Všeobecná diskusia

Diskusie o automobiloch, dopravných predpisoch, motocykloch, a iných témach súvisiacich s dopravou.

Objektívna zodpovednosť je...

pozitívny krok k bezpečnosti cestnej premávky.
71
42%
hlúposť.
99
58%

Celkom hlasov: 170

Používateľov profilový obrázok
ZoranICS
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 18. Jún, 2008, 18:51

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa ZoranICS »

Taaaaaak, skoro som dostal svoju prvu pokutu :D

Vyjdem z dediny, na prerusovanej ciare zacnem predbiehaci manever vyhodenim smerovky, no ked som na urovni predchadzanej bielej vacsej dodavky sa ciara zmeni na zltu plnu kvoli prebiehajucim pracam na vozovke. oproti nikto nejde, potlacim, smerovka do opacneho smeru, zaradim sa a za mnou curaci na civilnej oktavke s majakmi v maske chladica. smerovka doprava, brzdim a taham sa na krajnicu aby som ich pustil ked sa tak ponahlaju, no oni si to pri mne zabrzdia, stiahne okno a "nasledujte ma pan vodic"... ja ze do <>, moc som nebrzdil ked som tu dodavku predbehol a zaradil som sa pred nu...

Zastavili sme, ..."pan vodoc, viete akeho priestupku ste sa dopustil..." pokrcil som pleciami... "predbiehal ste cez plnu"... Ja ze nie, zacal som predbiehaci manever na prerusovanej... blablabla... chvilu sme sa natahovali, este spomenuli znacku ktoru som vdaka dodavke nemal sancu vidiet, nakoniec ma pustili ze si mam precitat zakon.

Zakon pise:

(5) Vodič nesmie predchádzať,

a) ak nemá pred sebou rozhľad na takú vzdialenosť, ktorá je potrebná na bezpečné predchádzanie,
- ked nemam prehlad a dost miesta nepredbieham... Nie som curak
b) ak by sa nemohol bezpečne zaradiť pred vozidlo alebo pred vozidlá, ktoré chce predísť,
- bezpecne som sa zaradil, i ked cez zltu plnu ciaru, ktoru som si vsimol az ked som uz predbiehal
c) ak by ohrozil alebo obmedzil vodiča jazdiaceho v protismere, alebo ohrozil iného účastníka cestnej premávky,
- protismer bol prazdny a prehladny, nikoho som neohrozil, koniec koncov aj cajti si to za mnou pred tu dodavku pohodlne zapichli a ani ked pri mne stahovali okienko este stale nikto v protismere nebol...

Pytam sa, na zaklade coho ma chceli tahat na DI?

Ich predstava o tom, co som mal spravit: dupnut na brzdu a zaradit sa s5 za dodavku - moj nazor na toto je ten, ze kedze som uz bol na urovni dodavky by som tym skor ohrozil bezpecnst premavky...

?!?! :?

Najdete mi niekto tu cast zakona ktora mi prikaze vratit sa do vlastneho pruhu cez prerusovanu???
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Papek »

Manever si zacal este na prerusovanej, hotovo, bodka. Viac by som sa s nimi nebavil.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať
i5-12400F ♦ 32 GB RAM ♦ RTX 4070 SUPER 12 GB
Snake
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Snake »

pokial si znacku nevidel, tzn. nevidel si ze sa blizi usek so zakazom predbiehania, nemohli ta pokutovat, ak si tu znacku videl, tak ti pokutu mohli naparit lebo si vedome porusil predpis (ten predpis je o tom, ze pri plnej ciare sa jazdi vpravo, a to staci na to aby ta dostali).

