AMD RX 9070/9070XT - (recenzie, informácie...)
Re: AMD RX 9070/9070XT - (recenzie, informácie...)
Ma grafická karta tiež nejaký bios ktorý treba aktualizovať ?
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Fry: Podla navodu k tvojej doske obidva M.2 sloty podporuju NVMe, konkretne:
Navod bol robeny v dobe, ked novsie CPU neboli, ale s tvojim to musi byt rovnake. Ked mas dva M.2 SSD, tak som samozrejme nehra rolu - mozno len z principu by som ten dolezitejsi (system, hry) dal do M2_1 slotu, kde bude sam, ale to je len pre dobry pocit. Ked som narychlo pozeral tvoj podpis, tak som si neuvedomil, ze mas MX500 do M.2, lebo bezne to byva 2.5" SATA disk. Vtedy by si mohol jeden disk prehodit, takto v tvojom pripade to samozrejme nema zmysel.
2pacavely: Ano, aj graficka karta ma BIOS a da sa aktualizovat. Na grafiky vsak vychadza podstatne menej aktualizacii BIOSov a vo velkej vacsine pripadov nevyjde nic. Je to o dost jednoduchsie zariadenie na inicializaciu nez zakladna doska s mnozstvom roznych pripojitelnych komponentov.
Aktualnu verziu BIOSu na GPU si mozes pozriet napr. v GPU-Z programceku. Porovnat to mozes s najvacsou databazou VGA BIOSov od TPU. Najdes si presne svoju grafiku a porovnas cisielka, ci existuje nieco novsie. Musis najst presne tvoju kartu - rovnaku ediciu, typ a mnozstvo pamate. Pokial sa do toho az tak nevyznas, tak rozhodne neflashuj krizom krazom BIOSy.
Navod bol robeny v dobe, ked novsie CPU neboli, ale s tvojim to musi byt rovnake. Ked mas dva M.2 SSD, tak som samozrejme nehra rolu - mozno len z principu by som ten dolezitejsi (system, hry) dal do M2_1 slotu, kde bude sam, ale to je len pre dobry pocit. Ked som narychlo pozeral tvoj podpis, tak som si neuvedomil, ze mas MX500 do M.2, lebo bezne to byva 2.5" SATA disk. Vtedy by si mohol jeden disk prehodit, takto v tvojom pripade to samozrejme nema zmysel.
2pacavely: Ano, aj graficka karta ma BIOS a da sa aktualizovat. Na grafiky vsak vychadza podstatne menej aktualizacii BIOSov a vo velkej vacsine pripadov nevyjde nic. Je to o dost jednoduchsie zariadenie na inicializaciu nez zakladna doska s mnozstvom roznych pripojitelnych komponentov.
Aktualnu verziu BIOSu na GPU si mozes pozriet napr. v GPU-Z programceku. Porovnat to mozes s najvacsou databazou VGA BIOSov od TPU. Najdes si presne svoju grafiku a porovnas cisielka, ci existuje nieco novsie. Musis najst presne tvoju kartu - rovnaku ediciu, typ a mnozstvo pamate. Pokial sa do toho az tak nevyznas, tak rozhodne neflashuj krizom krazom BIOSy.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Tak moja Sapphire Pulse 9070XT je z hľadiska cievok luxusná, skúšal som v CS2, ešte na 400FPS som musel dať ucho k skrini aby som dačo počul, cez 500FPS už bolo počuť cez ventilátory aj bez nalepeného ucha ale ledva ledva keď sa na to človek sústredí, reálne to absolútne neruší. Výrazne lepšia ako pôvodná Gigabyte AORUS 6800XT ktorá tiež nepatrila k tým hlučným. Úplná spokojnosť.
Karta je parádne tichá a výkonná out of the box. Skúšal som aj dačo taktovať a robiť UV s rôznymi výsledkami ale zatiaľ to vždy skončilo nestabilitou minimálne Adrenaline ak aj nie priamo hry, asi som moc agresívny a pravdu povediac nechcelo sa mi tomu venovať veľa času, teoretická možnosť je aj že to je bug v Adrenaline Overlay a nie priamo OC lebo furt som ho zapínal vypínal, prepínal, menil nastavenia... hra väčšinou nepadla išla veselo ďalej aj keď Adrenaline spadol. Akurát som si overil že ten stress test priamo v ovládačoch je aj na tejto karte akurát tak na zistenie či ti to zhodí celý PC, nestabilné nastavenia v hre absolútne neodhalí a po X reštartoch hry lebo zase padol Adrenaline ma to prestalo baviť a začal sa venovať tomu kvôli čomu som tú kartu kúpil.
Chcel som otestovať aj FSR4 v X4: Foundation čo práve hrávam, má to FSR3 ale netušil som či 3 alebo 3.1, na stránke AMD dokonca ani nie je spomenuté medzi hrami čo to majú
Automaticky cez ovládače neupgradlo na FSR4, tak som skúsil ten OptiScaler, hodinu som sa s tým babral než som to spojazdnil (ale aspoň som sa to naučil a nabudúce to mám spojazdnené za 1min v tejto hre a 10min v akejkoľvek inej) aby som nakoniec ďalšiu hodinu zisťoval prečo tam nevidím FSR4, nakoniec som zistil že X4 je Vulkan hra a FSR4 vo Vulkan zatiaľ nie je podporované
Ale trochu ma potešilo že ani s nVidiou by som si nepomohol, dosť sa tam ľudia sťažujú na otrasnú implementáciu DLSS v hre že to radšej vypínajú
A FSR3 je good enough, najväčšia vada je občasný ghosting staníc počas travel mode ale ak tú hru poznáte tak viete že od určitej fázy hry sa počas travel mode riadi imérium z mapy a nie čumí von z okna na cudzie stanice 
Karta je parádne tichá a výkonná out of the box. Skúšal som aj dačo taktovať a robiť UV s rôznymi výsledkami ale zatiaľ to vždy skončilo nestabilitou minimálne Adrenaline ak aj nie priamo hry, asi som moc agresívny a pravdu povediac nechcelo sa mi tomu venovať veľa času, teoretická možnosť je aj že to je bug v Adrenaline Overlay a nie priamo OC lebo furt som ho zapínal vypínal, prepínal, menil nastavenia... hra väčšinou nepadla išla veselo ďalej aj keď Adrenaline spadol. Akurát som si overil že ten stress test priamo v ovládačoch je aj na tejto karte akurát tak na zistenie či ti to zhodí celý PC, nestabilné nastavenia v hre absolútne neodhalí a po X reštartoch hry lebo zase padol Adrenaline ma to prestalo baviť a začal sa venovať tomu kvôli čomu som tú kartu kúpil.

