Nenasiel som ziadnu nahradu, ani som nehladal poslednu dobu. Zrkadlo v dolnej kupelni bezi na tom starom Gledopte. To nove je tam prilepene zozadu tiez, len nie je zapojene. Nestalo mi ani len za tu namahu ho odliepat zo zrkadla.
Celkovo mam momentalne hlavu v smutku z domacej automatizacie, lebo uz asi 2 mesiace vymyslam, ako by som to u mna urobil, ale na nic neviem prist. Neviem skombinovat vsetky veci dokopy k mojej spokojnosti. Na osvetlenie v najvacsej miere pouzivam Philips Hue a som s tym spokojny. V dome mam Niko vypinace na tradicnej kabelazi (= nie moderny zbernicovy system). Chcem viacero roznych svetiel zapojit do spolocneho systemu a vyriesit take tie klasicke blbosti, ze niekto vypol mechanicky vypinac a vypol cele smart svetlo.
Najprv som sa tesil, lebo Niko ma svoje inteligentne switche (
jednoity,
dvojity) a tie su proste fajn. Samozrejme drahe (~60,-€ na vypinac), ale zachovali by mi jednotny vzhlad vypinacov v dome, paci sa mi to svetielko na nich a maju vlastne relatko, takze vedia spinat bezne hlupe svetlo. Na skusku som niekolko objednal z Nemecka, dokonca s tazko zohnatelnym Niko Smart Hubom (~200,-€). Akurat to nefunguje uplne podla mojich predstav a je tazko to tu teraz rozpisovat. Krkolomne sa s tym robi, tazko sa ovlada napriklad jedno svetlo z dvoch tych smart vypinacov (oni to maju vymyslene tak, ze ten vypinac je vlastne akoby svetlo a hoci sa da pouzit aj v decoupled mode, tak to neviem rozumne rozbehat).
Skusal som aj kupit Zigbee controller pre Home Assistant a tie vypinace priamo strcit do HA, cez ZHA aj Zigbee2MQTT, ale nedoriesil som to. Pekne sa pripoja, hral som sa so skupinami svetiel, ale nefunguje to, ako by som si predstavoval. Tak rozmyslam, ze skusim objednat Niko Zigbee bateriove vypinace, ktore by mohli korektne fungovat, len to su dalsie stovky eur na skusanie a chcel som sa vyhnut baterkam, aj ked podla datasheetu vydrzia 5 rokov pri 20 stlaceniach denne a baterie su vymenitelne spredu (netreba odskutkovavat vypinac = niekto rozmyslal).
Dalej tu mame vonkajsie zaluzie. Mam tam vyvedene Niko vypinace/ovladanie a chcel by som tam dat Somfy motory. Ale inteligentne samozrejme, takze Somfy io motory. Ale io motor nie je kompatibilny s mechanickym ovladanim na stene. Niko ma aj
Zigbee ovladanie motora, ale bude to fungovat? Bude mi treba Somfacky TaHoma hub (zase dalsich 200,-€)? Takze pockam na vyplatu a vidim to na dalsi nakup za stovky eur z Nemecka, aby som odskusal veci. Cele je to take o nicom, som v tom strateny, nevidim ani naznak realneho riesenia.