UPDATE : 12.2.2017 - kompletnú tabuľku meraní nájdete v prvom príspevku na úvodnej strane témy.
Pridané nasledujúce modely:
Alpenfohn WingBoost 2 120mm
Alpenfohn WingBoost 2 140mm
BeQuiet Silent Wings 3 120mm
BeQuiet Silent Wings 3 PWM 120mm
BeQuiet Silent Wings 3 140mm
BeQuiet Silent Wings 3 PWM 140mm
Report...
BQ Silent Wings 3
Nemám čo vytknúť, balenie oproti SW2 prešlo tiež eco-friendly premenou /zmizli plasty a zostal len papier/, ale človek nemá pocit, že sa šetrilo ako napr. u Noiseblockeru. Príslušenstvo prakticky ako u Silent Wings 2, k pevným rohom pribalené čierne samorezky, k tým gumeným rohom plastové pushpiny. Zmena nastala u 12/7/5V redukcie, ktorá sa teraz napája cez SATA, za čo palec hore
http://i.imgur.com/Nj8t1l5l.jpg
Chýba mi tam len nejaký predlžovák a rozdvojka. Konštrukcia fanu kvalitná, top materiály, aj keď obomi rukami sa dá ten rám trochu ohýbať, čo je ale dané subtílnym profilom rámu bez rohov. Inak všetky detaily ako si nadšenec predstavuje - komplet čierna kabeláž, na pomery fanov kvalitné flexo, ani kúsok farby čo by kazil farebnú neutrálonsť /až na logo výrobcu/
Výkon a pazvuky...
Pazvuky som nezaznamenal, zaujímavé je, že pri vypnutom fane a roztočení vrtule prstom je počuť rapkanie, čo si neviem vysvetliť čo môže spôsobovať, rozhodne to neznie jak ložisko. Pod šťavou už ale nič také nepočuť, čiže pasé.
Výkon oproti SW2 badateľne vyšší, určite tam je poznať posun viac k performance konštrukcii a hoci na papieri je hlučnosť rovnaká /aj môže reálne byť pri meraní/, subjektívne tá vrtuľa zmenila charakteristiku zvuku, hlavne vo vyšších otáčkach nad 700 rpm už to nie je ten "nepočuteľný" fan, chytá taký hlbší bas. Čím nechcem povedať, že je hlučný, proste výkonová krivka v pomere k otáčkam sa zmenila a fyzika sa dá oklamať len po určitú mieru. Tento posun sa dá naposledy sledovať aj u Noiseblockeru s eLoop fanmi, že aj tieto "ultratiché" značky sa snažia hľadať viac výkonu.
Regulovateľnosť cez napätie tradične veľmi dobrá, hoci 120 mm verzia si oproti SW2 pohoršila o cca 100 rpm čo sa týka min. otáčok, čiže to nepočuteľné spektrum otáčok sa tam trochu zúžilo.
Zaujímavé to bolo u PWM verzií. Štandardom u PWM ventilátorov je, že pri 0% sa netočia, pri 1% sa roztáčajú stabilne na min. otáčky. Výnimkou sú Noctua fany, krotých PWM verzie štartujú naprieč modelmi konštantne pri 17% /všetky PWM Noctua čo som mal v rukách sa tak na Aquaere chovali/. Silent Wings 3 sa cez PWM reguláciu chovali ako zatiaľ žiadny iný fan, obe verzie sa rozbiehali niekde okolo 20%, ale nedokázali držať konštantné otáčky, skákali niekde medzi 150-300 rpm každú chvíľu. Zvyšoval som % PWM až do momentu, keď sa otáčky ustálili a toto som zapísal ako min hodnotu, v tabuľke som k otáčkam dopísal aj zodpovedajúce % PWM, preto tam aj hodnoty u 20% chýbajú.
Celkovo vzhľadom aj na testy napr. tu...
http://thermalbench.com/2016/09/05/be-q ... 20-mm-fan/
http://thermalbench.com/2016/09/22/be-q ... 40-mm-fan/
...sa dnes určite jedná o top voľbu na radiátory alebo aj vzduchové pasívy v pomere výkon/hluk, subjektívne ich vidím niekde kde sú Noiseblocker eLoop, ktoré tiež už nad 700 rpm nie sú úplne rozprávka pre moje ucho netopiera.

