IoT - Vseobecne
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: IoT - Vseobecne
Napada mi nieco ako broadlink rm4 pro a ovladanie cez telefon. Niekde by mal existovat databaza podporovanych zariadeni, aj ked ja som ho nenasiel teraz narychlo, tak by sa dalo pozriet ci to obsahuje ten tajo,ny device
Spoiler: ukázať
Diky, tiez som uvazoval nad tym IR blasterom, ktory spominas, ale podla toho co pises by to aj tak nefungovalo cez ten "hlupy" ovladac, ale len cez mobil a to nie je ideal pre neho. Nad tym modelom IR blasteru som uvazoval aj pre seba uz davnejsie, cital som o tom zatial len tak narychlo, ale odradilo ma (ak si dobre pamatam), ze treba mat cloudove konto.
BTW: Myslis, ze v kombinacii IR blaster + Zigbee - HA by bolo mozne ovladat IR zariadenia aj cez Zigbee tlacidla?
BTW: Myslis, ze v kombinacii IR blaster + Zigbee - HA by bolo mozne ovladat IR zariadenia aj cez Zigbee tlacidla?
Naposledy upravil/-a Googler1 v Ut 12. Sep, 2023, 11:46, upravené celkom 1 krát.
- Danix64
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
ano, cez HA by sa to dalo prepojit, aby sa cez Zigbee tlacidla ovladali hoc aj napr. IR zariadenia.
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Je celkom dolezite vediet, co je to presne za zariadenie a hlavne co sa na nom bude ovladat. Niektore zariadenia s viacerymi moznostami jednoducho nevies naucit. Notoricky su tym zname klimatizacie, ktore nevysielaju nejaky jeden jednoduchy IR kod ("nastav teplotu na 24°C"), ale je v tom jednom IR signale zakomponovane vsetko ("teplota 24°C, lamely takto, fukanie Low a neviem co este"). Cize prepnes teplotu o 1°C a ovladac opat vysle komplet nastavenie. A ty nemas sancu vytvorit nejaku maticu vsetkych moznosti. Mozno maximalne zopar najpouzivanejsich. A tiez nevies presne povedat, o co ide, nakolko v Broadlinku alebo v HA na teba pri uceni vyskoci hex kod a hotovo. Idealne ked sa este rovnaky kod v case meni... napr. sa trikrat za sebou naucis "zapnut LED pas na cerveno" a budu to 3 rozne hex kody.
Asi nebudes mat inu moznost, nez to vyskusat. Ten Broadlink je celkom lacny. Ono su asi tak 2 najrozsirenejsie IR protokoly (NEC a RC5/6 od Philipsu)... mozno este SIRC od Sony. V zaklade sa lisia nosnou frekvenciou (38, 36, 40 kHz), ale nedocitas sa, co podporuje ten Broadlink. V podstate by mal vediet vsetko, nakolko IR svetlo je len jedno a ide len o rozne modulacie signalu. Ale tazko povedat len z cinskeho navodiku a bez nejakych skutocnych tech. dokumentov.
Asi nebudes mat inu moznost, nez to vyskusat. Ten Broadlink je celkom lacny. Ono su asi tak 2 najrozsirenejsie IR protokoly (NEC a RC5/6 od Philipsu)... mozno este SIRC od Sony. V zaklade sa lisia nosnou frekvenciou (38, 36, 40 kHz), ale nedocitas sa, co podporuje ten Broadlink. V podstate by mal vediet vsetko, nakolko IR svetlo je len jedno a ide len o rozne modulacie signalu. Ale tazko povedat len z cinskeho navodiku a bez nejakych skutocnych tech. dokumentov.
je to nieco uplne atypicke s cim nikto z Vas nema skusenost a urcite sa to nevyskytuje v oficialnych databazach univerzalnych ovladacov ci IR blasterov.
