>> si robis srandu, ze?

32 GB je zbytocnych, 16 plne postacuje na vsetko spominane...
jasne ze nerobim. 16GB navrch stoji 60eur navrch bez dph. Ked seriozne makas, na prvej zakazke su doma, ze ? A potom si ich budes roky rokuce len uzivat. Prosim prihlaste sa ti z vas ktori mate doma 32GB a radi by ste sa za par usetrenych šušňov vratili k 16GB zostave.
Dakujem, ziadne ruky nevidim.
>> a s tymi diskami to je joke?

1TB bootovaci dist?
tu je to daleko diskutabilnejsie ako pri RAMkach, mas pravdu. Nie je to len bootovaci, je to zaroven aj "systemovy" disk kde su nainstalovane vsetky programy. Akurat data su niekde mimo. 1TB disk stoji okolo 51eur bez dph, 0.5TB disk stoji 45eur, tak si hadam nebudem kupovat polterovy ?
Ja viem ze SSD su fajn, bez debaty. Osobne pouzivam avsak 240GB SSD stoji presne tolko ako 3TB a 1TB mechanicky disk dohromady takze je na obrovskom zvazeni ci chces rychlost (usetris kolko? 5 minut denne?) alebo ci viac potrebujes kapacitu. V tomto pripade som velmi tazko uvazoval a dal som prednost kapacite. Web design si pyta vela vela moc vela dat, teraz som len tak skromne pozrel a narychlo som vyhmatal jeden a pol tera sablon ktore som nikdy nevidel
>> 240GB SSD + 1 az 2TB disk na softy, a veci s ktorymi robis, a potom dva disky(kludne aj Greeny) v RAIDe 1 na zalohu dat. - radsej dvojita ako ziadna
nemylit si RAID1 a zalohovanie pripadne dvojite zalohy, to je nieco diametralne odlisne. Z raidoveho pola si nieco vymazes a bam, nic nemas (ani dvojmo). Niekto ta vykradne, bam nic nemas. Niekto ta vytopi, bam nic nemas. Nahodou capne blesk do baraku, bam nic nemas. Seriozne zalohovanie a dva disky v bedni v RAID1 su obrovsky rozdiel.
>> zalohy na daco externe? blbost.. kludne na disk v PC z SSD a hlavneho HDD na vedlajsie. bohato staci. raz za mesiac urobit full dakde von, a aj to je prehnane.
vsetky veci hore vymenovane si absolutne odignoroval, to je dobre ze nemas tieto skusenosti a ani ich nechci mat
>> dat za dosku 90e, ked ides vyzivat raid? osobne by som priplatil za daco kvalitnejsie, a pod 130e by som nesiel.
MSI Z77A-G43, 6x SATA na doske, na tom obesenych 15TB v software RAID5 konkretne 5x 3TB WD RED plus 2TB bootovaci disk. Cez FreeNAS 8.31R2, NAS4Free9, Ubuntu13.04 a podobnu čvargu uderí okolo 600MB/s write/read na velkych suboroch na zaciatku media, zhruba polovicu na konci media kde disky melu z posledneho. Military grade componenty, aspon to pisu v reklame co nemam ako overit, spolahlive absolutne.
Na webdesign ani vyuzitie poondeneho dvojdiskoveho RAIDu nepotrebujes dosku za 130eur. Tato stoji tusim 88eur s danou. 2x pci-e16 plus dalsie pci-e, usb3.0, 6xsata, 4x dimm sloty, proste tej doske toho fakt vela nechyba. Takychto dosiek je na trhu viacero.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.