Dnes pridávam zvyšné fotky zo včerajšej 'operácie'

. Pre tých ktorý uvažujú nad zmenou chladenia na ich GeForce GTX 580/570, prikladám aj zoznam vecí, ktoré som použil pri práci:
- Philips skrutkovač
- Torx T6 skrutkovač
- nožnice
- trojuholník
- pero
- Arctic MX-4 teplovodivá pasta
- Arctic Silver ArctiClean čistiaca procedúra na odstránenie teplovodivej pasty a podobných vecí
- technický benzín na dokonalé odmastenie RAM a VRM
- 100% bavlnené vatové tyčinky do uši
- 100% bavlnené tampóny na tvár
- európsku kartu poistenca (na rozotrenie teplovodivej pasty, ale dobre poslúži aj kreditka

)
grafický karta: MSI GeForce GTX 580
vodný blok: EK Water Blocks EK-FC580 GTX+ (Nickel Acetal)

Všetko pripravené..

Kráska je už na operačnom stole, operácia môže začať... "sestra Philips a Torx T6 prosím" .

Po odskrutkovaní 7 Philips skrutiek po bokoch chladiča je možné dať dolu len plastový kryt, ideálne ak potrebujete občas prefúkať kartu od prachu.. dobrý bod pre inžiniera ktorý si na to konečne spomenul.

Ak chcete ísť aj ďalej a vymeniť komplet celý chladič, tak ako som to spravil ja, budete bezpodmienečne potrebovať Torx T6 skrutkovač na odskrutkovanie 16 Torx skrutiek, ktoré zo spodu držia chladič k PCB + 7 ďalších Philips skrutiek (4 ktoré držia vapor chamber komoru, 2 ktoré sa nachádzajú vzadu pri výstupoch a 1 držiaca I/O bracket k PCB a súčasne k chladiču, čiže dokopy je použitých 30 skrutiek, slušné číslo.

Detailný pohľad na ešte teplovodivou pastou 'zapackané' GPU po odstránení vapor chamber komory.

Pacientka už pred nami nemá čo skrývať, odstránení bol aj posledný heatsink zabezpečujúci chladenie RAM a VRM.

Pohľad na holé PCB s ešte nevyčistenými komponentami..

..a po prvej fáze čistenia to vyzeralo takto. Všetky zvyšky teplovodivej pasty z GPU, ako aj teplovodivých podložiek z RAM a VRM boli odstránené.

Takto vyzerá pacientka po druhej fáze čistenia a zároveň aj po tretej fáze odmasťovania RAM a VRM technickým benzínom. Proste v plnej kráse.

Detailný pohľad na dokonalo očistené GPU. Je to plnohodnotné NVIDIA Fermi GPU (alebo aj GeForce Fermi 110) s 512 CUDA procesormi, vyrábané 40nm technológiou, podľa údajov na heatspreaderi bolo vyrobené v 42. týždni roku 2010 t.j. medzi 18.10.2010 - 24.10.2010.

Detail očistených a odmastených RAM čipov..

..a VRM.

A teraz hlavná časť, nahodenie vodného bloku. Všetko je ready, môžme teda začať! (na fotke už vidíte nahodený reinforcer okolia GPU, aby sa po poriadnom pritiahnutí chladiča na jadro neohýbalo PCB)

Teplovodivé podložky boli v niekoľkých hrúbkach a bolo potrebné ich vystrihnúť. Rozhodol som sa to spraviť maximálne perfekcionistický ako to len šlo a výsledok už vidíte na fotke.

Odmastený vodný blok, pripravený na inštaláciu.

A tu už vidíte výsledok môjho snaženia. Operácia sa podarila ...she's so cute
a na záver ešte jedná bonusová fotka 'operačného stola'.
UPDATE: opravené drobné preklepy v texte
UPDATE 2: upravená fotka jadra + pridaný detailnejší popis
UPDATE 3: upresnené informácie