Tak pridam zopar poznatkov aj ja. Odvazit som ju bohuzial nestihol, resp. zabudol som na to, ked som ju mal vonku s originalnym chladicom, tak to bude musiet urobit niekto iny. Potvrdzujem, ze je celkom tazka. Zda sa mi tazsia, nez Radeon X1900XTX a samozrejme lahsia nez HD4850.
Hluk: Velmi subjektivna zalezitost. Pre mna karta huci, ale ja som od nej ani nic necakal. Pri kupe sa rozhodne nepozastavujem nad tym, aky ma karta chladic, lebo automaticky beriem do uvahy to, ze vzdy na nu kupim AC Accelero S1 alebo nieco podobne. Takze ano, pre mna je karta hlucna aj v idle, v zatazi je to vysavac.
Teraz ta zaujimavejsia cast:
Skusenosti s montovanim chladica AC Accelero S1 Rev.2: Dnes som sa na
stranke AC docital, ze tento chladic je kompatibilny aj s HD4850 a HD4870. Tato informacia tam este pred par dnami nebola. Cestou domov som sa teda zastavil v obchode a kupil jeden kusok aj s nejakymi pasivmi na pamate navyse, pretoze s tymi originalnymi mam uplne zle skusenosti.
Na karte stoja za uvahu ohladom chladenia nasledovne veci: Jadro, pamate, napatove regulatory, indukcnosti. Tu su
obrazky holej karty. K chladeniu jadra a pamati nie je co dodat. Pamate su standardne BGA cipy, pasuju tam vsetky nizsie pasivy. Teraz problem cislo 1: Standardny pasiv v baleni Accelera nepasuje na tieto napatove regulatory. Rozmyslal som, ci ich necham bez chladenia, ale nakoniec som na ne pouzil pasivy urcene na pamate. Vtip je v tom, ze sa ledva vojdu (z dvoch stran maju cca 1 mm miesta k inym vyssim suciastkam) a samozrejme zle drzia, kedze su prilepene iba malou plochou. Mam celkom strach, aby sa nejako neposunuli a neskratovali cosi. Vlozil som po stranach take utrzky hrubeho papiera, aspon nejaka prevencia. Posledna vec su tie indukcnosti (na obrazkoch VITEC a PULSE). Kedze feritove jadra pracuju najlepsie pri 90°C a na povrchu som im nameral cca 65°C, tak som na ne nelepil vobec nic.
Vysledok? V idle, ked silnejsie ofukujem z boku kartu Noctuou ma jadro 57°C, napatove regulatory nad 60°C ci kolko. Celkom starost mi robia pamate, tie hreju zo vsetkeho najviac. V striedavej zatazi som im nameral aj nad 80°C.
Ked ventilator vypnem, teda pri uplnom pasivnom chladeni, ma v idle jadro 84°C, pamate 68-81°C (mam dva senzory na roznych cipoch, jeden ma asi o 10°C menej nez druhy). V zatazi som to este neskusal, ale nepredpokladam, ze sa to samo uchladi.
Moje odporucanie: Pockat, kym vyjde novsia revizia Accelera.