AMD RX 9070/9070XT - (recenzie, informácie...)

Všetko o grafických kartách, ich problémy, ovládače ...
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Re: AMD RX 9070/9070XT - (recenzie, informácie...)

Príspevok od používateľa wingo »

Tak po internete sú info o nových várkach, ale nie za MSRP. Čítal som aj vyjadrenia že "MSRP" karty idú prioritne do chudobnejších krajín lebo v bohatých ľahšie predajú tieto drahšie modely. Tiež sa mi to nepáči ale reálne za súčasnej situácie to ani lacnejšie byť nemôže pokiaľ AMD nebude výrobcom doplácať rozdiel oproti trhovej cene, nemajú množstvá aby nahradili chýbajúcu nVidiu ktorá mala doteraz 85% trhu a síce zvýšili výrobu, ale tá trvá 3-6mesiacov od zadania čipov do výroby po karty v obchodoch... kdesi bolo vyjadrenie že v máji sa majú navýšiť dodávky tak potom uvidíme. Sľub s lepšou dostupnosťou 9800X3D CPU splnili, už sú prakticky všade na sklade a dajú sa kúpiť aj za MSRP (teraz som kúpil za 530€) tak hádam aj toto bude platiť, ale neverím že to dosiahnu sami, dodávky musí zvýšiť aj nVidia aby ceny klesli, 15% hráč nemôže zrazu zásobovať čo ja viem 80% tak komplexného trhu ako je GPU bez nedostatkov a bez obrovského rizika že im zostanú zásoby nepredaných kariet na 3 roky ak sa nVidia zrazu spamätá že nechce prenechať consumer GPU trh AMD bez boja.

To že výrobcovia čo robia pre obe firmy robia pre AMD horšie verzie je dlhodobejší problém, žiadna novinka, to isté sa dialo pri doskách v porovnaní s Intelom aj v dobách keď AMD už malo konkurencieschopné CPU, a hlavne v notebookoch to bol štandard ešte nedávno a mení sa to až teraz keď Intel prakticky padá voľným pádom. Ono dominantný hráč má vždy cestičky ako prinútiť partnerov spraviť to čo chce a nVidia mala vždy tendenciu zneužívať postavenie na trhu. Nebolo to až tak dávno čo sa prevalil škandál GeForce Partners Program a toto môže byť kľudne neoficiálne pokračovanie. Lebo nVidia fakt toto nemusí vynucovať na papieri ako to chceli s tým oficiálnym programom, stačí len pohroziť že partner bude mať nižšiu prioritu pri dodávke čipov... na čo sa inak neverejne sťažovali firmy ktoré si "dovolili" odoberať datacenter karty aj od AMD, nielen exkluzívne od nVidie.

Jednoducho netreba brať karty od firiem ktoré ťa odrbávajú, pri AMD teda väčšinou brať karty od firiem ktoré nie sú závislé na nVidii. Inak zaujímavé je že aj AORUS 6800XT je premakanejšia ako AORUS 9070XT, nielen AORUS 5070Ti :rolleyes:

@kllr007 V čom si spokojnejší? Čo ti na Radeone vadilo?
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB Plus
Mani
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 20. Dec, 2011, 08:23

Príspevok od používateľa Mani »

Uz ked tu padla tema, ze pri com je kto spokojnejsi. Ja som si pri 9070 XT po dlhom case povedal, zeby mi nevadilo ostat tuto generaciu na AMD karte a nepocitoval by som az tak intenzivne, ze nemam pristup k dobrym ficuram.

