upgrade CPU
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Re: upgrade CPU
Určite vymeniť aj GPU, ľudia "radšej" chcú vymeniť CPU, lebo je to lacnejšie, ale často to nič nerieši, v podstate nepoznáš rozdiel...
Tak isto by si 2-3 roky fungoval na tom 5600G a citeľný upgrade urobí práve tá GPU
Tak isto by si 2-3 roky fungoval na tom 5600G a citeľný upgrade urobí práve tá GPU
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
tiez si myslim, ze vymena 5600g -> 5700x nespravi ziadny viditelny rozdiel. Tie peniaze by som investoval do lepsej grafickej karty, ako tu zaznelo.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Určite sa bude meniť aj GPU, uvidím podla financií bo furt dačo treba... a G možno nechám a spravím svokrovcov nejaký mali comp, ku telke, bo majú starý notebook
Galaxy S9+
- scream
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Nech sa paci aj 1080p vs. 5800x https://www.techpowerup.com/review/amd- ... 0g/16.html
Rozdiel marginalny pokial sa nebavime o nezmyselnych fps 400 vs. 600 v cs:go . Vo vacsine hier, kde ti to bezi 50-100fps budem prekvapeny ak bude rozdiel aspon 5%. Ten 5600G proste nie je tak zly k 6600xt. Ja mam 6700vku a ryzen 5 7600, ktory sa vacsinu casu nudi, zato GPU ide na 100%.
Ja by som ta narval bud ultimatny cpu pre danu paticu ale kupil novu GPU, nechal platformu dozit kym vladze a potom presiel na AM5.
Rozdiel marginalny pokial sa nebavime o nezmyselnych fps 400 vs. 600 v cs:go . Vo vacsine hier, kde ti to bezi 50-100fps budem prekvapeny ak bude rozdiel aspon 5%. Ten 5600G proste nie je tak zly k 6600xt. Ja mam 6700vku a ryzen 5 7600, ktory sa vacsinu casu nudi, zato GPU ide na 100%.
Ja by som ta narval bud ultimatny cpu pre danu paticu ale kupil novu GPU, nechal platformu dozit kym vladze a potom presiel na AM5.
Naposledy upravil/-a scream v St 19. Mar, 2025, 14:20, upravené celkom 2 krát.
Ryzen5 7600, 32GB DDR5 6000 Corsair, MSI PRO B650-P WIFI, Fortis 5, XFX RX 6700 10g, 2x2TB samsung 980 pro, 2TB SATA, EVGA SuperNOVA 550 GT @ 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1
XBOX series X
XBOX series X
- dark_globe
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 29. Sep, 2011, 08:33
len pre princip nejakeho argumentu:
rozdiel 12% až 14% v priemere by som už teda nenazval "marginalnym" .
ale ako som napisal vobec mi nejde o tie priemerne FPS -
tieto testy ti veľa o realnej hratelnosti nepovedia
to či budem mať priemer 100 alebo 115 FPS nie je take podstatne
doležitejšie su ine veci , ale nebudem sa opakovať všetko som zhrnul v predošlom prispevku .
ryzen 7600 je modernejšie 6 jadro a nema osekanu cache takže samozrejme , že
podrži aj min. FPS na prijatelnej urovni oproti staršim 6 core procakom .
každopadne už sa rozohodol a objednal ten 5700x čo je dobra voľba za danu cenu
(ak sa ešte preda ten 5600g tak to je relativne lacny upgrade)
grafika k tomu sa da kedykolvek vymeniť ked klesnu trocha ceny bazarovych kusov a zlepši sa dostupnosť novych kariet .
rozdiel 12% až 14% v priemere by som už teda nenazval "marginalnym" .
ale ako som napisal vobec mi nejde o tie priemerne FPS -
tieto testy ti veľa o realnej hratelnosti nepovedia
to či budem mať priemer 100 alebo 115 FPS nie je take podstatne
doležitejšie su ine veci , ale nebudem sa opakovať všetko som zhrnul v predošlom prispevku .
