Leon napísal: Po 04. Mar, 2019, 21:05
Free Solo
... tento dokument som pozrel predvčerom. Je o najznámejšom horolezcovi súčasnosti zaoberajúcom sa lezením bez istenia. Na svojom konte už má výstupy na všetky ťažké skaly/hory? a dokument zobrazuje jeho pokus/výstup na tú poslednú najťažšiu skalu na svete v Yosemitskom národnom parku, ktorú ešte nikto bez lana nezdolal. V niektorých častiach som doslova ani nedýchal. Odporúčam fakt pozrieť. Po zhliadnutí som dokonca zistil, že tohto roku dokument vyhral Oscara

The Dawn Wall
... ak by niekto pozrel Free Solo (čo odporúčam všetkými 11timi), tak potom treba povinne pozrieť aj Dawn Wall. Free Solo nieje čisto horolezecký dokument. Je to skôr dokument o Alexovej kariére free solo climbera. Samozrejme veľká väčšina je z výlezu na El Capitan, ale ukazuje z časti aj Alexov osobný život a nato aký dopad má jeho lezenie na rodinu a okolie a aj na jeho samotného. Dawn Wall je práve čisto iba o tom aké náročné je na takú skalu vyliezť. Koľko odhodlania človek musí mať, koľko obetovať, aké množstvo hodín strávi na skale, koľko rokov to plánovali, atď. A čo je najhlavnejšie, aké nebezpečné to je. Chalani tam padali ako zhnité hrušky, a proste týpek z Free Solo si to dá bez lana

Ak si zoberiem, že tí dvaja chalani čo tam lezú, sú po Alexovi asi ďalší najlepší climberi na svete, a to tam lezú na El Capitan s lanami, tak si ani nechcem predstaviť koľko života do toho musel dať Alex. Kvôli tomu treba pozrieť Dawn Wall aby to človek pochopil. Toto práve vo Free Solo chýba.