V 2023 som mal v PC isty cas 7800 XT Nitro (ktora samozrejme piskala jak svina, ako uz je pri mojom stasti na Radeon karty zvykom), nasledne som ju posunul kamosovi lebo som sa v Alze dostal k rozbalenej 4070tke Gigabyte Gaming OC za rovnaku sumu. Tam som sice prisiel hardverovo o trosicku nizsi raster vykon a mensiu vram, ale celkovy zazitok bol neporovnatelne lepsi. Spotrebu som mal nizsiu o dobrych 90W aj po OC, akusticky bola ta Gigabytka nadherne tichucka bez akehokolvek CW (doslova), sla vyborne taktovat na 3050 mhz (co bolo pri Ada super), karta mala VYRAZNE vyssi RT vykon a hlavne Radeon nemal v dohlade nic konkurencieschopne ku DLSS. O mesiac na to som kamosovi z Alzy bral rozbalenu 7900 XT za relativne dobru cenu (Pulsku od Sapphiru), kym si po nu prisiel som ju mal v PC na test - samozrejme evergreen, karta zas extremne piskala. Rasterovo vyrazne vyssi vykon od mojej vtedajsej 4070, ale zas sme boli pri tom, ze ta karta bola v RT tituloch prakticky nepouzitelna, lebo zapinat FSR2 na 1440p monitore bolo pre moje oci zvyknute na modovatelne DLSS cez DLSS Tweaks, velke utrpenie. Tam som si tiez povedal, ze by mi ani ten extra hruby vykon navyse nestal za to, aby som si potencialne takuto kartu chcel nechat.

Teraz pri 9070 XT uz ale vela tych nedostatkov opadlo, resp. dostalo sa do akceptovatelneho stavu ked beriem do uvahy usporu pri 9070 XT oproti 5070 Ti. Co som mal svoju Pulse 9070 XT, keby mi nepiskala ako diva, na 99% by som si ju nechal. FSR4 kvalitativne super, RT vykon vyrazne zlepseny a cenova uspora v mojom pripade v danom momente predstavovala cca. 300 euro.

Ked by som ale mal nitpicknut vyslovene preco mi pride napriek tomu skusenost s 5070 Ti "komfortnejsia" bez ohladu na doplatok a to, ze mi 5070 Ti nastastie nepiska, tak to je napr.:
- stale pozorovatelny rozdiel v kvalite najnovsieho DLSS4 oproti FSR4 (vyraznejsie redukuje TAA blur, lepsi rekonstruuje detaily textur, stabilnejsie vyhladzovanie)
- prakticky univerzalna podpora DLSS4 bez nutnosti pouzivat srandy ako Optiscaler, ktory ani v mnohych hrach nefunguje (DLSS4 ide vynutit takmer v kazdej hre vydanej za poslednych 5 rokov ktora prisla s podporou DLSS2, ked nie cez NV ovladace, tak to ide plosne vynutit cez NV Inspector)
- moznost customizovat si DLSS upscale ratio v ovladacoch/prip. cez NV Inspector v kazdej DLSS podporovanej hre (aj online hrach) - pre cloveka, ktoremu pride aj Quality preset nedostatocne kvalitny ale nechce ist do DLAA, si vie nastavit vlastny profil ktory upscaluje napr. z 85% nativneho rozlisenia
- moznost vynutit si MFG 3x/4x v kazdej DLSS FG podporovanej hre - tu som bol skepticky, ale napr. taky Cyberpunk s path-tracingom sa mi s 3X MFG na 1440p 165hz monitore hraje lepsie ako s klasickym 2X FG
- pritomnost Ray-Reconstruction denoiseru - v hrach s RT, kde je implementovane RR je rozdiel v kvalite a ostrosti vyrazny oproti defaultnym denoiserom, na ktore sa bohuzial musi spoliehat AMD
- driver-level interpolacia frameov od NV - Smooth Motion, mi pride kvalitativne aj co sa tyka frame-pacingu a odozvy lepsia ako AFMF 2.1 (v hrach ako Arma 3, ktora pouziva prehistoricky engine s gigantickym CPU bottleneckom je to obrovska pomoc)
- 5070 Ti ide vyrazne jednoduchsie a preciznejsie taktovat a podvoltovat (vdaka moznosti hrat sa s V/F krivkou)
- 5070 Ti ma vyrazne nizsiu spotrebu a energeticky ovela lepsie ako smerom nahol, tak aj nadol (pri UV viem a UC na 2600 mhz viem byt s tou kartou na max. 180W v najnarocnejsich hrach a v priemere okolo 150W), pri OC na 3250 mhz som aj v hrach jak Cyberpunk stale pod 290W (len benchmarky a hranie s DLAA kartu vypecie vyrazne nad 320W)