ryzen 7600 je modernejšie 6 jadro a nema osekanu cache takže samozrejme , že
podrži aj min. FPS na prijatelnej urovni oproti staršim 6 core procakom .
každopadne už sa rozohodol a objednal ten 5700x čo je dobra voľba za danu cenu
(ak sa ešte preda ten 5600g tak to je relativne lacny upgrade)
grafika k tomu sa da kedykolvek vymeniť ked klesnu trocha ceny bazarovych kusov a zlepši sa dostupnosť novych kariet .
personal rig:
Spoiler: ukázať
- scream
- Pokročilý používateľ
toto je potom este pekne citanie https://www.techpowerup.com/review/amd- ... 0g/19.html
12-14% je mokry sen alebo je to v spektre od 150fps vyssie alebo u specifickych hier.
5600g je za mna nepredajny cpu, cize smer kos, cistra strata 6600xt je karta predatelna.
12-14% je mokry sen alebo je to v spektre od 150fps vyssie alebo u specifickych hier.
5600g je za mna nepredajny cpu, cize smer kos, cistra strata 6600xt je karta predatelna.
Ryzen5 7600, 32GB DDR5 6000 Corsair, MSI PRO B650-P WIFI, Fortis 5, XFX RX 6700 10g, 2x2TB samsung 980 pro, 2TB SATA, EVGA SuperNOVA 550 GT @ 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1
XBOX series X
XBOX series X
-
- Používateľ
Ja som si kúpil 5700G za 100€ a v ničom ma nelimituje, 5600G je na tom podobne...
Mám RTX3060 12GB a kolko mám FPS? Ja neviem? Ani ma nenapadlo to merať, ide to plynulo, neseká a hrám na 1440p
Väčším limitom ked sa riešia hry je GPU a to preto lebo to je najdrahší komponent.
Kúpiť nový CPU za 250-300€ menej bolí, ako kúpiť GPU za 500-1000€, alebo ešte drahšiu
Mám RTX3060 12GB a kolko mám FPS? Ja neviem? Ani ma nenapadlo to merať, ide to plynulo, neseká a hrám na 1440p
Väčším limitom ked sa riešia hry je GPU a to preto lebo to je najdrahší komponent.
Kúpiť nový CPU za 250-300€ menej bolí, ako kúpiť GPU za 500-1000€, alebo ešte drahšiu
Tieto reči o tom že upgrade CPU je zbytočný sa pravidelne opakujú, dobre si pamätám ako sa roky všade písalo že z pretaktovaného 2500K sa neoplatí upgradnúť lebo rozdiel je minimálny. Až som našiel jednu recenziu od Poliakov kde bol rozdiel hlavne v niektorých menej známych hrách prekvapivo veľký, skúsil som upgrade na 6700K a v Zaklínačovi 3 som mal v náročnej scéne zrazu o 20FPS viac na tej istej karte ktorá mala ďaleko od dobového high-endu.
Fakt sa netvárme že rozdiel je nulový, sú hry a hlavne náročné miesta v hrách kde ľudia píšu ako získali dvojnásobné FPS upgradom z 3600 na 5800X3D na tej istej GPU. Ale to nie sú AAA hry ktoré sa bežne testujú, tam sú rozdiely zvyčajne malé lebo kvôli slabým CPU v konzolách sa multiplatformy robia tak aby na CPU náročné neboli. A už vôbec nie na Techpowerup kde vraj testuje 30s scény čo je prakticky nič, ale aspoň to nie sú vstavané benchmarky. Viacerí iní recenzenti mávajú zvyčajne väčšie rozdiely medzi CPU ako Techpowerup ak sa snažia vybrať hry a hlavne náročnejšie testované scény kde sa výkonnejší CPU aj zíde.