Chcel som otestovať aj FSR4 v X4: Foundation čo práve hrávam, má to FSR3 ale netušil som či 3 alebo 3.1, na stránke AMD dokonca ani nie je spomenuté medzi hrami čo to majú

Ale trochu ma potešilo že ani s nVidiou by som si nepomohol, dosť sa tam ľudia sťažujú na otrasnú implementáciu DLSS v hre že to radšej vypínajú

Spoiler: ukázať
@wingo - skus si pls stiahnut na steame free hru The Finals. Ta hra je specificka v tom, ze v nej moja 9070 XT Pulse vysoko boostuje a zaroven tam aj asi najviac piskaju cievky (v fps rozmedzi 100-200). Zaujimalo by ma, ci aj ten tvoj kusok tam bude uplne tichucky 

Tiché ako v CS2, skúšal som aj meniť nastavenia aby FPS boli medzi 100-180.
Pozor na tuto pěnu zastrčenou v chlazení Radeon RX 9070 XT
https://pctuning.cz/article/pozor-na-tu ... ost-footer

https://pctuning.cz/article/pozor-na-tu ... ost-footer
Kvalita chladič, inak starší ľudia (40+) už nepočujú všetky tony/frekvencie, tak sa im môže zdať, že nič nepískaJestliže už netrpělivě vyhlížíte svůj model AMD Radeon RX 9070 XT, nebo jej snad už máte doma, raději se pozorně podívejte, zdali jste odstranili tuto pěnu z chlazení. Upozorňuje na ní přímo výrobce grafických karet Sapphire Technology.
“Omlouváme se za nepříjemnosti, ale rádi bychom vás informovali o tlumícím materiálu pro RX 9070 a RX 9070 XT,” uvedl na sociální síti X japonský účet Sapphire. Pěna je zasunuta přímo na žebrování pod krytem. Na oficiálních stránkách se pak píše, že v případě neodstranění tlumící pěny může docházet ke špatnému chlazení karty až dokonce selhání zařízení.

AMD Ryzen R9 7950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6000MHz CL30 White RGB, MSI RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC+ @3,2/34Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
S týmto výrokom absolútne súhlasím
. Čím som starší, tým sú tie karty tichšie a tichšie a cievky už pískať nepočujem. Na tej svojej Pulske, taktiež nič pískať nepočujem, Pri vyšších FPS je to skôr taký slabý "rabkajúci" hlbší tón, ktorý je ledva počuť. Ale či je to kartou alebo mojimi ušami, to už posúdiť neviem, keďže som už 40+ 

Hej na tú penu som čumel že sa nikde nespomína, prekvapivo ťažko išla von na vec čo sa má pred použitím odstrániť ale upozornenia že to treba dať preč boli dobre viditeľné. Chcel som o nej aj napísať ale odložil som to na druhý deň že nech viac potestujem než dačo napíšem a zabudol som 
Mám už síce po 40 a priznám sa bez mučenia že zrak už nie je to čo bývalo ale sluch mám dobrý, neboj tým to nie je, dcéra stála za mnou a nič nepočula, ja som aspoň trochu lebo som vedel na čo presne sa sústrediť a sedel som bližšie k bedni pod stolom