Keby ma piskajuce cievky na Pulske neprinutili sa tej karty zbavit, ani mne by tieto vyhody za dodatocnych 300 euro nestali. Ked sa ale nedavno dala kupit Windforcka SFF 5070 Ti za 913E, pri rozdiele cca. 100E by som sa uz ale k Nvidii priklonil.
PC 1: 13600K (5.7P/4.4E/4.9R) + Cooler Master Atmos 360 + TR Contact Frame | ASRock Z790 Pro RS WiFi | 48 GB DDR5 G.Skill Trident Z5 7600 MT/s CL36 (56 ns) | 5070 Ti | Seagate FireCuda 530 2TB | Asus ROG Strix Aura 850W | Lian Li Lancool 216 | Dell G2724D

PC 2: R7 5700X3D + Thermalright Phantom Spirit 120 SE | Gigabyte B550M DS3H | 2x16GB XPG DDR4 3600 MT/s | Intel ARC B580 LE | Samsung 970 EVO 1TB| 2x P12 Slim PWM in + 2x P12 PWM out | Corsair RM750X (2021) | Jonsbo D30
kllr007
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52

Príspevok od používateľa kllr007 »

Asi ako pise Mani. Su to jednoducho take drobnosti ktore vo vysledku robia velky dojem.
Ale 9070XT od Pulska je u mna jedna velmi podarena karta (ak by sa realne predavala za tych 720€).
Porovnavam obe vyladene, tak moja 5070Ti ide na tych 230W s vykonom vyssim ako som mal na 9070XT pri jej 280W, mysleno v hrach nie benchmarku.
Taktiez bezproblemovost.. AMD som mal len par dni takze mozno to zlepsili ale uz vtedy tam boli sem tam nestabilne ovladace, sem tam si clovek nebol isty co robi ta karta a pod. Ako vyrazne problemy som nemal ale uz som stary, hram malo, a ked uz chcem vediet ze nebude problem.
SW je bohuzial NV niekde inde.. Jendoducho mne ten roozdiel 200€ neprisiel tak velky aby som mal psychicky pocit ze o nieco prichadzam :D (nehovoriac o o tom ze AMD som posunul prec za vyssiu cenu takze prakticky vymena za NV s minimalnym doplatkom)
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: ROG Strix 850W Gold Aura Edition; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
Mani
Používateľ
Používateľ

Paradoxne s ovladacmi som to mal stabilnejsie na 9070 XT :D Ked uz NV vydala hotfix ovladac, uz to ale bolo ok. Ale povodne som mal aj tu blackscreen chybu, aj ten bug ze ked si v MSI AB mal povoleny voltage control, ze karta neboostovala ako mala.

Pri AMD (vratane 9070 XT) ma ale vytacali take ich legacy bugy s tym ich Adrenaline overlayom, ktore som trpel 2 roky na 6700 XT. Napriklad ze tomu in-game Adrenalin overlayu sa niekedy chce a niekedy nechce fungovat v hre. Raz stlacim ALT+R a spusti mi ho v hre, inokedy spustim a nejde. FSR4 toggle v ovladacoch tiez skor nefungoval ako fungoval - zapol som CODko, zapol FSR4, ale stale hadzalo error v ovladacoch ze FSR4 nie je aktivne. Resetol som hru, stale chyba. Resetol som druhy krat, zrazu ide. Zapnem hru o den, FSR4 zas zazracne vypnute ked som to den pred tym zapinal. Chcem si vykreslit ten ich overlay na performance metriky, tak raz to ide, raz nejde. A este ma napada extremne bizarny bug, ktory neviem ci je pritomny aj na RDNA4, ale na 6700 XT mi to par krat urobilo a skoro som tu kartu vyhodil z okna - pri hrani sa s UV mi karta davala nestabilitu najavo nie tak, zeby mi len crashla hra/benchmark a vyhodilo nejaky API error, ale zmrzol mi PC, resetlo mi ho a na surovo mi to odinstalovalo ovladace a PC mi nabootovalo v nejakom smiesnom rozliseni. To iste urobilo aj znamym.
PC 1: 13600K (5.7P/4.4E/4.9R) + Cooler Master Atmos 360 + TR Contact Frame | ASRock Z790 Pro RS WiFi | 48 GB DDR5 G.Skill Trident Z5 7600 MT/s CL36 (56 ns) | 5070 Ti | Seagate FireCuda 530 2TB | Asus ROG Strix Aura 850W | Lian Li Lancool 216 | Dell G2724D