Uznávam že tie grafy odrážajú realitu a väčšinu času veľké rozdiely nebudú, ale čo ťa viac zaujíma, či máš rozdiel 120 vs 140FPS na lúke alebo 30 vs 50fps v meste? 500 vs 600FPS pri pohľade na oblohu alebo 50 vs 100FPS keď po sebe strieľa 5vs5 cez smoke a popritom vybuchnú 2 granáty a horí molotov?
Fakt sa netvárme že rozdiel je nulový, sú hry a hlavne náročné miesta v hrách kde ľudia píšu ako získali dvojnásobné FPS upgradom z 3600 na 5800X3D na tej istej GPU. Ale to nie sú AAA hry ktoré sa bežne testujú, tam sú rozdiely zvyčajne malé lebo kvôli slabým CPU v konzolách sa multiplatformy robia tak aby na CPU náročné neboli. A už vôbec nie na Techpowerup kde vraj testuje 30s scény čo je prakticky nič, ale aspoň to nie sú vstavané benchmarky. Viacerí iní recenzenti mávajú zvyčajne väčšie rozdiely medzi CPU ako Techpowerup ak sa snažia vybrať hry a hlavne náročnejšie testované scény kde sa výkonnejší CPU aj zíde.
Uznávam že tie grafy odrážajú realitu a väčšinu času veľké rozdiely nebudú, ale čo ťa viac zaujíma, či máš rozdiel 120 vs 140FPS na lúke alebo 30 vs 50fps v meste? 500 vs 600FPS pri pohľade na oblohu alebo 50 vs 100FPS keď po sebe strieľa 5vs5 cez smoke a popritom vybuchnú 2 granáty a horí molotov?
- dark_globe
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 29. Sep, 2011, 08:33
idealne je ak je zostava vyvážená .
schopne cpu stoji menej a vydrži viac rokov ako grafika , pričom je to tiež doležity komponent .
5700x ako upgrade za 140 eur nie je určite zla voľba .
5600g stale najde kupca , ktory chce dať dokopy nejaku lacnu multimedialnu zostavu a
občas spustiť nejaku 15 ročnu hru . pripadne ak ma niekto am4 dosku a v nej 1st/2nd gen ryzen ,
tento procak može za 40-50 eur predstavovať zaujimavy upgrade pre dosť veľa ludi ...
v 1440p procesor samozrejme nelimituje (respektive neprejavi sa tak vyrazne so slabšou kartou)
(či už by to bol 5600g alebo 5700g)
kedže rtx 3060 toto rozlišenie už sama o sebe priliš nezvlada tak všeobecne ,
samozrejme existuju aj hry kde to dava v pohode ...
wingo: presne to som zažil ja vo witcher trojke po prechode z locknutej 8600-vky na 9700K s gtx 1080 o
čom som vlastne pisal v prvom prispevku a rozdiel som videl aj v inych hrach
pričom v cs:go to bolo najviac hmatatelne ...
schopne cpu stoji menej a vydrži viac rokov ako grafika , pričom je to tiež doležity komponent .
5700x ako upgrade za 140 eur nie je určite zla voľba .
5600g stale najde kupca , ktory chce dať dokopy nejaku lacnu multimedialnu zostavu a
občas spustiť nejaku 15 ročnu hru . pripadne ak ma niekto am4 dosku a v nej 1st/2nd gen ryzen ,
tento procak može za 40-50 eur predstavovať zaujimavy upgrade pre dosť veľa ludi ...
v 1440p procesor samozrejme nelimituje (respektive neprejavi sa tak vyrazne so slabšou kartou)
(či už by to bol 5600g alebo 5700g)
kedže rtx 3060 toto rozlišenie už sama o sebe priliš nezvlada tak všeobecne ,
samozrejme existuju aj hry kde to dava v pohode ...
wingo: presne to som zažil ja vo witcher trojke po prechode z locknutej 8600-vky na 9700K s gtx 1080 o
čom som vlastne pisal v prvom prispevku a rozdiel som videl aj v inych hrach
pričom v cs:go to bolo najviac hmatatelne ...
personal rig:
-
- Používateľ
Ano ja som cítil upgrade, lebo som prechádzal z i5 4670K na Ryzen 5700G...
