Andre čo sa ti nepáči? Si zjedol všetku múdrosť sveta keď kategoricky tvrdíš že sú to blbosti? To že ty to nepotrebuješ ešte neznamená že to nepomôže nikomu, keď som mal 20 a nemal som problémy tiež som mal úplne iné názory. To sú na mne a manželke overené veci ktoré skutočne fungujú. Obaja máme očné vady (iné) a sme na tieto veci citlivejší. Samozrejme ide o rady pre ľudí ktorí majú problémy vydržať dlhšie pri PC, kto nemá problémy nemusí si ich všímať. Ale ja osobne napríklad nemám problémy vydržať hodiny pred PC, ale postupne som zistil že tieto veci mi umožnia byť menej unavený po tých hodinách.
Väčšia vzdialenosť od monitora = menej namáhané šošovky v očiach - zaostrovanie do blízka namáha svaly šošovky, čím bližšie tým viac namáhané, uvoľnené sú na "default" čo je pozeranie "do nekonečna". Krátkozrakí bez iných očných vád majú "výhodu", bez okuliarov môžu pozerať do monitora so zaostrením "do nekonečna", aj keď samozrejme závisí od konkrétnych dioptrií.
Menšie PPI = väčšie objekty, hlavne písmo, znova menšia námaha očí (so zaostrovaním) a mozgu rozlišovať ich = menšia únava za PC. Áno, viem že existuje zväčšovanie zabudované vo Windows, ale nefunguje všade a tým sa aj akosi stráca tá výhoda vyššieho rozlíšenia, všakže.
Zmysel prechodu napr. z 24" FullHD na 27" FullHD je v tom že človek bude od obrazovky ďalej, alebo bude mať väčšie s menšou námahou rozlíšiteľné objekty (hlavne text), alebo vhodná kombinácia týchto dvoch vecí ktorá komu vyhovuje tak, aby mal oči menej namáhané. Nevravím že teraz majú všetci ísť a kúpiť si monitor s menším PPI, samozrejme to je blbosť lebo nie každý to potrebuje, len že je to jedna z možností ako znížiť únavu pred PC ak s tým má človek problém.
Ďalšie veci ktoré pomáhajú a netreba kvôli nim meniť monitor:
- tmavá téma menej ťahá oči, hlavne keď je okolo tma (menší kontrast medzi obrazovkou a okolím)
- s tým súvisiace rozsvietenie okolia obrazovky, znova na redukciu rozdielu jasu medzi obrazovkou a okolím
- ergnomická poloha a pravidelné cvičenie a uvoľňovanie krčných svalov, stuhnuté krčné svalstvo vie byť riadne svinstvo a pritom o tom človek ani nemusí vedieť - napr. až na rehabilitácii som zistil že občasné prudké bolesti v oblasti spánkov a očí mi spôsobujú stuhnuté krčné svaly, netušil som že to môže byť tým lebo krk ma nikdy nebolel a zatvorenie očí vždy pomohlo
- vyššie spomínaný nielen jas ale aj kontrast na monitore, zníženie jasu a ponechanie kontrastu na 100% malo u mňa iba polovičný efekt, kontrast zvyknem dávať na 50-70%, aj kolega sediaci vedľa mňa potvrdil že ho to s nižším kontrastom menej unavuje. Príliš vysoký jas a kontrast vyzerá "krajšie" ale vie veľmi rýchlo unaviť. A všetko prispôsobiť svetelným podmienkam, mať jas na 0% počas slnečného dňa v lete keď človek sedí pri okne tiež nie je úplne ideálne. Samozrejme nie každý si to môže nastaviť ako chce, pre grafika je dôležitejšia vernosť podania.
- dobre sa vyspať. Toto veľa ľudí podceňuje ale nevyspatosť veľmi zle vplýva na všetky aktivity, a konkrétne čo sa tejto témy týka snaha sústrediť sa unavený na monitor môže byť rýchlo "odmenené" bolesťami hlavy, najmä v oblasti očí a spánkov
Fyzicky filter modreho svetla k nb
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Re: Fyzicky filter modreho svetla k nb
ked mas 4k 27", tak si velkost textu samozrejme zvacsis aby si sa dostal na uroven 1440p (samozrejme ak sedis daleko tak kludne aj na 1080p)
vzdialenost od 50cm(+-) je ok, ak budes sediet napr 70cm ale od vacsieho monitora, cize bude zaberat rovnake zorne pole, tak budes na tom uplne rovnako
kontrast rozlisuj na monitore a realny
na monitore sa kontrast nemeni, ak je default 100%, tak nechaj 100%, ak 50%, tak 50%
realny kontrast cim vacsi tym lepsie, mi netvrd, ze sa ti lepsie cita sedy text nez cierny
to ze ti potom biela menej svieti, je problem jasu, treba este na monitore znizit ten
vzdialenost od 50cm(+-) je ok, ak budes sediet napr 70cm ale od vacsieho monitora, cize bude zaberat rovnake zorne pole, tak budes na tom uplne rovnako
kontrast rozlisuj na monitore a realny
na monitore sa kontrast nemeni, ak je default 100%, tak nechaj 100%, ak 50%, tak 50%
realny kontrast cim vacsi tym lepsie, mi netvrd, ze sa ti lepsie cita sedy text nez cierny
to ze ti potom biela menej svieti, je problem jasu, treba este na monitore znizit ten
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Re: Fyzicky filter modreho svetla k nb
Jasne viem že % označovanie je zle ale v princípe sa chápeme. Netreba dávať podsvietenie naplno.
Jas a kontrast sú vlastnosti obrazu tie ideálne nemeniť a keď tak rovno skalibrovat (tieto dve idú aj bez sondy, stačia na to dostupné patterny). Potom rovno nastaviť teplejšie farby na monitore (tj ak má v nastaveniach cool/Warm day warm).
V poslednom rade pre citlivejsich ľudí pozerať po flicker-free monitoroch. Toto mi pomohlo azda najviac pre dlhodobé sedenie u PC.
Jas a kontrast sú vlastnosti obrazu tie ideálne nemeniť a keď tak rovno skalibrovat (tieto dve idú aj bez sondy, stačia na to dostupné patterny). Potom rovno nastaviť teplejšie farby na monitore (tj ak má v nastaveniach cool/Warm day warm).
V poslednom rade pre citlivejsich ľudí pozerať po flicker-free monitoroch. Toto mi pomohlo azda najviac pre dlhodobé sedenie u PC.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10