tak reku napisem vysledok ked uz sme tu pomerne rozsiahlo rozpisovali. vykusal som vo virtualboxe snad vsetky mozne home NAS riesenia (FreeNAS, Nas4Free, NasLite, Rockstor, OMV, Xpenology), nakoniec som sa rozhodoval medzi OMV a Xpenology.
Xpenology sa mi velmi pacil, kedze je to velmi jednoduche na nastavenia aj pokrocilych funkcii, po doinstalovani optware nie je problem mountnut interny NTFS disk na prekopirovanie dat, ma to velmi caste updaty a hlavne cele to funguje a citit z toho dost velku robusntost. co ma vsak nakoniec odradilo bolo ze ten DSM sa zapise na kazdy jeden datovy disk a vytvara tam nejake logicke particie, takze do buducna by som nemohol prejst na iny system. Disky by som sice vedel mountnut a vycitat z nich data, ale na dlhodobe pouzivanie pod inym OS by som musel vsetky data vykopirovat a spravit suborove systemy nanovo a tak vyplienit z nich ten DSM.
OpenMediaVault je nakoniec to preco som sa rozhodol. Je to cisty Debian s webovym interfaceom, takze ak ma OMV prestane bavit a rozhodnem sa spravit si vlastny server na Ubuntu (alebo skor Archlinux) tak si viem disky prehodit bez problemov. Hodil som tam btrfs filesystem, ktory v pripade potreby by som cez winbtrfs vedel pouzivat aj vo windows. Par veci ohladne OMV:
- ma kopu funkcii, ale prakticky ziadnu dokumentaciu. jedinou pomocou je forum, ktore je velmi aktivne, ale tym padom je tam aj kopa balastu a z vlakna ktory ma 50 stran je velmi tazke vylovit ten jeden dolezity post
- povodne som chcel nahodit uz pre-release verziu OMV 4 (lebo uz funguje nad debianom 9), ale podarilo sa mi 3x rozbit webinterface este predtym ako som tam dal datove disky. po tretom reinstalle som to vzdal a idem na verzii 3 s debianom 8
- zatial pouzivam MergeFS plugin, ktory spaja rozne disky do jednych mount pointov. je to vlastne taky virtualny JBOD, s tym ze disky su funkcne aj osamote. funguje to, ale je dost velky impact na rychlosti, ked zapisujem priamo na disk tak mam rychlosti okolo 80-90 MB/s, cez MergeFS to klesa k 50 MB/s. este horsie je ked migrujem data z NTFS disku, ktory v linuxe tiez nie je najrychlejsi, tam to klesa az k 30 MB/s - problemom je vytazenie CPU, skusim sa este pohrat s nastaveniami ci to pomoze.
- ak mi po premigrovani vsetkych dat ostane este volny disk tak nahodim paritu cez SnapRAID plugin, ked nie tak z kritickych dat urobim snapshoty na druhy disk. Vyhoda SnapRAIDu je ze je mozne to kedykolvek pridat a odobrat, a mozem to spusit len na selektovane data. nie je to sice realtime, ale to ani nepotrebujem
- este musim vymysliet nejaky rozumny sposob ako pravidelne sychronizovat data z Windows PC. Doteraz som fungoval tak ze mal som data na servery ktore boli zapnute ako available offline a na pozadi sa sychnronizovali. Problem ale je ze tychto dat mam cez 500 GB a windows tie offline subory uklada iba na C:, a na to je mi SSD zbytocne, aj male. Da sa to sice hacknut cez registre, ale po updateoch sa to niekedy rozbije, takze je to onicom.
- uvazujem ze tam nahodim aj Nextcloud a tym padom mozem vypnut raspbery pi, resp. to vyuzit inde, ale je to asi takto efektivnejsie na spotrebu (RPi mi zere tak do 10 W a bezi 24/7), server pod 50 W by nesiel a ked bude nasetupovany tak bude bezat mozno 4 hod v tyzdni kvoli zaloham a nechat ho 24/7 by bolo zbytocne