Ale tu? Prechod z 5600G na 5700X? Alebo na 5700X3D?
Na 5700X podla mna nulový rozdiel, možno v nejakých prípadoch by mu nekleslo tolko FPS, ale reálne to možno ani nezbadá. Lebo výkon GPU je aký je...
Prechod na 5700X3D by zbadal v náročných scénach, kde by neboli prepady FPS pod prijatelnú hranicu, ale či by to urobilo zázraky pri slabej GPU veru neviem, skrátka stále by tam bola 6600XT a možno neskôr niečo lepšie.
Kedže sa tu riešia aj peniaze že ich nie je nazvyš, tak by sa tam nekúpilo asi žiadne herné delo čo sa GPU týka.
Aby som prechádzal na X3D preto aby to "ešte nejaké 2-3 roky vydržalo" tak to určite nie, pretože to s prstom v nose dá aj 5600G
Radšej urobiť upgrade na 7800XT a potom prechod na AM5 (ak bude vôbec dôvod)
Ak pobeží HW, tak potom urobiť upgrade z 5600G napríklad na 5700X a vtedy bude na bazoši za 60€
Hranie u mna? CS-GO a podobné sú pre mna stupidity, nehrám nič extra, žiaden multiplayer, dohral som nedávno FC5 ktorý bol za pár drobných v akcii ako nejaká Deluxe edícia a teraz po dlhej dobe hrám znovu FC New Dawn a hrám ho tak ako sa mi chce, kludne mesiac pauza a potom zasa ma to baví 1 týžden...
Ale tu? Prechod z 5600G na 5700X? Alebo na 5700X3D?
Na 5700X podla mna nulový rozdiel, možno v nejakých prípadoch by mu nekleslo tolko FPS, ale reálne to možno ani nezbadá. Lebo výkon GPU je aký je...
Prechod na 5700X3D by zbadal v náročných scénach, kde by neboli prepady FPS pod prijatelnú hranicu, ale či by to urobilo zázraky pri slabej GPU veru neviem, skrátka stále by tam bola 6600XT a možno neskôr niečo lepšie.
Kedže sa tu riešia aj peniaze že ich nie je nazvyš, tak by sa tam nekúpilo asi žiadne herné delo čo sa GPU týka.
Aby som prechádzal na X3D preto aby to "ešte nejaké 2-3 roky vydržalo" tak to určite nie, pretože to s prstom v nose dá aj 5600G
Radšej urobiť upgrade na 7800XT a potom prechod na AM5 (ak bude vôbec dôvod)
Ak pobeží HW, tak potom urobiť upgrade z 5600G napríklad na 5700X a vtedy bude na bazoši za 60€
Hranie u mna? CS-GO a podobné sú pre mna stupidity, nehrám nič extra, žiaden multiplayer, dohral som nedávno FC5 ktorý bol za pár drobných v akcii ako nejaká Deluxe edícia a teraz po dlhej dobe hrám znovu FC New Dawn a hrám ho tak ako sa mi chce, kludne mesiac pauza a potom zasa ma to baví 1 týžden...
-
- Pokročilý používateľ
urcite bude mat vacsi vyznam prechod z 6600xt na 7800xt nez prechod z 5600g/5700x na 7600cokolvek. To je vymena dosky, procesora a pamati, cize mnohomnohostoeuroviek a to naozaj nie je mozne zostat na 6600xt.
Absolutne radsej nasypat tie stoeurovky do grafickej karty a nechat si sucasne 5700x - to uz by mala byt posledna vec na update.
Vylad si pamate. V BIOSe trdds_l a trdds_s (long/short) nastavit na 4, tfaw na 16. Predtym ulozit profil v biose so sucasnymi nastaveniami, ale prakticky naistotu to musi chodit. Malo by ti pridat par FPS v hrach, seriozne.