PC 2: R7 5700X3D + Thermalright Phantom Spirit 120 SE | Gigabyte B550M DS3H | 2x16GB XPG DDR4 3600 MT/s | Intel ARC B580 LE | Samsung 970 EVO 1TB| 2x P12 Slim PWM in + 2x P12 PWM out | Corsair RM750X (2021) | Jonsbo D30
wingo
Moderátor
Moderátor

Ja to mám presne naopak, už ma nebaví riešiť FOMO, jednoducho hrám a neriešim či a kde sa dá ešte nejaký detail vypiplať keď sa s tým pohrám, aj tak to reálne nevnímam keď sa už do hry "zažeriem", len keď si to všímam kvôli porovnávaniu, bežne som zvyknutý pozrieť FPS, nastaviť detaily aby bolo 80+ pri minimálnom úbytku kvality a iba sa k tomu vrátim ak narazím na náročný úsek v hre kde to viditeľne klesne a začne to byť nepríjemné. Teraz som trochu riešil zo zvedavosti lebo mám novú kartu ale aj to ma rýchlo prestalo baviť.
Pre zaujímavosť, skúšal som undervolt + zníženie power limitu o 30%, FPS klesli v náročnej lokalite z okolo 62 na okolo 60 a watty z 300 na 220. Brutalita, ale tak to je X4: Foundations, s 7600X som videl aj 40, s 9800X3D zatiaľ minimum 55, ale zase v inej lokalite mám kľudne 120+FPS :D

A to že FOMO neriešim bude aj výberom hier, neviem či za posledný rok mala aspoň polovica hier čo som hral DLSS, nehovoriac o tom či by vo väčšine z nich vôbec dával nejaký zmysel :D

Opačná feature mi chýba, upscaling pixelových hier. Dúfal som že to poriešim s Lossless scaling ale okrem jednej hry kde to ale kazilo UI som nepochodil kvôli požiadavkám a spôsobu ako to funguje. Ale až na to UI to fungovalo prekvapivo dobre, dal som špeciálny anime upscaler algoritmus a z pixelovej hry to spravilo prakticky anime/cartoon a s minimom artefaktov ak si odmyslím to UI, mňam. Je mi jasné že niekomu sa teraz obrátil žalúdok ale my game, my rules, ja osobne hrám pixelové hry kvôli gameplayu a nie kvôli tomu že vyzerajú ako z 80. rokov, upscaling aspoň na tie 90. roky je pre mňa killer feature :D
A tiež už som spomínal že sral pes na framegen v strieľačkách tam ma to necháva úplne chladným, kde je framegen pre stratégie? Animácie sú často low frame a framegen cez ovládače ich krásne vyhladí, bohužiaľ to vyzerá krásne len do momentu keď človek začne panning, a že v stratégiách je panning častý jav je understatement roka. Ale napr. v IXION fungovalo aj FSR framegen 1.0 prekvapivo dobre aj počas panningu, som zvedavý teraz s framegen 2.1, každopádne keby upscaling a framegen nebol taký proprietary fragmented shitshow mohol by byť s minimálnym úsilím takmer všade a poriadne.

A o toto všetko nás pripravuje nVidia tým že všetko tlačí nasilu proprietárne, kde je to dávno ohlásené riešenie od MS ktoré malo spraviť univerzálny DirectX framework pre upscaling a framegen? V nedohľadne, lebo nVidia ho ignoruje tak to musí aj AMD aj Intel riešiť rovnako proprietárne, každý samostatne a potom sa tu bavíme ktorá hra podporuje ktoré technológie, v akých verziách a ako dobre implementované, a či vôbec sa developerom do toho chce keď to musia robiť ručne na 3x inak na nich budú ľudia pindať keď si vyberú iba jednu-dve. A síce nVidia tvrdí že to je easy, ale očividne nie lebo z vyjadrení ľudí po fórach keď to odfláknu tak vraj aj DLSS vie vyzerať hrozne - neviem overiť lebo DLSS capable kartu nemám ale nemám dôvod tomu neveriť, vidím s FSR že dakedy viac záleží od konkrétnej implementácie ako implementovanej verzie. Stav ktorý vyhovuje len a len nVidii a škodí všetkým ostatným vrátane hráčov a developerov.

