@Diablo1st myslym to tak, ze system na bateriu nie je takmer navratny. Pri jeho nasadeni proste musis ratat s velkou pociatocnou investiciou a s nakladnou udrzboou. 10-12navratnost rokov co pises, je skor zelanie, ako realita. Tak dlho bez investicie nevydrzi. Samotna bateria ma po par rokoch slusnu degradaciu kapacity. Ale to je uplne normalne, len malo kto sa o tejto skutocnosti z firiem co to ponukaju zmieni. Fotovoltaika s baterkou je momentalke skor pre Zeleno zmyslajuceho cloveka, ktory v tom nevidi navratnost investicie, ale to ze je dokaze fungovat takmer nezavislo a menej poskodzuje prirodu. Aj ked ta bateria co v systeme ma, moc enviro nie je.
Samozrejme da sa na fotovoltaike fungovat aj bezbaterie, ale ak chces mat dostatok prudu aj pocas skaredych dni alebo v zime, tak ich musis mat hooodne. Este je tu moznost ist na virtualnu bateriu, ale tu sa uz o nezavislosti nemozeme bavit.
Ideal ak sa tomu rozumies, pozhanas si veci v ramci svojej rezie, pozapajas a nastavis si to sam. Tu sa uz o istej navratnosti mozeme bavit.
Dajme tomu, cisto teoreticky, domacnosti by sme vedeli elektrifikovat v kratkej dobe a odstrihnut ich od plynu. Ale co priemysel? Tej je z obrovskej casti zavisly na plyne. Ten nedokazeme tak rychloo prehodit na elektrinu. Je tu moznost dovazat drahy skvapalneny plyn. Tu sme tiez zavisly od okolitych statov, kolko nam pustia plynu cez plynove stanice na Slovensko. Zase teoreticky, dostaneme drahy plyn na Slovensko. Kde sa odrazi, respektive kde budu firmy hladat kompenzaciu zvysenych nakladov. V mzdach a cenach tovarov. Veeelke mnozstvo ludi pride o pracu a hranica chudoby sa posunie zas o nieco vyzsie. Ci sa nam to paci, alebo nie, zatial sme zavisly od Ruskeho lacneho plynu. Zatial pocuvame z kazdej strany, odstrihnime sa hned od toho dikatora, nedajme mu ani Euro za suroviny co sem prudia z Ruska, ale tak jednoduche to nie je. Nie ak nechceme nehat padnut na hubu miliony ludi a tisice firiem. Osobne ocakavam a dufam, ze Eu pride do roka-dvvoch, ako sa odstrihnut od Ruska bez toho aby sme to vyrazne pocitili, ale momentalne su to len populisticke reci, ktore sa nedaju uskutocnit.
A toto mi vadi na Zelienskom. Vadi mi jeho prejav, kde tvrdi na pomalu reakciu EU a neochotu ist tvrdsie proti Rusku. No zrejme si neuvedomuje, co vsetko mu staty v EU a Ukrajine ponukli a co vsetko riskuju. No dost bolo uvah po par pivach, treba ist spat