Poradte nejake fany 12 alebo 14

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44

Re: Poradte nejake fany 12 alebo 14

Príspevok od používateľa STENLY »

Metalpalo napísal:nasavacie by mali mat viac rpm a odsavacie menej?
áno :)
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29

Príspevok od používateľa mino_85 »

Len aby som to rozviedol... ak je snaha vytvoriť pretlak vzduchu v bedni nasávacími fanmi, tak ide hlavne o pomer počtu a otáčok intake vs. outtake vetrákov. Príklad, ak máme jeden fan v outtake pozícii na 800 rpm, tak vieme vytvoriť pretlak jedným nasávacím na 1000 rpm, za cenu toho, že bude hlučnejší. Ak chceme ten pretlak vytvoriť bez zvýšenia hluku, tak prihodíme na nasávanie ešte jeden fan a vtedy vytvoria dva fany pretlak aj pri 500-600 rpm, voči tomu jednému outtake.

Je to celé kombinácia počtu a prietoku intake a outtake fanov pri konkrétnych otáčkach.

Bolo by fajn vedieť o akú skrinku sa jedná, akú zostavu to má odvetrať a koľko je ochota do toho investovať - viac ventilátorov na nižších otáčkach spraví menej hluku pri rovnakom/lepšom celkovom výkone, ale samozrejme si to vypýta viac peňazí.
Spoiler: ukázať
WS/GAMING MB: Asus Strix B650E-F Gaming WiFi CPU: Ryzen 7 9800X3D CPU cooler: Noctua NH-U12A chromax RAM: 64 GB DDR5 Kingston FURY Beast 6000 CL30 VGA: MSI RTX 5080 Vanguard SOC PSU: Seasonic Prime Fanless TX 700W System SSD: Samsung 990 PRO 1 TB Storage: Samsung 990 PRO 1 TB + Samsung 970 EVO Plus 2 TB + 2x Samsung 860 QVO 2TB Case: Jonsbo U5 Black Case fans: 6x Noctua NF-A12x25 PWM chromax Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 6 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: Mionix Naos PRO Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Joystick: Thrustmaster TCA Sidestick + TCA Quadrant + Add-on - Airbus edition Gamepad: Xbox Elite Series 2

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4560 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 VGA: GT1030 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Purple 6TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Logitech K400 Plus
Metalpalo
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: So 11. Aug, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Metalpalo »

mino_85 napísal:Bolo by fajn vedieť o akú skrinku sa jedná, akú zostavu to má odvetrať a koľko je ochota do toho investovať - viac ventilátorov na nižších otáčkach spraví menej hluku pri rovnakom/lepšom celkovom výkone, ale samozrejme si to vypýta viac peňazí.
zostavu som vlozil do podpisu. skrinku mam Corsair 300R Carbide Series ale rozmyslam si spravit nieco z dreva. co sa tyka investicie, nejde ani tak o tom ze som obmedzeny praxmi ale kde sa da usetrit preco nie. povedzme 50-60e. rozmyslam nad kupou 3-4 fanov asi 14cm. zatial regulator nemam ktomu tak hladam nejake riesenie na teraz aj potom.
CPU: i7 2600k, MB: ASRock Z68 Extreme3 Gen3, CPU fan: Gelid Tranquilio rev2
RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1333MHz CL9, GPU: zatial ziadna
HDD: Crucial M4 128MB + WD 750GB, DVD: LG GH22NS
PSU: Corsair CX500, Case: Corsair 300R Carbide Series
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Keďže plánuješ custom skrinku, tak by som sa pri výbere fanov neobmedzoval možnosťami tej Corsairky.
V podstate nič nové nevymyslíme, intake by boli bez debaty najpomalšie NB BlackSilent PRO PK-1 http://www.tntrade.sk/noiseblocker-nb-b ... 36854.html
A na výfuk buď rovnako 2 ks týchto, alebo potom jeden kus PK-2 http://www.tntrade.sk/noiseblocker-nb-b ... 36855.html , kde by si mal v prípade nutnosti výkonovú rezervu. Čo som sa mrkol na dosku, nemal by si mať problém dostatočne regulovať aj 3-pinové fany v biose, takže prispôsobiť by sa to dalo a regulátor otáčok by ani nemusel byť.

Ale nedá mi nespomenúť... ak zrealizuješ tú drevenú kasňu a chceš to celé dizajnovo zladiť... tam by farebná schéma Noctuackych fanov sadla jak uliata, takže by som nad tým porozmýšľal. teda ak je v pláne spraviť z toho nejakú dizajnovú kreáciu a vnútornosti budú na očiach. Ideálne by v tom prípade boli A14 PWM verzie kvôli rozsahu otáčok http://www.tichepc.sk/Noctua-NF-A14-PWM.html , ale keďže doská má len dva 4-pin konektory, z toho jeden vyhradený pre CPU fan, mohol by to byť problém. Dalo by sa to ošetriť pribalenými rozdvojkami, takže povedzme dva nasávacie fany by si reguloval spoločne cez jeden konektor bez problémov.