Sorry za rant na konci príspevku.

Mani k tomu problému s overlay - to je presne príznak nestabilnej karty, zvyčajne UV/OC. A je to problém diagnostikovať lebo v 5 hrách to ide dobre, v piatej ale občas preblikne obraz a v šiestej ide všetko dobre ale len v niektorých lokalitách je taká špecifická záťaž že to jadro nezvládne a bum, overlay zrazu nejde/blbne aj keď doteraz išlo ale inak si nič nevšimneš, alebo celkovo Adrenaline nemusí ísť otvoriť ani po vypnutí hry kým nereštartneš PC, alebo PC sa resetne a Windows nabehne s disabled GPU alebo čokoľvek iné... mne osobne veľmi dlho trvalo kým som si to spojil s UV, pritom fakt stačilo znížiť UV a problémy s overlay zrazu zmizli. Samozrejme tým nechcem tvrdiť že žiadne bugy tam nemajú, určite sú, len hovorím osobnú skúsenosť.
Na jednej strane nemôžme kvôli tomu tvrdiť že AMD má nestabilné ovládače lebo keď robíš OC/UV si upozornený že nikto nič negarantuje, na druhej strane je to úplne odlišné správane ako u nVidie a bežne si to ľudia s OC/UV nespoja a vinia z toho "zlé" ovládače. Na jednej strane je fajn že nie každá nestabilita karty vyústi do pádu hry či celého PC, na druhú stranu to dosť sťažuje diagnostiku a vytvára mylné dojmy o nestabilite ovládačov alebo o tom ako dobre idú AMD karty undervoltovať.

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB Plus
Mani
Používateľ
Používateľ

wingo napísal: St 02. Apr, 2025, 17:05 A o toto všetko nás pripravuje nVidia tým že všetko tlačí nasilu proprietárne, kde je to dávno ohlásené riešenie od MS ktoré malo spraviť univerzálny DirectX framework pre upscaling a framegen? V nedohľadne, lebo nVidia ho ignoruje tak to musí aj AMD aj Intel riešiť rovnako proprietárne, každý samostatne a potom sa tu bavíme ktorá hra podporuje ktoré technológie, v akých verziách a ako dobre implementované, a či vôbec sa developerom do toho chce keď to musia robiť ručne na 3x inak na nich budú ľudia pindať keď si vyberú iba jednu-dve. A síce nVidia tvrdí že to je easy, ale očividne nie lebo z vyjadrení ľudí po fórach keď to odfláknu tak vraj aj DLSS vie vyzerať hrozne - neviem overiť lebo DLSS capable kartu nemám ale nemám dôvod tomu neveriť, vidím s FSR že dakedy viac záleží od konkrétnej implementácie ako implementovanej verzie. Stav ktorý vyhovuje len a len nVidii a škodí všetkým ostatným vrátane hráčov a developerov.
DirectSR sa nevyuziva, lebo uz pri vydani toho frameworku Microsoftom (oneskorene) sa jednalo o dead-on-arrival "ficuru". DirectSR podporuje cisto len super-resolution sucasti (teda len upscaling), frame-gen ani denoisery ako RR od Nvidie sa do toho neda zaobalit. Cize developeri vyuzitim DirectSR realne nic neziskaju a tak ci onak musia manualne do hry implementovat FG, Reflex/Anti-lag2 a pripadne RR.

