hej no, o tom som uz cital, ale tak to NAS bude v internej sieti, bez vystavenia von, qnap tusim ma moznost zapnut 2FA, samozrejem zmenit default admina a podobne. Pristup k NAS zvonku samozrejme cez VPN.
tu ide skor o data k VMs / dockeru, cize napriklad storage k elastic search a podobne, nech nebezia datove disky, kedze tie sa inak budu vyuzivat len minimalne a teda nemusia bezat nonstop (zalohy, atd). Casty zapis do elasticu by ich asi zbytocne nutil bezat nonstop. Takze z toho dovodu SSD, ideal teda m.2 nech nezabera sata slot + samozrejme vyssia rychlost.werwest napísal: ↑Pi 08. Júl, 2022, 17:46 disky: osobne nevidim potrebu pre osobitne ssd. zbytocne to zaplni slot, VM to prilis nevyuziju kedze cpu su slabe, a v jednoduchsich dockeroch je rozdiel zanedbatelny. Cache vidim ako lepsie riesenie, co potrebuje zrychlit bude zrychlene, netreba zbytocne vyhadzovat prachy za velky disk. momentalne mam z cache zabratych 30gb. to tam budu iba dockery co bezia. 1tb ssd by bolo zbytocne "vyhodene"
no otazne je, nakolko vytazi taku 920+ napriklad zaznam z kamier, ak ich bude napriklad 6-8. + k tomu ten elastic, atd. a pri cene 550e cca (qnap TS-453D je o vyse 150e lacnejsi ) by som uz cakal ze to nebude mat tolko minusov pre mna.werwest napísal: ↑Pi 08. Júl, 2022, 17:46 k vykonu: imo nepotrebujes nieco ultra silne, a nieco s takym celeronom ako 920+ by bohato stacilo. ja som si tiez myslel ako budem virtualizovat jak divy, a nakoniec mi bezi vsetko v dockeri. 32gb ram prakticky nezaplnenych, cpu sa nenamaka (a to som kupoval DS3018xs, bo mi bolo nieco ako 920+ "malo")
Kludne zober nieco ako 920ka, ked zistis ze nestaci, tak si zlozis nieco male so silnejsim cpu na virtu, o storage sa stale bude starat NAS (VM pobezia na iSCSI LUNkach napr.). Nevidim uplne dovod mat prilis silne zariadenie ked bude vacsinu casu idlovat, tiez to takto riesim. Jedinu nevyhodu vidim 2x1Gbit na 920ke, ale zase, kedy budes riesit 10gbit? rok? tak potom treba na to mysliet. 4,5? tak potom to ma cas, kupis rovno aj novu nasku. Ja mam doma 10gbit kartu do naska aj 2.5 gbit v pc. ale nevidim to tak zeby som sa v blizkej dobe dokopaval to riesit. netreba.
licencie: kolko kamier? mne sa surveillance station hodne paci. 2 su free. jedno nasko je u rodicov, cez surveillance cms som ho prepojil s mojim, a teraz mam 4 licencie. 50 euro za licenciu zase neni az taka bomba, kedze su dozivotne.
A este si treba pripocitat tie kamerove licencie, to je dalsich cca 200e (+4-6 licencii). (preto sa mi qnap pozdaval viac, vychadza o 350-400e cca lacnejsie). Keby zas riesim nas + stroj na virtualizaciu, tak jedno z toho su vyhodene peniaze
hej no, aj VLANs jedine cez konzolu. A to je pre mna must to have, kedze napr plan je mat kamery na jednej VLAN, loxone a automatizacia na druhej, bezne PCs na tretej, navstevy 4ta, atd. A z toho minimalne 3 budu musiet mat pristup k NAS, idealne len k nejakym castiam (loxone len k elasticu, este k nejakym sluzbam v dockeri / vms, kamery len k softu na zaznam, atd) (mozno mam len pekne predstavy a to co chcem nejde zabezpecit vobec, ani na truenas, ani na qnape, ani nikde (jedine x servermi a kazdy svoj port v switchi). ale co som si cital tak na qnape by to malo byt mozne spravit cez virtual switch a VLANy sa daju nakonfigurovat viacere na jednom NIC)
ved to jasne. co som kukal, tak doska 100-200e, CPU 140-160e (i3-10105 / i3-12100), ram 60-80e, SSD na system - 50e, zdroj 60-80e, case 100-200e a plus disky, tie ale neratam lebo by sli aj do hotoveho NAS. dokopy nahrubo cca 510-770e (na zaciatok asi bez case a zdroja, to nejake vyhrabem doma, takze 350-490e), co v porovnani s cenou synology a pomeru cena /vykon nahrava samozrejme jasne pre skladacku. Len teda sa musim pozriet co dokaze truenas scale, ako su na tom rozne ip kamerove systemy, za aku sumu licencie a tak no. Pripadne si skusim truenas rozbehat na starom core 2 duo e8400 co sa mi tu vala doma, aby som zistil ake ma konfiguracne moznosti. Alebo to postavim na mojom i5-4690K, kedze aj tak mam v plane v dohladnej dobe upgrade. Len to by malo asi trosku vyssie idle spotreby ako nejake o 8 generacie modernejsie i3.HellAngel napísal: ↑Pi 08. Júl, 2022, 22:10 Ale zaujima, dobre pise. Ak bude sluzit to NAS naukladanie a citanie dat, tak Qnap/Synology postacia. Wste aj to spojenie s kamerami je v pohode. No ak ides robit virtualky a potrebujes vykon, tak to zavrhni. Radsej skladacku, vykon neporovnatelny a ta spotreba nie je tak hrozna, hlavne ak to porovname s vykonom tych zariadeni