Podvoltovat grafiku cez AMD ovladace, mohla by boostovat o par MHz vyssie nez teraz, zase dostanes par FPS a plynulost prave v tych najhorsich momentoch. Zvysit rychlost pamati, mojmu krpatemu isla 7800xt zdvihnut tusim az o 200MHz, neviem presne.
Nastavit Windouz na Maximum Performance v Power Profile, nie standartny Balanced. Zapnut PBO na procesore v BIOSe, je to automaticke pretaktovanie, oficialne podporovane AMD.
Jednoduchymi zmenami mozes dosiahnut +10fps bez zmeny hardware len tak zahuci.
Absolutne radsej nasypat tie stoeurovky do grafickej karty a nechat si sucasne 5700x - to uz by mala byt posledna vec na update.
Vylad si pamate. V BIOSe trdds_l a trdds_s (long/short) nastavit na 4, tfaw na 16. Predtym ulozit profil v biose so sucasnymi nastaveniami, ale prakticky naistotu to musi chodit. Malo by ti pridat par FPS v hrach, seriozne.
Podvoltovat grafiku cez AMD ovladace, mohla by boostovat o par MHz vyssie nez teraz, zase dostanes par FPS a plynulost prave v tych najhorsich momentoch. Zvysit rychlost pamati, mojmu krpatemu isla 7800xt zdvihnut tusim az o 200MHz, neviem presne.
Nastavit Windouz na Maximum Performance v Power Profile, nie standartny Balanced. Zapnut PBO na procesore v BIOSe, je to automaticke pretaktovanie, oficialne podporovane AMD.
Jednoduchymi zmenami mozes dosiahnut +10fps bez zmeny hardware len tak zahuci.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
5700X je už na ceste nejaké jeho vrátenie už riešiť nebudem. 100eur hole dole, to nie je až taká položka. Grafika sa meniť bude uvidím podla cien bo teraz to je dosť premrstene.
5600G je super procesor kupoval som ho keď som bol bez GPU a nutné som potreboval funkčný komp. Bol som milo prekvapený, že sa na tom dali hrať novšie aj staršie hry ak si človek nepotrpi ze to musí byť na ultra všetko. Bud sa predá alebo ho nechám a bude z neho comp na chatu. Na prezeranie netu a youtube bohaté postačuje.
Dik za názory.
P.s. skúsim ešte vyladiť gpu a ramky keď sa vymení procak
5600G je super procesor kupoval som ho keď som bol bez GPU a nutné som potreboval funkčný komp. Bol som milo prekvapený, že sa na tom dali hrať novšie aj staršie hry ak si človek nepotrpi ze to musí byť na ultra všetko. Bud sa predá alebo ho nechám a bude z neho comp na chatu. Na prezeranie netu a youtube bohaté postačuje.
Dik za názory.
P.s. skúsim ešte vyladiť gpu a ramky keď sa vymení procak
Galaxy S9+
-
- Pokročilý používateľ
to mozes uplne kludne aj teraz
uplne kludne.
inak ja tiez pouzivam 5600g v pocte par desiatok kusov (na zakladnej skole), samozrejme nie na hranie. Chodi, nerobi problem, nehreje. Mam ho rad.

inak ja tiez pouzivam 5600g v pocte par desiatok kusov (na zakladnej skole), samozrejme nie na hranie. Chodi, nerobi problem, nehreje. Mam ho rad.
-
- Používateľ
Asi tak, kúpiť dosku dokedy je z čoho vyberať, alebo ten CPU predať čím skôr...
Lebo keď nebude ponuka MB, nebude ani záujem o cpu
Lebo keď nebude ponuka MB, nebude ani záujem o cpu
- scream
- Pokročilý používateľ
V tomto sa zhodneme akurat ak ti nieco ide mrsko na 30-50fps, tak na vine bude najskor GPU a nie CPU.wingo napísal: St 19. Mar, 2025, 21:07
Tak jako tak, kocky su hodene.
Je ti jasne, ze nam teraz dlzis porovnanie o kolko ti stupli fps aspon v 5tich hrach ?

XBOX series X
XBOX series X