K implementacii - nie je to o tom, zeby sa developerom nieco nechcelo robit viackrat. FSR 2.X a 3.X nemalo ani jednu hru, kde by vyzeralo realne dobre. Este aj AMD sponzorovane hry ako Starfield alebo Avatar ci Jedi Survivor, mali hrozne vyzerajuce FSR. Naproti tomu, FSR4 vyzera aj cez neoficialny mod (Optiscaler) dobre takmer v kazdej hre, kde to funguje. Problem bol samotne FSR 2 a 3, nie to zeby Nvidia niekoho sabotovala alebo developeri boli neschopni.

Rovnako tak frame-gen, AMD nieco potentovalo v jednoduchosti implementacie frame-genu (minimalne to platilo doteraz). DLSS FG fungovalo v kazdej hre kde bolo (mimo uvodnych problemov v 2022) dobre. Malo dobry frame-pacing atd. ... naproti tomu kym AMD dostalo FG do pouzitelnej podoby, musel prejst pol rok ci este viac, kym vydali FSR 3.1.3 a este ani to nezarucilo, ze to v hrach dobre fungovalo. Marvel Rivals je hra, ktora od vydania podporovala vsetky najnovsie AMD ficurky, vratane vzacneho Anti-Lagu 2. Trvalo im 3 ci 4 mesiace, kym dostalo AMD FG do stavu, ze to nemalo seriozne problemy s frame-pacingom. Dovtedy to bolo nepouzitelne lebo aj ked to clovek zapol, cele to sekalo. S FSR4 uz to snad bude vyrazne lepsie.

wingo
Moderátor
Moderátor

Dík za info, nevedel som že MS zase dačo dobabralo ale asi som to mal tušiť, posledné roky nedodrbú consumer veci iba keď sa pomýlia. Každopádne je to veľká škoda že to padlo úplne, však framegen sa mohol napr. pridať do verzie 2 keby sa chcelo však to malo byť parametrické a rozšíriteľné, takto to zavrelo dvere aj veciam ako Lossless scaling, niektoré tie špecifické algoritmy sú fakt zaujímavé. Tiež mi to nesedí s tým že kopec hier implementuje iba upscaling bez framegen takže by im ten framegen nechýbal, svet nie sú iba "AAAA" hry (narážka na Ubisoft, kto vie, vie).

Nemám problém uznať že DLSS bol od verzie 2.0 pred súdobým FSR ale nesúhlasím že až do FSR4 vyzeral zle. Mal som tu Wall of text prečo, ale zmazal som, písal som to už viackrát a zbytočne sa opakovať. Jediný zbytočný upscaling ktorý som kedy videl bolo DLSS pred verziou 2.0, všetky ostatné vrátane XESS a Lossless scaling boli dobre použiteľné len každé so svojimi výhodami a nevýhodami ktoré sa tiež postupne s vývojom menili a trvám na tom že závisia aj od konkrétnej implementácie v hre ktoré sa tiež časom rôznymi patchmi menili. Keď sa aj AMD čiastočne dotiahlo algoritmom tu mala nVidia vždy navrch, historicky robí lepší support developerom ako AMD a dôsledne to aj využíva, AMD z toho naopak nikdy nevie nič vyťažiť.
Jeden príklad za všetky čo sa týka dôležitosti implementácie, keď som hral RDR2 tak FSR2 vyzeralo dobre, len zajac (aj keď si to možno mýlim s iným malým zvieraťom) robil brutálny ghosting a videl som ho kvôli tomu aj cez trávu. Ale iba zajac, žiadna iná zver, a tiež som taký brutálny ghosting nezažil v žiadnej inej hre. Mi nehovorte že to nie je chyba implementácie a dakto (alebo algoritmus) len zabudol zajacovi priradiť vektor alebo nejaká podobná chyba. Túto teóriu podporuje aj viacero vyjadrení k Optiscaler čo som čítal ako v niektorých hrách zmena z natívneho FSR2 na FSR2 napichnuté na DLSS odstránilo artefakty, prípadne naopak DLSS napichnuté na FSR2. Samozrejme sú aj prípady keď to dopadlo horšie, nie lepšie, alebo jeden typ artefaktov nahradili iné.

