IoT - Vseobecne
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: IoT - Vseobecne
to je super ked robis novu elektroinstalaciu, ale u mna ked sa tahala elektrina tak tieto spinace este ani neexistovali
Spoiler: ukázať
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
no ja som si dotiahol extra kable ked som daval podhlady kvoli klimatizacii...
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
No a ma niekto nejake skusenosti s tymi vonkajsimi motorizovanymi zaluziami a smart ovladanim? Je to pre mna celkom aktualne. Mam na dome predpripravu na elektricky ovladane zaluzie na vypinac, tj. vonku je miesto na kastlik pod omietkou, kolajnicky a trciaci elektricky kabel. Vo vnutri je takyto vypinac.
Doma pouzivam Philips Hue a Home Assistant a snazim sa vsetko tlacit do Zigbee. V buducnosti asi pribudne Niko Home Control, nakolko mam Niko vypinace a chcem vyskusat ich fajn relatkove extra drahe vypinace na non-smart osvetlenie.
Nemam vobec skusenosti s vonkajsimi zaluziami, zatial som pozeral Somfy motory, ktore by mali byt nejako nasledovne:
• Somfy io motory, tj. najviac smart, obojsmerna komunikacia, ktore sa ale pomerne debilne pripajaju do HA. Ide to cez nestabilny cloud, treba nejaku Connexoon krabicku, po novom zrejme TaHoma (200,-€), ktora sa da integrovat cez Overkiz integraciu v HA.
• Somfy RTS, jednosmerna radiova komunikacia, da sa ovladat roznymi kitmi so 433MHz vysielacom (<20,-€) a k tomu napr. takato custom integracia do HA.
Alternativa:
• Riesit to cez Niko Home Control a nejaky ich smart vypinac. Urcite maju pre rozne svetla, zasuvky a take veci, ale ci by to fungovalo s motorom na zaluzie, to neviem. Chce to viacej vyskumu.
Doma pouzivam Philips Hue a Home Assistant a snazim sa vsetko tlacit do Zigbee. V buducnosti asi pribudne Niko Home Control, nakolko mam Niko vypinace a chcem vyskusat ich fajn relatkove extra drahe vypinace na non-smart osvetlenie.
Nemam vobec skusenosti s vonkajsimi zaluziami, zatial som pozeral Somfy motory, ktore by mali byt nejako nasledovne:
• Somfy io motory, tj. najviac smart, obojsmerna komunikacia, ktore sa ale pomerne debilne pripajaju do HA. Ide to cez nestabilny cloud, treba nejaku Connexoon krabicku, po novom zrejme TaHoma (200,-€), ktora sa da integrovat cez Overkiz integraciu v HA.
• Somfy RTS, jednosmerna radiova komunikacia, da sa ovladat roznymi kitmi so 433MHz vysielacom (<20,-€) a k tomu napr. takato custom integracia do HA.
Alternativa:
• Riesit to cez Niko Home Control a nejaky ich smart vypinac. Urcite maju pre rozne svetla, zasuvky a take veci, ale ci by to fungovalo s motorom na zaluzie, to neviem. Chce to viacej vyskumu.
- molnart
- Pokročilý používateľ
Pokial dobre viem tak somfy io aj rts pouzivaju bezdrotove ovladanie, teda su pripojene “na pevno”. Ak tam mas tie nastenne ovladace tak tie cutnu napajanie k motorom uplne, takze to nebudes vediet ovladat bezdrotovo/na dialku vobec.
Ja mam doma 4x somfy io ktore ovladam dialkacom (este som sa neodhodlal na ten bridge, mimochodom existuje aj od veluxu, tusim klf 200 ktory funguje lokalne a nie cez cloud) a potom 2 zaluzie na spinac, kde neviem aky je motor, ale namontoval som si tam shelly 2.5 priamo pod zaluzie a funguje mi tak nastenny vypinac tak ovladanie cez HA. Chyba mi tam ale funkcia naklapania zaluzii
Ja mam doma 4x somfy io ktore ovladam dialkacom (este som sa neodhodlal na ten bridge, mimochodom existuje aj od veluxu, tusim klf 200 ktory funguje lokalne a nie cez cloud) a potom 2 zaluzie na spinac, kde neviem aky je motor, ale namontoval som si tam shelly 2.5 priamo pod zaluzie a funguje mi tak nastenny vypinac tak ovladanie cez HA. Chyba mi tam ale funkcia naklapania zaluzii
@molnart v jednom poste si pisal, ze mas starsi dom (lebo ked si tahal elektroinstalaciu tak bezdrotove spinace neboli), z toho si domyslam ze mozno si nemal ani pripravu vonkajsich zaluzii pod omietku a teda to mas asi priznane s viditelnym boxom. ak to tak je, nekazi ti to moc vzhlad domu? "nebije" to moc do oci?
- molnart
- Pokročilý používateľ
co ja viem, myslim ze pri vzhlade mojho domu to zavadza najmenej
aha ake zaluzie mas? model?
- molnart
- Pokročilý používateľ
podla faktury je to nejake Z 90 noval. a vyzera to tak ze aj na tych manualne ovladanych mam somfy io motor... tak neviem teraz.
no to je pre mna fakt vysoka cena vzhladom k poctu okien
tak zase skusim polozit heavy geek friendly otazku. pre toho typka potrebujem tuto polohovaciu postel s kablovym ovladacom prerobit na nejaku formu bezdrotoveho ovladania:
https://www.thuasne.com/en/lit-mantovani-g4
https://www.thuasne.com/en/remote-contr ... ing-system
Jedine co mi napada iba vo velmi teoretickej rovine (ale bez nejakeho overenia s podobnym pripadom, v ktorom niekto riesil nejake kablove ovladanie do toho nepojdem) je, odhalit kabel toho ovladaca a zili skusit napojit na krabicku podobneho typu ako zbmini a nasledne tu potom ovladat bezdrotovo. Co vy na to?
https://www.thuasne.com/en/lit-mantovani-g4
https://www.thuasne.com/en/remote-contr ... ing-system
Jedine co mi napada iba vo velmi teoretickej rovine (ale bez nejakeho overenia s podobnym pripadom, v ktorom niekto riesil nejake kablove ovladanie do toho nepojdem) je, odhalit kabel toho ovladaca a zili skusit napojit na krabicku podobneho typu ako zbmini a nasledne tu potom ovladat bezdrotovo. Co vy na to?
Mam starsi iPhone a chcel by som ho vyuzit ako kameru s moznostou regulovania zoomu a integrovat ho do HA, mate s tym skusenosti? Hlavne mi ide o to, aby som mohol ovladat zoom.
- molnart
- Pokročilý používateľ
akeho zoomu? neviem o tom ze okrem jedneho specialneho sony a nejakeho historickeho samsungu by nejaky telefon mal v sebe zoom. alebo myslis prepinannie objektivov? aj ked pochybujem ze taky relativne novy iphone by si chcel takto vyuzivat.
v minulosti som na to skusal ewelink camera aplikaciu z ktorej som potom pridal stream cez RTSP, ale neviem ci je dostupny pre ios, a urcite existuju alternativy.
v minulosti som na to skusal ewelink camera aplikaciu z ktorej som potom pridal stream cez RTSP, ale neviem ci je dostupny pre ios, a urcite existuju alternativy.
no myslim standardny zoom, to ma kazdy mobil resp. appka fotoaparatu / kamery. Idealne keby tam bola aj podpora detekcie pohybu
Nevie niekto ci s tymto motorom bude mozne regulovat uhol lamiel? logicky by to malo ist lebo je to len primitivne ovladanie retiazky, ale z videi mam skor dojem, ze sa bude dat zaluzia len vytahovat a stahovat: https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... DUrZ28Gf7y
Potrebujem typ na zigbee bezdratovy ovladac (alebo nejaky napad) na ovladanie troch stmievacich rele a spomenutych dvoch motorov na zaluzie. Tu su tie rele:
https://www.aliexpress.com/item/4001279 ... LTldIdwsV7
Potrebujem typ na zigbee bezdratovy ovladac (alebo nejaky napad) na ovladanie troch stmievacich rele a spomenutych dvoch motorov na zaluzie. Tu su tie rele:
https://www.aliexpress.com/item/4001279 ... LTldIdwsV7
- molnart
- Pokročilý používateľ
na to aby si vedel regulovat uhol lamiel potreboval by si mat nejake cidlo ich aktualneho natocenia