LED Denné svietenie

Diskusie o automobiloch, dopravných predpisoch, motocykloch, a iných témach súvisiacich s dopravou.
Používateľov profilový obrázok
_Mato_
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ut 21. Mar, 2006, 02:00

Re: LED Denné svietenie

Príspevok od používateľa _Mato_ »

Martin_RAZER_SVK napísal:Nemali by svietiť aj zadné obrysové stále ? :?

1.) Denné prevádzkové svietidlá môžu byť doplnené aj na tie vozidlá, ktoré nimi neboli pôvodne vybavené. Najdôležitejšia je vyrazená značka RL, ktorá určuje schválenie na denné svietenie. Z platných predpisov pre ich montáž okrem iného vyplýva:
2.) Denné prevádzkové svietidlá musia byť na vozidlo montované vo dvojici. Fotometrické vlastnostioboch svietidiel dvojice musia byť zhodné. Orientované musia byť smerom vpred a svietiť svetlom bielej farby. Umiestnené musia byť podľa podmienok uvedených na obrázku č. 1.
3.) Svietidlá musia byť namontované tak, aby nimi vyžarované svetlo nepôsobilo rušivo na vodiča buď priamo, alebo nepriamo, prostredníctvom spätných zrkadiel a reflexných plôch na vozidle.
Svietidlá musia byť schválené a označené príslušnou schvaľovacou značkou. V blízkosti schvaľovacej značky musia mať označenie „RL“. Príklady označení sú uvedené na obrázku č. 3.
4.) Elektrické zapojenie svietidiel musí zabezpečiť: a) automatické zapnutie denných prevádzkových svietidiel, keď je zariadenie na štartovanie alebo vypínanie motora v polohe umožňujúcej chod motora, b) automatické vypnutie denných prevádzkových svietidiel pri zapnutí predných hmlových, stretávacích alebo diaľkových svetlometov okrem prípadu, keď sa svetlomety rozsvietia nakrátky interval ako svetelné výstražné zariadenie, c) spolu s dennými prevádzkovými svietidlami nesmú svietiť obrysové svietidlá a svietidlá na osvetlenie zadnej tabuľky s evidenčným číslom vozidla. (Požiadavka sa vzťahuje len navozidlá schválené podľa predpisu EHK č. 48, série zmien 04, účinnej od 7.8.2008, alebo neskoršej. Skôr schválené vozidlá spravidla túto požiadavku takisto spĺňajú, i keď pre ne nie je záväzná).
5.) Zákon č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciácha o zmene a doplnení niektorých zákonov v § 21 ods. 2 písm. b) zakazuje v premávke na pozemných komunikáciách prevádzkovať vozidlo, ktoré sa nezhoduje so schváleným typom, alebo na ktorom boli vykonané neoprávnené zásahy do systému, komponentu alebo samostatnej technickej jednotky, alebo ktoré je dodatočne vybavené neschváleným systémom, komponentom alebo samostatnou technickou jednotkou. Ak sa zistí, že k takejto úprave vozidla prišlo, môže byť prevádzkovateľovi vozidla od obvodného úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie uložená pokuta 331,94 eur podľa § 107 ods. 3 zákona a vozidlo v konečnom dôsledku podľa § 24 ods. 3 písm.b) a c) zákona vyradené z premávky na pozemných komunikáciách natrvalo. Tieto ustanovenia sa vzťahujú aj na denné prevádzkové svietidlá.

Obrázok

Obrázok

Obrázok

http://www.autorubik.sk/legislativa/led ... svietenie/
When I was a young man, I had liberty, but I did not see it. I had time, but I did not know it. And I had love, but I did not feel it.
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Papek »

1adad1 napísal:ako to chces zapojit aby sa to po zapnuti svetiel vyplo? :)
rele synak, rele...
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať
i5-12400F ♦ 32 GB RAM ♦ RTX 4070 SUPER 12 GB
Wizik
VIP
VIP
Dátum registrácie: Št 06. Okt, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Wizik »

Aj ja by som mal otazocku borci.

