Sila pri naraze

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
Shatterhand
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45

Re: Sila pri naraze

Príspevok od používateľa Shatterhand »

Čo nejde? :D Samozrejme že ide. Len teleso vlastne ani nebrzdilo, proste "padalo a zastalo" :D Jednoducho bez deformácie, alebo pruženia.
Máš síce v jednom pravdu - a to, že ja som vypočítal silu, ktorú musela zem vynaložiť na presun telesa :D
//EDIT: Nie nebude to tak, krutibrko, viď riadok vyššie. S tými údajmi, čo dal, sa to nedá.
Naposledy upravil/-a Shatterhand v Ne 28. Feb, 2010, 20:14, upravené celkom 2 krát.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
#1 PC: CPU Intel Core i7 920 rev. D0@2.93GHz MB ASUS P6T Deluxe V2 GPU Sapphire Radeon HD5850 Toxic RAM 3x4GB kit 1333Mhz HDD Seagate Barracuda 7200.12 1TB PSU Enermax Liberty ELT 500W 80+ CASE Thermaltake Swing
#2 PC: CPU Intel Xeon L5639@2.4GHz MB MSI Eclipse SLI GPU AMD Radeon HD7970 GHz Ed. W3X RAM 3x4GB Kingston KHX 1600MHz CL9 @1333Mhz HDD#1 Crucial MX100 250GB @SATAII PSU Enermax Revolution 950W 80+ Silver CASE Enermax iVektor black Chladenie CM Seidon 120V-FAN Enermax Magma @CPU; 3x Noctua NF S12B FLX - 3x top push
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Krutibrko »

Tá jedna čiarka tam nemala byť...
Chcel som povedať to, že to bude podľa mňa tak, ako vraví Shatterhand....

edit: ono ja som nečítal presne, čo píšete, len tak zbežne, len som chcel povedať, že tam asi nebude treba vyrátať toľko veci...
Naposledy upravil/-a Krutibrko v Ne 28. Feb, 2010, 20:22, upravené celkom 1 krát.
yesper
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41

Príspevok od používateľa yesper »

Co uz, asi poznam inu fyziku ako vy dvaja.
Shatterhand
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Viď EDIT môjho predošlého príspevku :)
Fyzika je stále jedna a tá istá :)

Čiže sme vlastne po nedorozumeniach došli na to, že sme na nič nedošli. :D
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
#1 PC: CPU Intel Core i7 920 rev. D0@2.93GHz MB ASUS P6T Deluxe V2 GPU Sapphire Radeon HD5850 Toxic RAM 3x4GB kit 1333Mhz HDD Seagate Barracuda 7200.12 1TB PSU Enermax Liberty ELT 500W 80+ CASE Thermaltake Swing
#2 PC: CPU Intel Xeon L5639@2.4GHz MB MSI Eclipse SLI GPU AMD Radeon HD7970 GHz Ed. W3X RAM 3x4GB Kingston KHX 1600MHz CL9 @1333Mhz HDD#1 Crucial MX100 250GB @SATAII PSU Enermax Revolution 950W 80+ Silver CASE Enermax iVektor black Chladenie CM Seidon 120V-FAN Enermax Magma @CPU; 3x Noctua NF S12B FLX - 3x top push
Timeshifter
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 30. Júl, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Timeshifter »

Yesper má pravdu...
Kto s ním nesúhlasí, nech si prečíta wikipediu, a nie tuna sa hádať o tom, čo vlastne nevie...
Teleso má určitú kinetickú energiu, ktorú pri náraze stratí. Táto kinetická energia je znižovaná pomocou brzdnej sily. Pri náraze teda brzdná sila spotrebuje (respektíve vykoná, záleží z uhla pohľadu) presne toľko energie, koľko malo kinetickej energie teleso okamih pred nárazom. Aby sila mohla spotrebovať/vykonať prácu, musí pôsobiť po určitej dráhe (W = F.s). Preto treba v zadaní upresniť aspoň dĺžku dráhy nárazu/deformácie podložky, respektíve dobu trvania nárazu a povahu správania sa rýchlosti telesa počas nárazu (aby sa dala vypočítať dĺžka dráhy nárazu/deformácie podložky).

Ak vám nestačí toto, tak to môžem analyzovať z pohľadu zrýchlenia. Ak by teleso pri náraze okamžite zastavilo, tak by zrýchlenie v tom okamihu nárazu bolo nekonečne veľké (a = dv/dt, pre priemerné zrýchlenie počas nejakého časového úseku a = (delta)v/t) a teda aj brzdná sila by bola nekonečne veľká (lebo F = a.m)... IMPOSSIBLE
Teda Shatterhandova teória je BULL :shit:
Shatterhand
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Dobre no. Uz sme si to povedali, ja som yesperovi dal za pravdu. Zle som precital zadanie a ratal som cosi uplne ine, to kazdy videl.
Timeshifter
Používateľ
Používateľ

Jo, aha... no ja som nejak nechápal to čo bolo napísané v tých postoch na tejto stránke, a ed to takto čítam od zadu, tak to dáva zmysel. Sorry za hrubosť v mojom príspevku...
Shatterhand
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

To je v pohode. Je to moja chyba, žiaľ na takéto zbytočné chyby zo zle prečítaných zadaní doplácam aj na zápočtoch.
yesper
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41

Príspevok od používateľa yesper »

rottenkiwi napísal:...Nemozeme sa pytat aka bude sila narazu, lebo nepozname pruznost...
To mi je novinka. Stacilo si precitat linky na predoslej strane, je to tam spomenute.
Timeshifter
Používateľ
Používateľ

Z daných veličín sa dá vypočítať len veličiny tesne pred nárazom. Kedže povahu nárazu nevieme, neviem ani brzdnú silu pôsobiacu na teleso... Jedinú silu, ktorú môžeme z daných veličín odvodiť je gravitačná alebo tiažová sila, ktorá avšak s nárazom má spoločné len to, že ona spôsobila pohyb telesa...
rottenkiwi napísal:Shatterland pocital spravne. v = sqrt ( 2gh ), t = sqrt ( 2h/g ) cize je uplne jedno ci to budepierko alebo kamen, sila bude stale ta ista F = m . g, ergo g je len konstanta umernosti.
Sila bude závisieť od hmotnosti, veď je vo vzorci F = m . g, jediné, čo bude pre pierko a kameň rovnaké je zrýchlenie (a aj to len vtedy, ak neuvažujeme odpor prostredia).

Návrat na "Debata o všetkom"