.
mirjak
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa mirjak »

no tomuto za velmi podobnu vec vraj zadrzali vodicak: http://auto.sme.sk/poradna/predbiehanie ... redbiehani ...ale SMEtisko - specialne Novotneho sekcia auto je riadny bulvar
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Novotny je dost motak, staci si obcas precitat komentare k jeho clankom, vela krat je az tam spravne riesenie problemu.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
ZoranICS
Používateľ
Používateľ

no, ja si myslim ze som predpis neporusil. to co si oni predstavuju pod spravnym vykladom bodu b je podla mna prinajmensom nebezpecne... Predbiehat zacinam iba ak som si isty ze je to OK, takze brzdit a radit sa s5 za vozidlo len preto lebo sa nedokazem pred neho zaradit este pred suvislou ciarou je vacsia koko*ina ako sa vratit cez plnu do vlastneho pruhu ked pri tom nikoho neohrozujem... Ak vezmeme do uvahy ze vacsina ludi ma problem sa zorientovat v obraze v zrkadlach, tak je to doslova nebezpecne.
landrower
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 16. Okt, 2009, 16:45

Príspevok od používateľa landrower »

nehovoriac o tom, ze pri predbiehani sa vecsina ludi pozera dopredu, cize ak by si toto spravil ani si nemusis vsimnut zeniekto ideza tebou a predbieha a na*ebe do teba akurat tak...
Steam: michalsveto
CPU Intel Core i5 4670K + CM Seidon 120XL +2x Corsair Quiet SP120
MB MSI Z87M-G43
RAM Corsair XMS3 2x4GB DDR3
VGA Gigabyte N660OC-2GD GTX660 + Accelero Mono Plus
HDDs Crucial MX200 250GB 7mm, Seagate Brracuda ST1000DM003 1TB
CASE Bitfenix Prodigy M
PSU Single sleeved Corsair HX650 + Corsair AF120 LED blue Fan
External HDDs Samsung 750GB + Fantec fanbox FB-35US2 black, Seagate Expansion Desktop 2TB
FANs Corsair AF120 Blue LED
RPM regulation Scythe Kaze Master PRO 5,25" panel
Peripheral
Display 2x Philips 24M1N3200ZA Gaming 24" (IPS)
Audio Behringer MS16
Keyboard Asus TUF Gaming K1
Mouse Asus TUF Gaming M4
Notebook Lenovo IdeaPad B5400 (i3 4000M @2.4GHz, HD graphics 4600, 8GB RAM, 15.6")
Sebi02
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 03. Máj, 2011, 15:14

Príspevok od používateľa Sebi02 »

Snake napísal:pokial si znacku nevidel
To moze?
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44

Príspevok od používateľa STENLY »

si ešte v živote nepredbiehal dodávku alebo kamion? :OO= :laugh:
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Nelegalne preteky pod pristavnym mostom, 300 aut a tisicka ludi :D :D :D ... a jeden poriadne sfetovany svedok http://www.pluska.sk/regiony/bratislava ... topli.html
landrower
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 16. Okt, 2009, 16:45

Príspevok od používateľa landrower »

ak sa nemylim tak ti nic nemozu za to ked dokoncis predbiehanie za plnou ciarou.
ak si zacal predbiehat na mieste kde nebolo vidno plnu ciaru alebo znacku zakazu predbiehania.
osobne ma taketo veci netrapia, ked nevidim plnu a vidim ze mam dost miesta predbieham....
treba si stat za svojim a trt ti dokazu.
Steam: michalsveto
CPU Intel Core i5 4670K + CM Seidon 120XL +2x Corsair Quiet SP120
MB MSI Z87M-G43
RAM Corsair XMS3 2x4GB DDR3
VGA Gigabyte N660OC-2GD GTX660 + Accelero Mono Plus
HDDs Crucial MX200 250GB 7mm, Seagate Brracuda ST1000DM003 1TB
CASE Bitfenix Prodigy M
PSU Single sleeved Corsair HX650 + Corsair AF120 LED blue Fan
External HDDs Samsung 750GB + Fantec fanbox FB-35US2 black, Seagate Expansion Desktop 2TB
FANs Corsair AF120 Blue LED
RPM regulation Scythe Kaze Master PRO 5,25" panel
Peripheral
Display 2x Philips 24M1N3200ZA Gaming 24" (IPS)
Audio Behringer MS16
Keyboard Asus TUF Gaming K1
Mouse Asus TUF Gaming M4
Notebook Lenovo IdeaPad B5400 (i3 4000M @2.4GHz, HD graphics 4600, 8GB RAM, 15.6")
embe
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 20. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa embe »

to nie je take jednoznacne.. podla mna LUCKY MAN.. ak z toho vykorculoval bez pokuty - ...staci si pozriet prvy druhy bod -