Nemá to byť kritika, skôr len konštatujem odklon od toho čím sa obe značky vyznačovali v minulosti, kde napr. NB Multiframe, BQ Silent Wings 2 sú niekde inde s hlukom aj vo vyšších otáčkach a začína mi na trhu chýbať fan s podobnou charakteristikou. Možno je to aj tým, že sme naozaj narazili na konštrukčné limity a zvyšovať výkon bez hluku sa už veľmi nedá.
Alpenfohn WingBoost 2
Balenie klasika, kartónové leporelo vnútri krabice, ktoré drží fan na mieste a oddeľuje príslušenstvo. Materiály klasika u Alpenfochnu, pogumovaná celá čierna časť rámu a vnútro statora z lesklého farebného plastu /v tomto prípade bieleho/. Celé je to na môj vkus príliš mäkké a ohybné, netreba veľa sily na to aby som rukami výrazne skrútil rám fanu, tak to bolo aj u starších modelov.
Špecialitou Alpenfohnu je kábel pri konektore zakončený krátkou rozdvojkou, čo môže byť praktické, ale vo väčšine prípadov to bude pri zapojení do dosky len špatiť.
Počul som veľa dobrých vecí o tých fanoch, takže začneme pozitívne... akustika vrtule super, naozaj aj pri 1500 rpm veľmi príjemný zvuk, o dosť príjemnejší než aj Silent Wings 3 alebo minule testovaný Corsair ML, ak porovnám 120 mm verzie, naozaj asi najpríjemnejšia 1500 rpm akustika akú som kedy počul. Klobúk dole, potiaľ super.
Ale to rapkanie...
Bohužiaľ je tam a je ho dosť počuť. Bude to motorček, lebo sa prejavuje rovnako pri DC aj PWM regulácii. Pri min. otáčkach je veľmi slabé, len s uchom na fane, tam je počuť trochu šušťanie ložiska, čo nie je ani tak akustický problém, skôr obavy zo životnosti. Je tam síce hydraulické ložisko, ale asi to nebude nič top, to ale ukáže až čas. Rapkanie sa zosilňuje s tým ako sa zvyšujú otáčky, hlavne medzi 500-1000 rpm výrazne prehluší aj aerodynamický hluk, čo je fakt škoda, lebo sa jedná o megatichú vrtuľu. Stratí sa to v aerohluku až nad 1200 rpm, ale aj tam ho dokážem rozoznať, takže to naozaj je dosť výrazné. Pri 500-1000 rpm, úplne zreteľne počuteľné aj z viac než pol metra. Čo viac k tomu povedať... je to škoda. Za seba nemôžem odporúčať nikomu kto chce tichú zostavu bez pazvukov a slušná cena v tom prípade nepomôže. Oveľa lepšia voľba sú Fractal Venturi, mimo HP-14 verzie, ktorú by som rapkaním prirovnal k Alpenfohnu, veľmi podobné.
V rámci toho musím zmierniť kritiku ku Corsair ML z minula, asi som veľmi dlho nemal v rukách mainstreamový fan so všetkými mínusmi čo k tomu patria, Alpenfohn mi teraz otvoril oči.

To šušťanie ložiska čo som spomínal u ML mi v porovnaní s WingBoostmi príde jak malichernosť /až rozmaznanosť/, taký je to rozdiel. Na druhej strane to nemení nič na tom, že som u ML rozčarovaný z toho hybridného ložiska, ktoré nie je tým čím sa tvári byť z promo materiálov.
Toľko na dnes, ošahal som si naposledy všetko čo ma zaujímalo, takže sa asi zas na dlhšie odmlčím

, keby niekto mal nejaké tipy na fany čo nemám v databáze, kľudne to sem napíšte ako inšpiráciu pre ďalšie merania, ale nič nesľubujem samozrejme. Asi sa nakopnem až pri ďalšej významnejšej novinke v high-ende.