hej, to som napisal blbost, normalne pve host a opnsense vo VM maju na telekom routri samostatnu mac aj IP adresu, takze som nastavil DMZ smerom k OPNsense tak ako som mal predtym mikrotik.
ale narazil som na iny problem (ktory vyplyva z toho ze som uplny noob a pred par rokmi ked som mal kopu cas nenastudoval ccna): pve host mi bez na sieti na routri od telekomu na subnete 192.168.5.0/24. vsetko ostatne je pripojene na OPNsense router, ktory je v subnete 192.168.50.0/24.
problem ale je, ze subnet 5.0/24 nevidi zariadenia na subnete 50.0/24, takze neviem poslat z pve hostu statistiky cez telegraf do influxdb, lebo ten je na subnete 50.0/24. ono tomu samozrejme rozumiem preco je nejde, pre opnsense je subnet 192.168.5.0/24 WAN a blokuje vsetko co som direkt nepovolil.
takze v sekcii Firewall - WAN som vytvoril rule kde source je 192.168.5.0/24 a destination LAN (skusal som aj any), ale stale neviem so subnetu x.5.x pingnut x.50.x.
https://snipboard.io/ukXrlQ.jpg
(hned sa ukazuje najvacsia vyhoda mikrotiku - copy paste pravidiel z consoly)
dalej ani za boha neviem rozchodit otvorenie portov pre torrenty. webserver funguje, hairpin nat funguje, plex, ssh, vsetko ide, ale torrenty stale hlasia uzavrety port. uprimne toto mi neslo ani predtym na mikrotiku a tiez som nezistil preco (vtedy sa mi zdalo ze Transmission v docker nejde, qBittorrent na desktope ano, teraz nejde ani jeden). mozno telekom to nejako blokuje. viem ze by som sa mal zbavit toho double NATu a dat telekom do bridge modu, ale teraz uz to vobec nedava zmysel, kedze potrebujem router ktory prideli ip adresu hypervisoru (ono by to asi islo nejako aby ho manazoval VM, ale kvoli troubleshootingu potrebujem aby to slo aj ked VM bude down)