Leon napísal:Tak ja sa len preto pýtam, lebo čo potom po 2 rokoch? vyhadzovať procesor za 500 eur sa mi nechce
Myslím, že nebudeš mať dôvod ani po 2 rokoch dávať zasa dole IHS - ja by som ho tam napr. silikónom prilepil a tým pádom by to nedržalo len na dvierkach socketu MB.
Keď bude pripečený tak samozrejme nijako lebo by si mohol urvať čip ale keď sa to aj pripečie tak tepelná vodivosť bude aj tak oveľa lepšia ako pasta takže nemáš žiadny dôvod to nejako riešiť. Oveľa horšie je keď sa ti to pripečie na chladič - to máš potom dosť veľký problém ho dať dole aby si niečo nepoondil.
Leon napísal:aha,... no lebo chalani tu písali, že to CLU vydrží aj 2 roky,... myslel som, že ho potom treba meniť ? No a ako keď bude pripečený
Zle si ma pochopil, myslel som to tak ze nejake 2 roky urcite vydrzi bez toho aby doslo k nejakemu zhorseniu tepelnej vodivosti a ze si dokonca myslim ze aj vyrazne dlhsie. A ak aj, tak to zhorsenie bude aj po velmi dlhom case (teda ked sa to fakt na totalku vysusi/zapecie/zlepi) minimalne.
Inak, ja ked som teraz cez zimu vyberal cpu po dvoch rokoch z dosky (vena MB), tak hned po otvoreni socketu mi ostalo IHS v ruke, takze u mna sa po dvoch rokoch staleho pouzivania (s riadnym OC) ziadne zapecenie nekonalo (resp. boli tam len naznaky stvrdnutia) a ta pasta bola miestami este stale tvarna (teda nie vyslovene vysusena)... A keby aj, to podstatne je ze som behom tych dvoch rokov ziadne zhorsenie teplot nespozoroval (este som si to specialne pretestoval) a bolo to OK
DESKTOPMB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case:Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 DESKTOP 2MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB) Smartphone: Redmi Note 13 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Ako to myslis. Kde Sa to viacej zlepi. Medzi die a ihs alebo ihs a chladic. Pouzit pod chladic teda radsej klasiku pastu? Aktualne tam man pastu od noctua.
OK tak uz je objednana CLU a MX4 aktualne teploty IBT4x5000MB - 85°C (v izbe 25,5°C) tak som zvedavy ako to dopadne. Zrejme skusim metodu - čisto zverak Ako nanasat tu CLU? na obe strany? alebo iba na cip.
Ja som dával čo najtenšiu vrstvu jak na die, tak aj na IHS, ale naozaj len najtenší film aký sa dá tým štetcom natiahnuť. CLU má slabšiu priľnavosť len čistým tlakom, lepšie je to rozotrieť na obe styčné plochy, nech sa to spojí pasta na pastu, nie pasta na kov, aspoň môj dojem. Len treba dobre odhadnúť styčnú plochu na IHS a neťahať to tam doširoka /radšej o chlp menej/, aby to nefrklo mimo a neodpálil si niečo na plošáku vedľa čipu, lebo tá sranda je elektricky vodivá.
Tak a mám to za sebou. Metoda zverak nesklamala. Dal som CLU + MX4. Teploty o cca 10°C dole s tým ze v miestnosti je o 1°C viac ako vcera. Takze realne -11°C. aktualne cez IBT cca 75°C včera 85°C. Keď porovnam s teplotamy z testov kde testovali pri teplote 21°C tak je to podobny vysledok
Dnes som sa odvážil dať clu aj medzi ihs a chladič grafiky a cpu. Teploty dole oproti noctua paste v tychto horúčavách dobrých 15-20C. Grafika predtym v shadow of mordor cca 80+ v izbovej teplote 30+ a teraz s clu mam 64C pri rovnakej izbovej teplote uz som zmiernený s tym ze to dole dávať nebudem
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.