Ked si kupim homologizovane denne svietenie, musim to dat "odborne" namontovat a nosit pri sebe papier o odbornej montazi, aby ma cajti nebuzerovali ?
Notebook : Macbook Pro Retina 15" i7 2Ghz, 8GB RAM, 256GB SSD, Iris Pro, OS X Mavericks
Phone : iPhone 6 64GB space gray + HTC One M8
SONY RX100 - kompaktny bokeh
I MUSIC !
1adad1
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 06. Okt, 2009, 20:19

Príspevok od používateľa 1adad1 »

inak nad tym rele som rozmyslal, len sa mi zdalo velmi zlozite ho vyrabat. Ale kedze ho pridavaju v tom baleni tak no problem
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

co by tam bolo zlozite? jedno rele ti zopne pri zapnuti zapalovania a v serii druhe, ktore ti rozopne pri zapnnuti svetiel
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44

Príspevok od používateľa STENLY »

Wizik napísal:Aj ja by som mal otazocku borci.

Ked si kupim homologizovane denne svietenie, musim to dat "odborne" namontovat a nosit pri sebe papier o odbornej montazi, aby ma cajti nebuzerovali ?
namontuješ si to aj sám a treba iba, aby to malo na sklíčku RL
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
Wizik
VIP
VIP
Dátum registrácie: Št 06. Okt, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Wizik »

No, vsade sa pise nieco ine, niekto vravi ze netreba papier, druhy ze treba a este je dobre mat aj STK spravenu po montazi denneho svietenia.

Neviete kde by som nasiel k tomu dake oficialne vyjadrenie ?

EDIT : Predsalen som nieco nasiel". :)

"Policajti od uvedených vodičov žiadali niečo, čo si pýtať nemali. Predpisy totiž nevyžadujú, aby mal vodič pri sebe akýkoľvek doklad či certifikát o namontovaní denných svietidiel.
"Každé svetelné zariadenie používané na vozidle má okrem iných znakov aj schvaľovaciu značku. Denné svetlá majú značku RL. Motorista si ich môže namontovať aj sám, ale podľa predpisu EHK č. 48. Vozidlo sa schvaľuje ako celok a dodatočné zariadenia musia mať homologizáciu. Žiadne svetelné zariadenie ( pôvodné alebo dodatočné ) ak je schváleného typu nemusí byť a nie je zapísané v OEV," uviedol Miroslav Kobrtek, predseda národnej asociácie STK a šéf stanice technickej kontroly STK-Miko v Žiline.

Podľa Kobrtka je požadovanie dokladu od denných svietidiel neopodstatnené. V prípade, že si od vás policajti budú pýtať takýto doklad, obráťte sa na nadriadených policajtov. Možno tak pomôžete predísť ďalším podobným prípadom."
Notebook : Macbook Pro Retina 15" i7 2Ghz, 8GB RAM, 256GB SSD, Iris Pro, OS X Mavericks
Phone : iPhone 6 64GB space gray + HTC One M8
SONY RX100 - kompaktny bokeh
I MUSIC !
newmi
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa newmi »

imho vsetky tieto domontovane denne LED vyzeraju pekne trapne. Este som nevidel auto, ktore by to malo domontovane a aj aby to vyzeralo normalne.
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33

Príspevok od používateľa Kyselinka »

Presne to som chcel napisat :)
Ale zase denne svietenie je paradna vec, ja si to neviem vynachvalit, som si na to velmi zvykol, no ja to uz mam od vyroby v aute :P

Obrázok Obrázok
STENLY napísal:ešte som rozmýšľal nad okrúhlimi miesto hmloviek, lebo ich nepoužívam
Skor by som to riesil prave takto, ked hmlovky nepouzivas :)
Pozri tu: http://www.stualarm.cz/kategorie/svetla ... ni-svetla/..vieme tam trosku robit s cenou ;)
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ked uz by som chcel ist za kazdu cenu do DRL, tak by som siel cestou tlmenych dialkovych
newmi
Moderátor
Moderátor