Predsa len mi bolo odobrene napisat to verejne. Ide o zdvihacie zariadenie pre vozickara, nieco taketo len on ma namiesto kabloveho ovladania, IR: https://www.youtube.com/watch?v=kQeItmO ... Od&index=1
Asi si kazdy povie ze takuto special thing nemoze len tak podporovat nejaky obycajny univerzalny ovladac / blaster, ale moze, tento lacak mu na to normalne funguje:
https://www.satelity.ellano.sk/seki-dal ... 22372.html
Ale napr. iny, ktory sme skusali, nefungoval. Ten SEKI sa udajne okrem signalu uci aj protocol, takze asi je to v tom aj ked neviem co sa pod tym mysli.
Predsa len mi bolo odobrene napisat to verejne. Ide o zdvihacie zariadenie pre vozickara, nieco taketo len on ma namiesto kabloveho ovladania, IR: https://www.youtube.com/watch?v=kQeItmO ... Od&index=1
Asi si kazdy povie ze takuto special thing nemoze len tak podporovat nejaky obycajny univerzalny ovladac / blaster, ale moze, tento lacak mu na to normalne funguje:
https://www.satelity.ellano.sk/seki-dal ... 22372.html
Ale napr. iny, ktory sme skusali, nefungoval. Ten SEKI sa udajne okrem signalu uci aj protocol, takze asi je to v tom aj ked neviem co sa pod tym mysli.
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
musis si proste vycitat co robi povodny ovladac a a proste to bude blaster simulovat
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
ak sa to dokaze naucit ten seki, tak to musi vediet aj ten broadlink.
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
no cez IR receiver zistit co originalny ovladac posiela /kludne sekvencia/ a nasledne to ulozit ako povely pre ir blaster ovladany cez HA
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
aha, takze mas na mysli dalsi kus hw + sw, ktory zobrazi posielany kod, hej? No vzhladom k tomu, ze s tym nemam skusenosti tak do takejto (predpokladam DIY) skladacky by som sa asi nepustal.
- zoom
- Používateľ
Aj ked to nikto nezaruci, tak nevidim dovod, aby to nezvladol ten Broadlink. A tiez si nemyslim, ze ten Guldmann bude pouzivat nejaky uplne zahadny IR signal. Zariadenie moze byt nie uplne bezne, ale pri navrhu jednoducho zoberu existujuci elektroniku a nebudu si programovat vlastny IR protokol.
IR signal su jednoducho jednotky a nuly, cize morzeovka. To, ze su 2-3 rozne na roznych frekvenciach len znamena, ako rychlo tu morzeovku vysielas. Krabicka nemusi vediet dekodovat ten signal. Len sa nauci spravnu morzeovku, a potom ju spravnou rychlostou vysle dalej. Ale pokial by si mal instalovat a nastavovat od zaciatku cely HA len kvoli tomuto a este tam pripajat a ucit Broadlink, tak si myslim, ze budes mat hlavu v smutku. Zavisi to skor od toho, ako velmi to treba. Pokial je to len tak, ze nice to have, tak asi prilis zlozite. Ak to velmi pomoze... tak by som do toho siel. Broalink ma aj aplikaciu na telefon, nemusis to nutne prepajat s HA na zaciatku.
IR signal su jednoducho jednotky a nuly, cize morzeovka. To, ze su 2-3 rozne na roznych frekvenciach len znamena, ako rychlo tu morzeovku vysielas. Krabicka nemusi vediet dekodovat ten signal. Len sa nauci spravnu morzeovku, a potom ju spravnou rychlostou vysle dalej. Ale pokial by si mal instalovat a nastavovat od zaciatku cely HA len kvoli tomuto a este tam pripajat a ucit Broadlink, tak si myslim, ze budes mat hlavu v smutku. Zavisi to skor od toho, ako velmi to treba. Pokial je to len tak, ze nice to have, tak asi prilis zlozite. Ak to velmi pomoze... tak by som do toho siel. Broalink ma aj aplikaciu na telefon, nemusis to nutne prepajat s HA na zaciatku.
a preco by som mal hlavu v smutku keby som kvoli tomu instaloval HA?
O tej appke viem ale zatial som v ziadnom videu nevidel ze by niekto rozoberal ci a ako sa da pridat nejake "unknown custom device" lebo zatial vsetci co som videl vyberali z preddefinovanych kategorii.