§ 15 Predchádzanie (5) Vodič nesmie predchádzať,

a) ak nemá pred sebou rozhľad na takú vzdialenosť, ktorá je potrebná na bezpečné predchádzanie,
b) ak by sa nemohol bezpečne zaradiť pred vozidlo alebo pred vozidlá, ktoré chce predísť,
c) ak by ohrozil alebo obmedzil vodiča jazdiaceho v protismere, alebo ohrozil iného účastníka cestnej premávky,

to ze povies ze si znacku nevidel - zvislu (- bod A..) tym vlastne len potvrdis svoju chybu - vzdy si mas premysliet ci sa stihnes vratit na prerusovanej..ak nie tak nepredbiehas... (nesmies predchadzat) ..navyse ak vodorovna je zltej farby predpokladam ze tam aj znizuju rychlost kvoli pracam na ceste...(smer moldava..teraz je tam rekonstrukcia cesty - je tam milion tych prerusovych a plnych..a vecne tam chodi civil kia s kamerou a provokuje..) a to ze ak zacnes predbiehat na prerusovanej a dokoncujes cez plnu je v pohode je riadna somarina..to je podobne ako keby si sa vyhovaral ze plnu nie je vidiet lebo je nasnezene... a ze ked si zacal ze este bola prerusovana... za toto vsetko ak ta natoci cvakas.. vacsinou sa navyse tieto "kontroverzne" situacie deju vo vyssich rychlostiach ako je povolene (prec su casy ak kamion s navesom brzdil.. teraz slapu 90 100 120 no problemo..) tak ak ma navyse zaznam rychlosti a nataca ta tak cela ciara je ten najmensi problem...
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44

Príspevok od používateľa STENLY »

blbosť, kedže ho bezpečne predbehol :)
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
embe
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 20. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa embe »

nehadam sa... sak sa skus - a vyfasujes 60E za nespravne radenie do jazdnych pruhov..HOTOFSON... ako prve ti daju precitat definiciu suvislej ciary (nosia taky slabikar kvoli zahranicnym vodicom - tam mas nakreslenu este aj babku ako si vykracuje cez prechod pre chodcov...)a tam je jasne definovane kedy mozes prechadzat plnu a sikmu ciaru... a vyhovorka ze si nevidel znacku - myslim ze tam kde toto kontroluju je ta znacka aj na lavej strane (od 2010 tusim je to tak ze v rizikovych usekoch su znacky po oboch stranach aby sa nemohol nik vyhovarat ze "nevidel" cez dodavku, kamion atd...) som rad ze zoranov pribeh mal happy end ale tak 99 pripadov zo 100 - "šekem neboli cashem" ;)
ZoranICS
Používateľ
Používateľ

To ze som sa z toho vykecal je jedna vec... ale ze za toto buzeruju, ked som nikoho neohrozil a podla mojho vykladu vyhlasky som ju ani neporusil...

Co sa tyka viditelnosti znacky tak je jednoznacne ze ked ides za skrinou a v aute sedis vlavo tak znacku ktora je na pravej strane vozovky vidiet nemozes. Ano, davaju sa znacky na obe strany, tam sa nevyhovoris.

Bod A som neporusil, kedze som s prehladom dokoncil predbiehaci manever - a este aj fizli za mnou a este si to stihli aj vedla mna zaparkovat a stale nik nesiel v protismere... Zakon nikde nepise ze sa mas vratit cez prerusovanu, a ja si ho tak ani interpertovat neviem... Je to podla mna riadna hovadina, kedze plna za prerusovanou zacina hodne pred neprehladnym usekom cesty a vratit sa do vlastneho o 4-5m po tom ako zacala plna nie je nijakym sposobom ohrozovanie premavky.

Ano, definicia plnej ciary je "drz sa vpravo odo mna" ale v definicii nikde nie je napisane ze sa cez nu nesmies vratit.

Som zvedavy ako dopadne ten chalan co napisal podobnu vec do sme... *myslim ze na toto potrebujeme precedens kedze zakon je prinajmensom "deravy"

Návrat na "Automobily a dopravná diskusia"