Ved prave, aj ja to mam od vyroby v aute. ;)
Ale ked to tam nie je od vyroby, tak skor suhlasim s tym namontovat to namiesto nepouzivanych hmloviek, predsalen to bude menej kazit vyzor auta.
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44

Príspevok od používateľa STENLY »

Kyselinka napísal:Skor by som to riesil prave takto, ked hmlovky nepouzivas :)
našiel som niečo, čo je origo :)

http://sw.inn.sk/felda.jpg
http://sklep.wesem.pl/4/6613/Halogeny_s ... _Felicia_2
http://forum.autoskodaklub.sk/viewtopic ... 185#p27185 (treba sa zaregistrovať) :red:
budem reagovat, ze preco denne svietenie do strarsieho auta :

1, alternator tolko nemaka, cize teoreticky by mal dlhsie vydrzat
2, spotreba ziaroviek, pokial pouzivas napriklad philips bluevision, alebo osram breaknight, kde jedna par ziaroviek stoji 20 eur a vydrzia koli dennemu svieteniu 3 mesiace
3, spotreba inych ziaroviek (palubovka, podsvietenie stlacitok...)
4, eventualna uspora paliva
5, niekde som cital, ze normalne svetla su stavane na to, ze su chladene vzduchom, a pokial v horucave
v lete stojis v kolone so zapnutymi svetlami, teplo moze zdeformovat svetlo

este dodam, ze ja nemam led svetla, kupoval som svetla urcena na denne svietenie priamo na feldu, novsi typ od wesem-u, ktore na skle maju vyrazenu certifikat E13 RL - mam tam obycajne ziarovky 2xP21w od vyroby a som spokojny, kedykolvek tie ziarovky mozem vymenit za LED ziarovky s rovnakou paticou (para asi 15 eur), ale momentalne nepotrebujem, akurat to vyzera, ako ked by som svietil hmlovkami
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
newmi
Moderátor
Moderátor

No neviem, na starom 16rocnom hyundai accent som ziadne denne bazmeky nemal a alternator nemeneny, ziarovky tak mozno jednu za rok som menil, auto zralo rovnako ako ked este nebyvalo denne svietenie a v horucavach sa nic nedeformovalo. Tak tolko k dennym svetlam na starych autach :-D
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

STENLY napísal:...
1. alternator maka ci chces alebo nie, je iba menej zatazeny
2. navratnost investicie - mne philips xtreme power vydrzali velmi dlho, osram nightbreaker odisli po roku. To si uz musi spocitat kazdy sam.
3. moje auto ma 16 rokov a svieti mi vsetko v interieri, cena tych pidi ziaroviek je zanedbatelna (radovo centy)
4. vzhladom na vykon (zataz na motor) alternatora to je hovadina
5. neviem, co tam chces chladit. Svetlo auta je z termoplastu, ktory co to vydrzi a nejake vypekanie na slnku ho neznici - staci sa pozriet na exotov, ktori si davaju do svetiel 100W ziarovky. Prva vec, co im odide, je vnutorna zrkadlova plocha a napajacie kable.

Jediny vyznam to ma pre tych, ktori kupuju drahe ziarovky alebo nechcu palit xenon. Ak vsak vypalis jedny Nightbreakery raz za rok, pripadne Philipsy raz za rok a pol-dva roky, tak sa po cca. 4 rokoch dostavas na nulu. A to ti musia tie DRL vydrzat. Co by aj teoreticky mali, len aka bude prax.
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33

Príspevok od používateľa Kyselinka »

Necital som to tu cele, ale preco sa bavite o nejakom alternatore? Ved sa jedna o LED, nie? Co to zere, dokopy mozno 5W? :rolleyes:

Návrat na "Automobily a dopravná diskusia"