Mám už síce po 40 a priznám sa bez mučenia že zrak už nie je to čo bývalo ale sluch mám dobrý, neboj tým to nie je, dcéra stála za mnou a nič nepočula, ja som aspoň trochu lebo som vedel na čo presne sa sústrediť a sedel som bližšie k bedni pod stolom

- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Jak že nikto nespomína? Však je tam jasný žltý výkričník a trojuholník že ju máte dať preč. Čo už ľudia úplne tupé stado či čo?
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: ROG Strix 850W Gold Aura Edition; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
na 9070 Pulske to nebolo, zrejme kvôli malej dĺžke karty
MB: ASUS ROG Crosshair VII Hero | CPU: AMD Ryzen 7 5700X | COOLER: SCYTHE Ninja 5 | RAM: CORSAIR Vengeance LPX Black 32GB, 3200MHz, CL16 | GPU: SAPPHIRE Radeon RX 6800 16GB | PSU: SEASONIC Prime Ultra Titanium 750W | SSD: SAMSUNG 970 Pro 512GB, NVMe | SSD2: CRUCIAL MX500 M.2 1TB | CASE: FRACTAL DESIGN Define C Black | MOUSE: LOGITECH G502 Proteus Spectrum | MOUSEPAD: LOGITECH G240 | KEYBOARD: CORSAIR Strafe RGB Cherry MX Silent SK | SPEAKERS: LOGITECH Z-906 | MONITOR: DELL P2414H 24" | ROUTER: ASUS RT-AC55U | OS: Win 10 Pro x64 | TV: LG 65" G4 | PHONE: iPhone 13mini 128GB |
V recenziách a skúsenostiach ľudí čo ju kúpili som myslel, však potom som ďalej aj napísal že je to pekne viditeľné že ju treba dať dolu.
Dnes mi dosla rozbalena Asrock Taichi 9070XT, obratom som ju vratil, taky velky coil whine som este nezazil. Ak uvidite rozbalenu na alze, tak bacha na to.
AMD Ryzen 7 9800X3D+ARCTIC Liquid Freezer III 280 A-RGB, ASUS TUF GAMING B650-E WiFi, G.SKILL 32GB 6000 MHz CL30 Trident Z5, GIGABYTE GeForce RTX 5070Ti GAMING OC 16G, Patriot VIPER VP4300 Lite 2 TB, NZXT H5 Flow RGB, GIGABYTE AORUS Elite P850W, GIGABYTE AORUS FI32Q
Pri tych Radeonoch to je cista katastrofa od RDNA2 mam taky pocit. Moja stara Pulska 6700XT piskala jak diva, Asusky celkovo vsetky kvicia, XFX tiez co som pocul hroza, Asrock detto.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
urcite nie. My sme doma Nvidiu graficku kartu nemali za poslednych 10 rokov a --ZIADNE-- piskanie sa --NIKDY-- nekonalo. Najprv mlady gejmil na 5600x, terazki ma 9600x, momentalne 7800xt, predtym 7600xt, 6800xt, 6700xt, rx580, rx480
modely si nepamatam ale nehvizdala ani jedna jedina. Urcite sme mali aj Pulzky, aj Nitro+ len neviem ktore z nich.
Zdroj ma jeden a ten isty uz desat rokov, klamal by som ale myslim ze Corsair TX850i. Uz som hore diferencialom, ak nezabudnem zajtra pozrem a napisem.
Celozivotnemu kamaratovi som namontoval dve XTXky na z790/intel 13700k, proste ticho. Zdroje si nepamatam vobec ani model XTX. Uz som tu o nich zoparkrat pisal, nechce sa mi hladat, urcite som napisal aj presny typ, dokonca aj benchmarkove vysledky s pretaktovanim a boli vynikajuce na tu dobu.

Zdroj ma jeden a ten isty uz desat rokov, klamal by som ale myslim ze Corsair TX850i. Uz som hore diferencialom, ak nezabudnem zajtra pozrem a napisem.
Celozivotnemu kamaratovi som namontoval dve XTXky na z790/intel 13700k, proste ticho. Zdroje si nepamatam vobec ani model XTX. Uz som tu o nich zoparkrat pisal, nechce sa mi hladat, urcite som napisal aj presny typ, dokonca aj benchmarkove vysledky s pretaktovanim a boli vynikajuce na tu dobu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
A používaš 200/500fps gaming? Lebo na 60hz píska fakt málo čo 

AMD Ryzen R9 7950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6000MHz CL30 White RGB, MSI RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC+ @3,2/34Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz