No tak to prr Fero, ja tu nejdem politikarcit ale ty sa na to pozeras az moc moc z nadhladom. To ze maloobchod je v srackach je vysledok iba toho ze nastala kriza. Ja ti tu nejdem robit ucitela ekonomiky (spytaj sa macika), lebo na to nie som ani studovany, ale ekonomicky dopad krizy je ten ze ludia menej minaju, a nabehova krivka nerovna sa pomer medzi otvorenymi a zavretymi prevadzkami ci velkoobchod vs maloobchod.faugusztin napísal: ↑Št 09. Apr, 2020, 17:58 Momentalne tieto prevadzky stoja uz mesiac, s nulovym prijmom. To co popisujem je situacia, ak bez prijmu budu aj dalsi 1-2 mesiace - a podla toho ako sa vyjadruje Matovic to vyzera minimalne na zachovanie aktualneho stavu do jula. Fakt si myslis, ze ti dovtedy minimalne polovica maloobchodu neskrachuje s nulovymi prijmami a s nakladmi na urovni tisicov euro kazdy mesiac ? Fakt si myslis, ze kazdy maloobchod ma rezervy na urovni aspon 10-20 tisic euro ? Uvery z banky teraz nedostanu, kedze maju nulove prijmy.
Inak povedane, ty si nemysli ze ked zajtra otvoris komplet all vsetko, tak zrazu za mesiac dva budes mat vsetko v starom rezime, no nebudes ani keby si sa na hlavu postavil. Dopad na obyvatelstvo je preto taky, ze aspon vidiet ako sa ludia vedia prepnut do setriaceho rezimu, co vsetko su si schopni odpustit, a tento psychologicky davovy efekt trva niekolko mesiacov.
A to ze maloobchod nejak krachuje, sorry ma men, ale to je to, ze na slovensku 90% podnikatelov vari z vody, konkretne IT sektor su same B2C kktiny, vytvorili sme si z Alzy monopol (dakujte si vsetci). Vsetci tu co nepodporovali domacu ekonomiku mozu za to ze tuto maloobchod vyzera ako vyzera. Ale to uz idem moc do hlbky, back on track. Keby platilo stare zname - maj tolko na ucte kolko mas v tovare, tak ti garantujem ze takyto problem neriesime, a to tu ma prave 10%. To preco to ty tak hajpujes na to je dovod jediny.
Ludia sa teraz zbadali co maju na uctoch (FO, FY, SZCO atp), a zrazu na tom chcu sedet jak na zlatom vajci (slofuckia mentalita). Bohuzial ziadny slovak nechce akceptovat zmenu, a uz duplom ziadny slovak si neuvedomuje ze tu rezervu bohuzial bude musiet nacat a ukrojit z nej (ak daku nema, tak GL), ludia co toto akceptovali celu tuto situaciu beru uz trosku jemnejsie.
Ja ti uprimne poviem - ja mam viac prace nez pred coronou, dnes som mal byt na troch miestach a projekty tu su na 2 mesiace dopredu, a to moji zakaznici nie su ziadny drogovy kartel, tiez su zasiahnuti krizou, tiez idu na 60%, tiez maju rolovaci rezim pre zamestnancov a tiez maju cast obchodu uzatvorenu statom. To sa bavime o zakazkach za niekolko desiatok tisic. Ale samozrejme mam aj zakosov co normalne funguju a nemaju problem ti zavolat ze chcu 50% zlavu, ale funny story no skusil. Tak potom, cim to je? Krizou? kdeze. To je ludmi kamarat.
Kaviaren ti nezacne mat obraty jak pred krizou a nevylize sa z toho za mesiac dva, to ti garantujem.
Stefanko, ty si rovnako ako vsetci ostatni (cest vynimkam), mal moznost kupovat v SK malobochodoch aby ti velki presne v tejto situacii neostali ako jedini a nasledne sa nechovali ako kokoti. Ked si dam len tak z prdele pozriet tvoje posty v Skusenosti s predajcami, jedine co mi vyhodi je cinsky gearbest s ojebmi na DPH, a Alza.sk.
Paci sa ti, tu si usetril za nakupy 200€ a vsetko postovne, doslo ti to s cinskym vzduchom, a snad ked bude vdaka slovenskej mentalite a "volnom trhu predsa fuckyea" maloobchod totalne v **** (nie kvoli krize, ale kvoli tomu ze platby pojdu mimo republiku), tak si spomen ake to je super ze nejaky tovar kupis iba za alzakonstantu alebo budes nanho cakat 3 tyzdne. Typicke slovenske, plat chcem vyssi, ale tuna mi dajte 80% zlavu inak to neberem, a samozrejme dorucit az domov, zadaco. Laskavo teraz nefnukaj.
Ale vid odpoved vyssie, a? plati. Ze ich nevyuziva? A? Mas mat rezervu, ci teraz pojdeme vsetko dotovat a JA sa mam skladat na nejakeho podnikatela X rokov lebo ON si chcel prenajat priestory a podnikat? Preco ako? Vies ono, ked si zakladas firmu, tak ten startovaci kapital mat neni pre srandu, vsak predpokladam ze ti ludia nie su tupi ked si to prenajimaju, ci su? Ci teraz je korona tak podme vsetko zvalovat na nu? Aky by bol rozdiel oproti tomu keby si dal vystavat svoju kancelariu, za ktoru ON zaplatil (alebo splaca), a nasledne by sa musel vystahovat lebo ja nvm, drbol by mu blesk do nej a porusil statiku, ci to neni zrazu davova psychoza tak to je iny pripad? Tam by neslo o priestory co nemoze vyuzivat? Platit prachy niekomu komu doteraz nemusel?faugusztin napísal: ↑Št 09. Apr, 2020, 18:22Velkou polozkou, doteraz s nulovym riesenim zo strany statu je prenajom priestorov predajne. Velka cast obchodov a restauracii nepredava vo vlastnych priestoroch, ale v prenajatych. K tomu mas este energie (nie vzdy sa daju znizit zalohove platby na nulu).
Napriklad v priestoroch firmy kde robim od 12. marca nebol asi vobec nikto (vsetci su homeoffice, maximalne si tam sef dobehol pre nejake doklady), ale za prenajom priestorov firma plati tisicky euro mescane. A rovnako ich plati kopec obchodikov, ktore si priestory obchodu prenajali.
Hore som ti kamas vyznacil ten problem. Dopyt je v srackach, ponuka moze byt akalen chces aby bola, cez uvery a dake taketo <>ny sa dalo posledne desatrocie lahko dostat k peniazom, nuz, niekto ma 150k na ucte za 5 rokov, niekto ma kontokorent, ten prvy spi kludne, druhy sa trase jak papek ked v thajsku nahmatal ohryzok. A ja mam druheho lutovat? Preco?
faugusztin napísal: ↑Št 09. Apr, 2020, 19:36 Ja hovorim o situacii, ked ponechame Matovicovi volnu ruku - v tom pripade tie obchodiky naozaj budu stat 3+ mesiacov.
Nie, ty Fero nehovoris, ty tu hajpujes situaciu na ukor aktualnej davovej psychozy, otvarat mozes aj mater belavu, mna tiez myslienka noveho auta aktualne na minimalne rok presla. A kludne otvor zajtra aj tri show roomy.
Polnohospodarstvo sme si davno zabili neznizenim dane na potraviny a dotaciami na biozlozku do paliv, miesto kukurice a psenice mame vsade nadrbanu repku. Sice nezereme domace, ale tak aspon mame 7% podiel v ruskej rope....a to sa co? oplati.
A Fero - kludne si kukni dalsi extremisticky dopad ale z krasnej druhej strany, vcera nejaka banda napitych dementov z nejakeho konzorcia navrhla prijat opatrenie ze pokial mas moznost pracovat z domu, mas mat 50% z platu (aj ked pracujes). Fasa co? najdi si to na aktualitach, fakt funny clanok a neviem co ten dement fetoval. Podaktori sa burili (najviac ti co rozkrikuju ako padne eko) ked im to padlo na 80/55...a to su doma a nerobia a este by dostavali menej keby robili \ / . Niekedy si proste zelam aby sa taketo dve strany stretli a zacali diskutovat, asi by som si predtym dal aj nabit telefon...