2 veci mozem odporucit. Som tiez naruzivy retro gamer a teda tiez riesim aj CRT aj stary hw.
In general - stary HW NIE JE ani priblizne tak power efficient ako moderny HW - v praxi na elektrike nikdy nic neusetris ak sa budes drzat generacne späť.
AK chces opuzivat 10 rokov stary HW na "idle" robotu, zozere to enromne mnoztvo energie oproti hociakemu modernemu rieseniu s APU, iGPU a pod. AK ti staci menovane rozlisko a obcasny gaming, mimo APU by som ani nepozeral.... Ak chces ale len dokupit daku low power GPU spred 10 rokov ktora ma zaroven aj nejaky vykon = smola.
(len pre predstavu, mining RIG v ktorom ficii 6 modernych GPU (570 ladene na spotrebu) na 100% 24/7 vyzerie porovnatelne vela stavy v loade ako retro gaming zostava so single 6990 GPU so starym AMD CPU

je to cca 800W a to nehovorim ani o nemoznosti dosiahnut coilen uspokojitelne akusticke vysledky pri retro masinach... )
TLDR myslim ze to tu uz bolo cca takto nejak napisane:
Retro masiny by som uz ani netrapil 24/7 prevadzkou a nechal ich na retro - je to tvoja vec ale smazit daky 10+ rocny zdroj na energeticky neefektivnom HW je fakt opak "eco friendly" pristupu. Cize idelne mne osobne vyslo poskladat co najvykonneejsie retro s tym ze to zapnem len ak to idem hrat. Inak je to vypnute a je to schovane nech na to nepada prach.
na NASko vyskladas doslova za par supov = do 100e zostavu ktora zvlada freenas ktory pokryje vsetko co potrebujes - bude to zrat 10W se vsim vsudy a mozes to mat prilepene k routeru a riadit to remote (NCU od intelu dake starsie pokojne aj pozri su to fasa masinky na NAS ucel).
Jednoducha otazka na temu "Ktora graficka karta zere najmenej" je, ze ziadna. Respektiva ta co je sucast nejakeho SOC riesenia alebo APU, iGPU atd.. ja uz sa pomaly pohravam s myslienkou ci by sa nedalo dake NASko spravit z mobilu

(cez OTG sa buchne disk, moderne mobily maju uz aj nejaky ten RAM potencial, vykonu habadeeej, LTE ako backup v pripade vypadku WIFI, same vyhody

)