O tej appke viem ale zatial som v ziadnom videu nevidel ze by niekto rozoberal ci a ako sa da pridat nejake "unknown custom device" lebo zatial vsetci co som videl vyberali z preddefinovanych kategorii.
- zoom
- Používateľ
Pretoze rozbehat to trva dlhsie, nez si myslis. HA este nie je nejaky super-odladeny, pohodlny a jednoduchy system. Nie je to Philips Hue, kde si kupis black-box krabicku s jednym tlacitkom na nej, v jednoduchej aplikacii najdes svetlo, potom ho prstom pretiahnes do skupiny "Obyvacka", tromi klikmi nastavis, ze od 20:00 ma svietit a das Save. Na HA fungujem roky a ako riadne napreduju a vyvijaju sa, ale stale by som to hodnotil ako fanusikovsky produkt. Pravdepodobne uz teraz nebudes musiet pisat YAML skripty, aby si nieco dosiahol. Posledne 2 roky naozaj vacsinu veci prehodili do GUI, takze aj to ucenie sa kodov z Broadlinku pojde cez GUI, aj vytvaranie tej automatizacie, ale stale to bude dost kostrbate. Nehovoriac o tom, ze to musis najprv rozbehat, takze mozes kupovat napr. Raspberry Pi a vsetko okolo, potom nainstalovat HASS, nastavit zakladne veci a ked ti aj najde zariadenia, tak ich musis rucne popridavat do dashboardu a tak.
Najvacsia sila HA je, ze vsetko integruje, takze vies robit automatizaciu medzi sebou. Ked zisti, ze pridem domov (vycita z Mikrotiku pripojenie mobilu do WiFi) a vie, ze mam zapnuty pocitac (ping a ine moznosti), zapne LED pas za PC stolom (povie Broadlinku, nech vysle dany IR kod). Ale rozhodne to nie je instantne rozbehatelny system, ze za 30 minut od vybalenia veci mame hotovo. Plus sa bude treba o to starat. V kazdom changelogu su nejake breaking changes a moze sa stat, ze zasiahnu prave tvoje komponenty. Opat, zavisi od use case daneho cloveka. Ak mu to ma velmi pomoct, tak samozrejme stoji za to to rozbehat.
Najvacsia sila HA je, ze vsetko integruje, takze vies robit automatizaciu medzi sebou. Ked zisti, ze pridem domov (vycita z Mikrotiku pripojenie mobilu do WiFi) a vie, ze mam zapnuty pocitac (ping a ine moznosti), zapne LED pas za PC stolom (povie Broadlinku, nech vysle dany IR kod). Ale rozhodne to nie je instantne rozbehatelny system, ze za 30 minut od vybalenia veci mame hotovo. Plus sa bude treba o to starat. V kazdom changelogu su nejake breaking changes a moze sa stat, ze zasiahnu prave tvoje komponenty. Opat, zavisi od use case daneho cloveka. Ak mu to ma velmi pomoct, tak samozrejme stoji za to to rozbehat.
ja uz som HA (pre)instaloval viackrat, takze mam nejaku predstavu o com to je a necakam od toho set up na 3 kliky. Mam napozerane aj nejake videa o nastaveni broadlinku a HA. V podstate je to otrocka robota v tom zmysle, ze HA nema ziadnu databazu IR zariadeni (ako ma napr. nativna appka) a tym padom ho budem musiet rucne naucit, ulozit kazde jedno tlacidlo kazdeho ovladaca. Nastastie dokopy ide len o asi 10 tlacidiel. BTW ten zdvihak by som mu musel rucne ulozit do HA tak ci tak lebo ten sa urcite nevyskytuje v ziadnej DB
Je niekde tak nejako oficialne zverejnene do akej miery je dane zariadenie integrovatelne do HA? Konkretne ma teraz zaujima Aguara FP2, ta zonovost by bola pre mna asi celkom uzitocna, ale neviem ci v HA budu fungovat automatizacie na zaklade "nameranej" zonovosti cez FP2.