká domáca banda. Defekt sme dostali, našťastie auto bolo pojazdné, len každých 50-100km bolo treba zastaviť na pumpe a dofúkať koleso. Keď sme defekt dali spraviť v Rumunsku, v pneumatike sme našli 3 klince a pre istotu ešte ostnatý drôt. Tak len vás upozorňujem, že takéto veci sa stávajú reálne aj v dnešných časoch.
Nam sa to stalo v Barcelone, vytipovali si nas (predpokladame rovno cez velmi podozriveho typka z pozicovne Europcaru) 2hodiny pred odletom. Stali sme na 5min na parkovisku na posledny sightseeing na plazi. Ked sme sa vydali smer letisko stale sa na nas neprijemne lepil motorkar a rozhadzoval rukami a snazil sa nas zastavit. Ked nas odstavil, zistili sme, ze je prazdne koleso vzadu vpravo a typek hrozne krical, ze garaz niekde za rohom, ze tam musime ist. Neskor odisiel do tunelu prec od nas. Ja som to otocil o 180 stupnov a podla navigacie isiel na najblizsiu pumpu(500m), ze to snad dofukam a na letisko nejak zajdeme. Nedosli sme ani tam...uz to drelo po rame kolesa. Tak som zastal, ze to vymenim ...a kde sa vzal tu sa vzal znova ten isty motorkar (vobec mi nedoslo,ze by to vlastne musel otocit v tuneli do protismeru co je samo o sebe kokotina). Hrozne na nas vrieskal senor, senora garage...garage...aby sme cumeli len na neho(v smere prec od auta, stali sme pri kufri). V tej iste sekudne z opacnej strany auta pribehli 2ja typci otvorili auto vzali vsetko na co dosiahli, naskakali na motorky a vsetci utiekli. Zrkadlovak, kabelka s dokladmi, iphonom, kartami ...vsjo v ****. Nastastie sme mali nahradne doklady v batohoch v kufri auta, ale stejne. Volal som hned na policiu, tam ma typek vyfuckoval, ze to je uplne normalne, ze tychto kradezi maju 30 denne v Barcelone, ale ustil nas, ze nas na letisku pocka hliadka kvoli zapisnici...mali v ****, nikto tam neprisiel. Doma sme zistili, ze nez sme zablokovali priatelke kartu stihli ju celu vybrat (lesson learned, v Spanu nikde nechceli PIN, iba podpis a ten nikdy nekontrolovali...napriek tomu, ze karta mala chip, etc...banka to nastastie vratila). Lesson 2 learned ak je co i len malicke podozrenie, okamzite volat policiu a pneu menit az ked pridu. Lesson 3 learned - aj pri obycajnom defekte si nechajte potvrdit papiere o vrateni auta v poriadku. Mali sme na auto full cover, takze mohlo mat klido buracku a nebola tam spoluucast, napriek tomu nam nachargovali asi 50Euro za ten defekt a 3 mesiace nechceli vratit ani to ani kauciu za auto, vsetko vratili fakt az po vyhrazkach pravnikom na centralu...priserny zazitok. Europcar v Spanu uz nikdy.
Cesky pripad: To iste sa stalo segre na Ceskej D1cke!!! Tankovala niekde pri Brne, rozbehla sa a defekt, zisla ku krajnici a do 2min u nej boli policajti s tym, ze jej sami povedali, ze to nebola nahoda, ze tam maju partu co to skusaju a uz je x ta v poradi s tym istym defektom na tom istom useku.(vsechna cest, tu gumu jej rovno vymenili )
Oblubena partia cigosov v medaku, co Vam ponuka prstene a vsetko mozne za cash, lebo im dosiel benzin uz operuje aj v Prahe. Naposledy som ich videl rovno pri nakupaku v Letnanoch...volam hned 158 a typek na druhej strane so smiechom hned potvrdil, ze to skusaju cely den na roznych miestach po Prahe, ze uz tam leti hliadka.
Stare pripady v Blave TU
SUM UP: tieto veci sa stavaju nie len v Bulharsku, ale aj vo vsetkych zapadnych krajinach vcetne Cesko-Slovenska. Davajte bacha a good luck! (ja si nosim od toho momentu v aute slzak a keby som menil gumu, tak len s nim v ruke a pri zamknutom aute...a ako som pisal hore, idealne volat cajtov dopredu ak mate podozrenie...vsak koniec koncov ich heslo je "Pomahat a chranit".