Sila pri naraze
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Re: Sila pri naraze
Čo nejde? Samozrejme že ide. Len teleso vlastne ani nebrzdilo, proste "padalo a zastalo" Jednoducho bez deformácie, alebo pruženia.
Máš síce v jednom pravdu - a to, že ja som vypočítal silu, ktorú musela zem vynaložiť na presun telesa
//EDIT: Nie nebude to tak, krutibrko, viď riadok vyššie. S tými údajmi, čo dal, sa to nedá.
Máš síce v jednom pravdu - a to, že ja som vypočítal silu, ktorú musela zem vynaložiť na presun telesa
//EDIT: Nie nebude to tak, krutibrko, viď riadok vyššie. S tými údajmi, čo dal, sa to nedá.
Naposledy upravil/-a Shatterhand v Ne 28. Feb, 2010, 20:14, upravené celkom 2 krát.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
- Krutibrko
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00
Tá jedna čiarka tam nemala byť...
Chcel som povedať to, že to bude podľa mňa tak, ako vraví Shatterhand....
edit: ono ja som nečítal presne, čo píšete, len tak zbežne, len som chcel povedať, že tam asi nebude treba vyrátať toľko veci...
Chcel som povedať to, že to bude podľa mňa tak, ako vraví Shatterhand....
edit: ono ja som nečítal presne, čo píšete, len tak zbežne, len som chcel povedať, že tam asi nebude treba vyrátať toľko veci...
Naposledy upravil/-a Krutibrko v Ne 28. Feb, 2010, 20:22, upravené celkom 1 krát.
Co uz, asi poznam inu fyziku ako vy dvaja.
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
Viď EDIT môjho predošlého príspevku
Fyzika je stále jedna a tá istá
Čiže sme vlastne po nedorozumeniach došli na to, že sme na nič nedošli.
Fyzika je stále jedna a tá istá
Čiže sme vlastne po nedorozumeniach došli na to, že sme na nič nedošli.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
- Timeshifter
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 30. Júl, 2007, 08:00
Yesper má pravdu...
Kto s ním nesúhlasí, nech si prečíta wikipediu, a nie tuna sa hádať o tom, čo vlastne nevie...
Teleso má určitú kinetickú energiu, ktorú pri náraze stratí. Táto kinetická energia je znižovaná pomocou brzdnej sily. Pri náraze teda brzdná sila spotrebuje (respektíve vykoná, záleží z uhla pohľadu) presne toľko energie, koľko malo kinetickej energie teleso okamih pred nárazom. Aby sila mohla spotrebovať/vykonať prácu, musí pôsobiť po určitej dráhe (W = F.s). Preto treba v zadaní upresniť aspoň dĺžku dráhy nárazu/deformácie podložky, respektíve dobu trvania nárazu a povahu správania sa rýchlosti telesa počas nárazu (aby sa dala vypočítať dĺžka dráhy nárazu/deformácie podložky).
Ak vám nestačí toto, tak to môžem analyzovať z pohľadu zrýchlenia. Ak by teleso pri náraze okamžite zastavilo, tak by zrýchlenie v tom okamihu nárazu bolo nekonečne veľké (a = dv/dt, pre priemerné zrýchlenie počas nejakého časového úseku a = (delta)v/t) a teda aj brzdná sila by bola nekonečne veľká (lebo F = a.m)... IMPOSSIBLE
Teda Shatterhandova teória je BULL
Kto s ním nesúhlasí, nech si prečíta wikipediu, a nie tuna sa hádať o tom, čo vlastne nevie...
Teleso má určitú kinetickú energiu, ktorú pri náraze stratí. Táto kinetická energia je znižovaná pomocou brzdnej sily. Pri náraze teda brzdná sila spotrebuje (respektíve vykoná, záleží z uhla pohľadu) presne toľko energie, koľko malo kinetickej energie teleso okamih pred nárazom. Aby sila mohla spotrebovať/vykonať prácu, musí pôsobiť po určitej dráhe (W = F.s). Preto treba v zadaní upresniť aspoň dĺžku dráhy nárazu/deformácie podložky, respektíve dobu trvania nárazu a povahu správania sa rýchlosti telesa počas nárazu (aby sa dala vypočítať dĺžka dráhy nárazu/deformácie podložky).
Ak vám nestačí toto, tak to môžem analyzovať z pohľadu zrýchlenia. Ak by teleso pri náraze okamžite zastavilo, tak by zrýchlenie v tom okamihu nárazu bolo nekonečne veľké (a = dv/dt, pre priemerné zrýchlenie počas nejakého časového úseku a = (delta)v/t) a teda aj brzdná sila by bola nekonečne veľká (lebo F = a.m)... IMPOSSIBLE
Teda Shatterhandova teória je BULL
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
Dobre no. Uz sme si to povedali, ja som yesperovi dal za pravdu. Zle som precital zadanie a ratal som cosi uplne ine, to kazdy videl.
- Timeshifter
- Používateľ
Jo, aha... no ja som nejak nechápal to čo bolo napísané v tých postoch na tejto stránke, a ed to takto čítam od zadu, tak to dáva zmysel. Sorry za hrubosť v mojom príspevku...
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
To je v pohode. Je to moja chyba, žiaľ na takéto zbytočné chyby zo zle prečítaných zadaní doplácam aj na zápočtoch.
To mi je novinka. Stacilo si precitat linky na predoslej strane, je to tam spomenute.rottenkiwi napísal:...Nemozeme sa pytat aka bude sila narazu, lebo nepozname pruznost...
- Timeshifter
- Používateľ
Z daných veličín sa dá vypočítať len veličiny tesne pred nárazom. Kedže povahu nárazu nevieme, neviem ani brzdnú silu pôsobiacu na teleso... Jedinú silu, ktorú môžeme z daných veličín odvodiť je gravitačná alebo tiažová sila, ktorá avšak s nárazom má spoločné len to, že ona spôsobila pohyb telesa...
Sila bude závisieť od hmotnosti, veď je vo vzorci F = m . g, jediné, čo bude pre pierko a kameň rovnaké je zrýchlenie (a aj to len vtedy, ak neuvažujeme odpor prostredia).rottenkiwi napísal:Shatterland pocital spravne. v = sqrt ( 2gh ), t = sqrt ( 2h/g ) cize je uplne jedno ci to budepierko alebo kamen, sila bude stale ta ista F = m . g, ergo g je len konstanta umernosti.