Toľko rád k HW ako turbo ti nedám, len pár postrehov od niekoho kto každý deň robí v CADe...
Tak ako písal turbo, 5-7 rokov je nemzysel
Rovnako by som sa ja striktne ani nedržal toho budgetu 1699 bez DPH. Ja by som aj chápal prečo to tak máš, ale napríklad notebook - kedže ten na CAD do 1699 eur bez DPH proste nekúpiš, normálne odpisujem 3 roky, pohoda.
Neviem presne ako to máš ty keď limit na PC je 1699e ale na headset 700e
Na podvod ťa samozrejme nebudem nahovárať, len spomeniem že v živote som nevidel daňovákov rozoberať jednotlivé PC, a pozerať či tá konfigurácia sedí, keď proste budem chcieť ramku navyše, tak si ju kúpim a účtovne tým "nebudem zhodnocovať" zostavu... snáď ma chápeš.
Online konzultácie a Zoom a microsoft teams sú pliaga tejto doby, omnoho lepšie sa riešia veci na mieste ... Ale normálne používam QC35ky a k tomu na stole blue yeti. Myslím, že je to dostočná trieda na to aby si obchodným partnerom neznel ako niekto kto má headset za 5 eur - tých ľudí z duše neznášam

Na behanie po hale pripojím QC35ky k mobilu a zapnem na ňom tie blbé microsoft teams. Kameru mám aj tak vždy vypnutú
Akurát som doskladal niečo podobné tomu čo si chcel na začiatku (5900X), kuk
sem.
(Tam len jedna poznámka, na tej WS doske som nerozbehal DOCP profil na ramkách za 4 hodiny... Vymenil som to preto za CH)
Áno, alderlake je výkonnejší, vidno to aj v Inventormarku čo postoval turbo.
Moja zostava tak ako je v tom leaderboarde aktuálne na 19 mieste, viď:
54334b
Tam je vidieť ten rozdiel v CPU, že 12900k má single core okolo
20800, zakiaľ čo môj ryzen len 15835. Multicore tá istá story.
Ja len dopredu chcem upozorniť, že benchmark nie je všetko, dôležitý je tvoj konkrétny workload...
Trochu sa mi v tom pomôž vysomáriť. píšeš Catiu/Solidworks/NXko(Solidedge nebudem rárať, jednak je to chudobný príbuzný NXka a pre mňa siemens ako siemens

) Tým chceš len povedať, že potrebuješ PC na CAD, a ešte nevieš ktorý CAD systém budeš používať? To len tak na okraj, neviem si predstaviť koľko by stáli dohromady tie 4 sedačky,
ja som stále toho názoru, že pri cene takej Catie alebo NXka je cena pc úplne jedno
Ku grafike, na A4000 bohate stačí 750w zdroj(aj menej). Tá karta má TDP 140W a je napájaná jedným 6 pinom. Vzhľadom na stabilitu systému, a tú singleslot paródiu na chladič ju taktovať nebudeš. Výkon v ne-profi apkách to má asi ako 3060ti.
Len upozorním, že na mojej napríklad pískajú pri full loade cievky, síce nie tak ako na vege 64LC ale pískajú, bohvie možno len ja mám taký kus.
Každopádne na prácu, ktorá ma živí
má byť quadro a nič iné. A to nehovorím pre to, že by som chcel uraziť niekoho kto quadro nemá. Aj v tom leaderborde invmarku je spústa PC s hráčskou gpu. Ja nevravím, že to nejde, alebo že 3080ti nie je výkonnejšia ako moje skromné quadro. Nie je to však stabilné. Doma na Vege, aj 10x za hodinu vidím toto keď niečo robím, presne tak ako píše turbo amd nie:
Na quadre mi ten inventor beží omnoho stabilnejšie a padne tak raz za týždeň. Rovnakú skúsenosť máme na všetkých zostavách v robote, proste aj keď slabšie, ale quadro, tam nie je o čom, pokiaľ ma to PC živí, a nemám to ako študent čo sa učí.
Druhá poznámka ku grafike, potrebný výkon bude záležať od toho čo na tom naozaj budeš robiť. Vzhľadom na to, že ani po
7 rokoch nedokázal Autodesk vychytať muchy pri 4K, tak stále bežím na 3x 1920x1200 jak pračlovek z doby kamennej. Doma 2x2k.
Tu je pre porovnanie, bench v tom invmarku táto moja zostava so slabučkou P600kou:
51894b
To je celkom komické (graphics score), že
A4000 vs
P600 (1500e vs 200e)
2561b vs 2473b.
Znamená to snáď že A4000, je predražená haraburda, ktorá ledva prekoná 5 ročný absolútny lowend? Nie len proste v tom datasete čo je v aktuálnej verzií inventor marku, na to rozlíšenie 1920x1200 úplne v pohode stačí. Po zapojení na 4K je to samozrejme inde
A teraz, že prečo hovorím o tom workloade. Toto je môj typický workload, programovať stroje v CAMe:
Vzhľadom na
"parádnu optimalizáciu", tento SHIT za ktorý sú schopný pýtať peniaze, na zobrazenie jednej strojnej simulácie jednoduchej súčiastky pojme 15GB VRAM!
A samozrejme v Autodesku o tom vedia, ja som sa sťažoval na niekoľkých konferenciách ľudom priamo z Autodesku. Nepomohlo. Riešenie je jednoduché, prídu k tebe na návštevu, zistia že máš prachy, a povedia ti, že veď taká firma by si mohla dovoliť aj ten najprofesionálnejší profesionálny softvér od nich za
"pouhých 8 tisíc a drobné ročne". (Ten ide samozrejme tiež na ... lebo "profi", ale to všetky CAMy, lebo to je proste tak
"komplexný softvér", že poslať muža na mesiac bolo jednoduchšie ako vyvŕtať jednu dieru...) Alebo môžeš ďaľej trpieť ten program za 4 tisíc ročne

Koniec môjho rantu o Autodesku a ich profi produktoch.
No ale prečo to vlastne všetko píšem.
Je dôležité aby na tom išiel dobre hlavne ten tvoj workload. Každý máme iné prestavy o tom ako by to malo šlapať. Kým ja pri rozbalovaní zostavy do 100 partov škrípem zubami, že prečo to nie je hneď, tak kolega je ten typ čo si to dá otvoriť a ide zatiaľ postaviť kávu.
Ja som to urobil pri výbere notebooku na CAD úplne jednoducho. Objednal som si ho na FO z alzy s tým, že ho môžem vrátiť do 60 dní. Je treba uviesť, že ho používam tak hodinku denne, takže sa mi zaňho nechcelo dať 4-5 tisíc. Prvý som zapojil na monitor a dock, nainštaloval soft, a za 3h to resetoval a balil do krabice, lebo to proste nestačilo. Druhý som skúšal asi mesiac, a potom som pochopil, že bohužial thin&lite asi nebudem môcť mať, škoda, a objednal normálnú mobilnú pracovnú stanicu

Áno, prišiel som o 100e na tom vrátení do 60 dní, ale to ma serie podstatne menej, ako keby som mal rárohu za 3000 eur na ktorej niečo nejde tak ako chcem.