Druhý by si už musel napojiť cez rozdvojku do CPU konektora a regulovať spoločne s vetrákom na chladiči. Tam už by som videl trochu problém v tom, že sú to rozdielne fany, ak ten Gelid potrebuje točiť cez 1000 rpm a Noctua by ho kopírovala, tak o tichu sa tam veľmi baviť nedá. To by chcelo potom trochu improvizovať s napäťovými redukciami čo sa balia k fanom, ale či by bol výsledok k 100% spokojnosti, to neviem, skôr nie.

To ma privádza k myšlienke výmeny fanu na CPU chladiči za F12 http://www.tichepc.sk/Noctua-NF-F12-PWM.html
Tým by si zabil kopec múch jednu ranou... Jednak PWM regulácia je tam veľmi podobná, resp. identická s A14 PWM, takže by sa dalo omnoho lepšie pracovať s otáčkami oboch fanov cez bios, v druhom rade by si to dokonale farebne zladil a hlavne bol by to pekný výkonnostný boost pre chladič CPU, tá F12-ka je špička na tie účely.

Na tvojom mieste sa teraz trochu pohrabem v biose a vyskúšam možnosti regulácie tých 4-pin konektorov s použitím toho Gelidu. Aby si zistil v akom rozsahu ho vieš cez dosku regulovať. To ti dá nejakú predstavu o tom ako by sa potom dali ovládať tie Noctuácke kúsky, aj keď Gelid má oproti nim veľmi vysoko minimálne otáčky... 750 vs. 300. Skôr mi ale ide o to kam sa dajú cez bios zraziť v záťaži tie maximílne. ideálne by bolo vedieť ich dostať niekde k 800 rpm, lebo na ich maxime 1500 rpm sú tie Noctua už schopné vrtuľníky a to by si asi nechcel. :-)

Alebo to až tak nesiliť, ako intake vziať najpomalšie A14 ULN http://www.tichepc.sk/Noctua-NF-A14-ULN.html , tie napojiť do 3-pinov a outtake 1 ks A14 PWM a regulovať ho v samostatnom 4-pine. To by bola menej krkolomná verzia, hoci tie ULN majú v tom prípade slabší potenciál, jednak z hľadiska max. výkonu a na druhú stranu aj možností regulácie smerom dole.

Alebo si ušetríš problémy, celý ten môj sloh odignoruješ a vezmeš tie spomínané low-rpm Noiseblockery. :-D
WS/GAMING MB: Asus Strix B650E-F Gaming WiFi CPU: Ryzen 7 9800X3D CPU cooler: Noctua NH-U12A chromax RAM: 64 GB DDR5 Kingston FURY Beast 6000 CL30 VGA: MSI RTX 5080 Vanguard SOC PSU: Seasonic Prime Fanless TX 700W System SSD: Samsung 990 PRO 1 TB Storage: Samsung 990 PRO 1 TB + Samsung 970 EVO Plus 2 TB + 2x Samsung 860 QVO 2TB Case: Jonsbo U5 Black Case fans: 6x Noctua NF-A12x25 PWM chromax Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 6 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: Mionix Naos PRO Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Joystick: Thrustmaster TCA Sidestick + TCA Quadrant + Add-on - Airbus edition Gamepad: Xbox Elite Series 2

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4560 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 VGA: GT1030 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Purple 6TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Logitech K400 Plus
Metalpalo
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: So 11. Aug, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Metalpalo »

mino_85 napísal: Ale nedá mi nespomenúť... ak zrealizuješ tú drevenú kasňu a chceš to celé dizajnovo zladiť... tam by farebná schéma Noctuackych fanov sadla jak uliata, takže by som nad tým porozmýšľal. teda ak je v pláne spraviť z toho nejakú dizajnovú kreáciu a vnútornosti budú na očiach. Ideálne by v tom prípade boli A14 PWM verzie kvôli rozsahu otáčok http://www.tichepc.sk/Noctua-NF-A14-PWM.html , ale keďže doská má len dva 4-pin konektory, z toho jeden vyhradený pre CPU fan, mohol by to byť problém. Dalo by sa to ošetriť pribalenými rozdvojkami, takže povedzme dva nasávacie fany by si reguloval spoločne cez jeden konektor bez problémov.
pred niekolkymi dnami som kupil od typka novu NF P12 PWM za 8e to by mohlo byt na ten cpu nie? teraz mam xrobaka v hlave ci sa predsa nedat na tie noctuy, ku drevu sa vyse hodia. nebolo by lepsie kupit FLX 14? nie je to nejaka zataz na tu dosku co sa tyka PWM?

co sa tyka tyx NB by som zobral 2xPK1 a 1xPK2 do tej povodnej skrinky. budem mat nejake creva od znameho tak som na ne zvedavy.

diki xlapi za rady aj Vas cas
CPU: i7 2600k, MB: ASRock Z68 Extreme3 Gen3, CPU fan: Gelid Tranquilio rev2
RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1333MHz CL9, GPU: zatial ziadna
HDD: Crucial M4 128MB + WD 750GB, DVD: LG GH22NS
PSU: Corsair CX500, Case: Corsair 300R Carbide Series
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

P12 PWM bude veľmi fajn na CPU.

A14 FLX môžu byť, záleží od toho na akých otáčkach ich chceš držať, to už je na tebe. Každopádne viac PWM vetrákov doska zvládne v pohode, v tom problém nevidím.

Návrat na "Nákupná poradňa"