Novinky v oblasti SSD diskov
Re: Novinky v oblasti SSD diskov
Spoiler: ukázať
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Tak už teraz sú ceny na historickom minime. Pomaly prichádzajú aj QLC, takže tie ceny pôjdu ešte dole...obávam sa, že výrobcovia HDD vyronia ďalšiu slzu a predpokladám, že u SAS diskov len so stiahnutými ritnými polkami čakajú, kedy ich korporátní partneri povedia "Stop, už nebudeme platiť nezmyselné sumy, keď aj "entrprajs" SSD šli cenami tak dole"...
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Výrobcovia HDD už dávno diverzifikovalia robia aj SSD, zostáva už len tá ťažšia časť, presvedčiť zákazníkov aby zostali u "osvedčenej" značky pri zmene technológie
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Ako na tom ma byt QLC so zivotnostou?
TLC je na tom este stale velmi dobre, ak sa nemylim (t.j. pri beznom pouzivani bez zlyhania zivotnost 10ky rokov).
Co sa ocakava od QLC?
TLC je na tom este stale velmi dobre, ak sa nemylim (t.j. pri beznom pouzivani bez zlyhania zivotnost 10ky rokov).
Co sa ocakava od QLC?
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Vraj zivostnost mensia, ale aj tak...zo 4r mam Samsung 840evo 120GB, zapisanych cca 20TB. Niekolko rokov to nebol len systemovy SSD ale aj hry som tam daval. Ked ho testovali, vraj zvladal okolo 150-200TBW...takymto tempom skorej umrem ja, ako ten SSD
Takze aj keby bola zivotnost QLC polovicna, tak zapisat nejakych 75TB sa nepodari tak skoro. To by tam clovek fakt musel skladovat 50+GB hry a preinstalovavat ich kazdy tyzden. Navyse, staci pridelit zo 10-20GB na overprovisioning (pri 500+GB SSD, ci vyssich kapacitach, ake chcu pri QLC robit, je to nic) a zivotnost SSD leti o dost hore.
Takze aj keby bola zivotnost QLC polovicna, tak zapisat nejakych 75TB sa nepodari tak skoro. To by tam clovek fakt musel skladovat 50+GB hry a preinstalovavat ich kazdy tyzden. Navyse, staci pridelit zo 10-20GB na overprovisioning (pri 500+GB SSD, ci vyssich kapacitach, ake chcu pri QLC robit, je to nic) a zivotnost SSD leti o dost hore.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Ono s tou životnosťou to nie je vôbec zlé, keďže postupne ako klesá životnosť na bunku stúpa aj počet buniek (väčšie kapacity SSD) takže paradoxne reálna životnosť môže aj stúpnuť ak si vďaka novšej technológii môžeš kúpiť SSD s dvojnásobnou kapacitou
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Toto presne, za cca 7-8 rokov sme sa dostali z bežnej kapacity 60 GB na 500, životnosť nand flash už fakt nie je pre bežného usera téma na zamyslenie.
Veru nabralo to správny smer. Takýmto tempom onedlho prestanú dávať klasické HDD (platňové) zmysel. BTW na bazoši sa dajú zohnať niekedy dobré kúsky za fajn prachy, napr. som kúpil nový Samsung 970 PRO 512 GB za 155 €.
Ja som na bazosi zohnal tu Toshibu v popise v podstate novu za 200€... nie je najvykonnejsia m2 na trhu, ale za tu cenu nebolo o com
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Dávnejšie bolo na bazos s Samsung roztrhnute vrece, dva disky čo mám v PC (1TB+512GB) ma prakticky stali toľko čo by vyšla tá 512 sama. Riešiť nejakú životnosť nemá zmysel skôr zastaranú morálne a kapacita bude nedostatočná.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
- M1ch4l
- VIP
No tak pre obycajne pouzitie ta zivotnost asi nebude problem, pretoze tam naozaj TLC ma desatrocia, cize aj keby to pri QLC kleslo 10-nasobne, dostali by sme sa na jednotky rokov.
Ale predstavme si nejaku masinu na deep learning/machine leraning, na ktorej sa stale pracuje s velkymi datasetmi. Tam uz to SSD moze dostat zabrat. Na druhej strane vacsina operacii by mala zostat pri citani a zapisov by nemuselo byt prilis vela, takze by to stale nemal byt problem.
Ale predstavme si nejaku masinu na deep learning/machine leraning, na ktorej sa stale pracuje s velkymi datasetmi. Tam uz to SSD moze dostat zabrat. Na druhej strane vacsina operacii by mala zostat pri citani a zapisov by nemuselo byt prilis vela, takze by to stale nemal byt problem.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
z toho bazosa to mate aj so zarukou? predsalen to niesu veci za 20e. v pripade, ze sa to pokazi, mi to nestoji za usetrenych co ja viem 100e. Lebo ten disk mozem bez zaruky hodit do kosa.
Neviem ci niekedy SSD plne nahradia HDD. V buducnosti urcite, no vylepsil by som nejaku predikciu zlyhania, pripadne moznosti obnovy dat. Ako vieme, ked umre SSD, tak umre hned a kompletne. Kdezto HDD takmer vzdy najprv zacne nejako blbnut a clovek vie ze sa daco deje. A tiez, aj v extremnych pripadoch zachrany dat je vzdy lahsie prehodit platnu z HDD do HDD, ako vypajkovavat cipy z SSD.
Ohladom deep learning masin a podobnych enterprise veci, tam dbaju aj na spolahlivost a zivotnost. pravdepodobne preto ostanu na MLC rieseniach alebo si nadimenzuju redundantne SSD.
Neviem ci niekedy SSD plne nahradia HDD. V buducnosti urcite, no vylepsil by som nejaku predikciu zlyhania, pripadne moznosti obnovy dat. Ako vieme, ked umre SSD, tak umre hned a kompletne. Kdezto HDD takmer vzdy najprv zacne nejako blbnut a clovek vie ze sa daco deje. A tiez, aj v extremnych pripadoch zachrany dat je vzdy lahsie prehodit platnu z HDD do HDD, ako vypajkovavat cipy z SSD.
Ohladom deep learning masin a podobnych enterprise veci, tam dbaju aj na spolahlivost a zivotnost. pravdepodobne preto ostanu na MLC rieseniach alebo si nadimenzuju redundantne SSD.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
No pokiaľ má 1TB vyjde na 1/3 ceny nejakého so zárukou tak mi to za to stojí. Nabehne už majú pár mesiacov a problém nieje takže nepredpokladám že skape zo dňa na deň. Risk je zisk ako sa občas hovori.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
https://pctuning.tyden.cz/hardware/disk ... sd-na-trhu
Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
.
- M1ch4l
- VIP
No Optane je znamy skvelou pracou s malymi subormi.
Inak je trochu sutne, ze absolutnu vacsinu toho testu su to nejake synteticke testy a merania. Keby sa tam nachadzala nejaka praca s vacsim datasetom, bolo by to lepsie.
Vzhladom na cenu disku (holy shit 30k KC za 1TB) asi potencialneho kupcu nebude zaujimat kopirovanie 10GB suboru.
Inak je trochu sutne, ze absolutnu vacsinu toho testu su to nejake synteticke testy a merania. Keby sa tam nachadzala nejaka praca s vacsim datasetom, bolo by to lepsie.
Vzhladom na cenu disku (holy shit 30k KC za 1TB) asi potencialneho kupcu nebude zaujimat kopirovanie 10GB suboru.