K frame gen jednu dobu som to dosť sledoval, videl som porovnania kde AMD malo zlý pacing a potom vyšiel patch a zrazu bolo lepšie ako na nVidii, dosť sa spočiatku riešili nastavenia pri ktorých bol pacing zlý kým to AMD fixlo, videl som aj porovnania kde nVidia mala od začiatku horší pacing, veci sa často menili časom s patchmi do hry a updatmi ovládačov. Starfield s tebou súhlasím, minimálne v dobe keď som ho hral mal famegen otrasný pacing, ale ak si dobre spomínam hlavne vo veľkých budovách kde som mal nízke FPS, vonku bol frame pacing OK ale furt nič moc feeling čo sa týka ovládania, ale ten je v tej hre biedny aj native. V Starfield by som žiadne chyby nedával za vinu AMD ani nVidii, ten engine je odpad a celá hra je nedorobok. Marvel Rivals som nehral a ani neplánujem tak neviem povedať. V iných hrách čo som skúšal (nebolo ich veľa, hlavne v minulosti keď vyšiel tak som testoval zo zvedavosti a zvyčajne cez ovládače) bol pacing aj lag v pohode, zvyčajne mi vadili artefakty (lebo cez ovládače).

Možno by som ešte dodal, zvyknem hrávať hry mesiace až roky po vydaní, nebaví ma hrať moderné nedorobky. Možno aj to je dôvod odlišných skúseností. Alebo odlišné očakávania. Alebo odlišná citlivosť na rôzne typy artefaktov. Každopádne neber to tak že tým chcem vyvrátiť tvoje tvrdenia, to by som si nedovolil lebo plne verím že píšeš pravdu tak ako ju cítiš a ako si to zažil, chcem len pridať môj pohľad na vec a moje skúsenosti keďže sú tak odlišné.

Shit, zmazal som wall of text a dopísal nový, iný. Musím si dať pauzu, idem dačo zapnúť :rofl:

PC1:

PC2:
Vlko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51

Príspevok od používateľa Vlko »

Faulty chip surface ex works on a Radeon RX 9070XT, extreme hotspot temperatures and research into the causes of pitting (Update)
https://www.igorslab.de/en/faulty-chip- ... f-pitting/
Dôležitá úvodná poznámka (strojový preklad)

Keďže ide zatiaľ o ojedinelý prípad a ostatné čipy, ktoré som skúmal, vykazovali výrazne menšie poškodenie, nie je možné zatiaľ vyvodiť závery o systematickej slabine celej produktovej série. Toto zistenie by však malo byť dôvodom na kontrolu automatizovanej optickej kontroly počas výroby s ohľadom na atypické obrazce defektov a v prípade potreby na jej optimalizáciu. Doposiaľ sme sa jednoznačne zamerali predovšetkým na detekciu škrabancov, prasklín a štrukturálnych odlupovaní, zatiaľ čo ojedinelé zahĺbené jamky boli zjavne detekované menej často alebo vôbec. Najmä pri GPU s vysokým profilom tepelného výkonu by sa však malo zabezpečiť, aby boli spoľahlivo detekované a klasifikované aj takéto izolované, ale tepelne účinné povrchové chyby. Analyzovaný GPU dokonca vykazoval počiatočné odlupovanie na pozdĺžnom okraji, čo neprispieva k životnosti.

AMD som tieto informácie a príslušné údaje poskytol vopred a stále čakám na odpoveď. Pretože aj keď to zatiaľ vyzerá ako ojedinelá výnimka, dnešný článok ukáže, že treba myslieť aj na možné problémy s optickou kontrolou výrobcu. To by bolo zase hlbšie. Chcel by som poprosiť všetkých, ktorí tu citujú alebo používajú informácie, aby si túto úvodnú poznámku zobrali k srdcu a vyhli sa prejavom senzáciechtivosti. dakujem.
AMD mi práve poslalo úvodné vyhlásenie a kartu okamžite vyzdvihne:

"Sme si vedomí nahláseného problému a veríme, že ide o izolovaný incident. Spolupracujeme s našimi partnermi a internými tímami, aby sme tento problém pochopili a zostali sme odhodlaní dbať na kvalitu produktov a dôsledné preverovanie počas celého výrobného procesu."

Tak možno aj vy už vlastníte, alebo zajtra kúpite RX 9070 XT s deravým jadrom :cool:
AMD Ryzen R9 7950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6000MHz CL30 White RGB, MSI RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC+ @3,2/34Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
Fry
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 29. Dec, 2010, 23:41

Príspevok od používateľa Fry »

PowerColor :) tejto značke sa oplatí pri nákupe GK vyhnúť. ;)
MB: ASUS ROG Crosshair VII Hero | CPU: AMD Ryzen 7 5700X | COOLER: SCYTHE Ninja 5 | RAM: CORSAIR Vengeance LPX Black 32GB, 3200MHz, CL16 | GPU: SAPPHIRE Radeon RX 6800 16GB | PSU: SEASONIC Prime Ultra Titanium 750W | SSD: SAMSUNG 970 Pro 512GB, NVMe | SSD2: CRUCIAL MX500 M.2 1TB | CASE: FRACTAL DESIGN Define C Black | MOUSE: LOGITECH G502 Proteus Spectrum | MOUSEPAD: LOGITECH G240 | KEYBOARD: CORSAIR Strafe RGB Cherry MX Silent SK | SPEAKERS: LOGITECH Z-906 | MONITOR: DELL P2414H 24" | ROUTER: ASUS RT-AC55U | OS: Win 10 Pro x64 | TV: LG 65" G4 | PHONE: iPhone 13mini 128GB |
Mani
Používateľ
Používateľ

Ako u nas sa Powercolor aj tak dokopy nikde nedal kupit, ale nezvykli byt nahodou spolu so Sapphire ten naj AIB partner AMD kariet? Red Devily a zvlast Hellhoundy (minimalne pri RDNA3) mali velmi dobre renome, ci? Asus, MSI aj Gigabyte robili stale len AMD druhotriedne karty s osekanou vybavou v porovnani s ich Nvidia liniou a Asrock zacal len nedavno.

wingo
Moderátor
Moderátor

Môže byť problematická várka čipov, spomína sa tam aj jedno Sapphire. Ale hej PowerColor by mal minimálne zachytiť že tie hotspot teploty nie sú OK a kartu nepustiť do obehu.
Dôležité je že sa to zachytilo a AMD vyšetruje kde a ako sa to stalo a nemávli iba rukou alebo sa to snažili ututlať. nVidia zrušila hotspot senzor takže teoreticky niekto môže mať podobne problematický čip ani o tom nevie, "zopár" s chýbajúcimi ROP im uniklo bohvie čo všetko im ešte "ušlo" :D

Z iného súdka - analýza RDNA4 architektúry. Ešte som nevidel ale ten kanál robí kvalitné detailné analýzy. A v komentároch sú aj zaujímavé informácie od inžinierov AMD.

PC1:

PC2:
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

jo. Cele ano tak ako si povedal.

V principe takto : ako spotrebitel mas kartu v zaruke, a ked sa jej nieco stane, tak ju budu musiet vymenit. Jasne ze nikto nechce byt bez grafiky, nikto nepotrebuje problemy blablabla, ale holt moderny svet grafickych kariet je taky aky je.

Tie vyrobky sa neskutocne komplikuju a keby si inzinierom povedal 10 rokov dozadu ze takato vec tu bude, ze si ju bude moct kupit bezny sudruh obcan (teda nebude dostupna len pre military, space a podobne nasadenia za $$$$$$$$$$$$$), tak by ta sfleku zavreli do blazninca. Bohuzial, s tou komplikovanostou v dosledku sialeneho tlaku v polovodicovom priemysle prichadzaju aj "drobne" problemiky. Procesory maju svoje problemy, graficke karty problemy, SSDcka problemy, zakladne dosky problemy...

Ja hovorim uz davno : vobec nic nam nebrani zalozit si vlastnu firmu, spravit daleko lepsie grafiky nez AMD, Nvidia a mozu byt uplne bezproblemove.
Jednoduche. Strasne jednoduche.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Fry
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 29. Dec, 2010, 23:41

Príspevok od používateľa Fry »

V dobách RX 5700/XT mal PowerColor najviac reklamácii týchto kariet. Aj moju Red devil RX 5700 som reklamoval
MB: ASUS ROG Crosshair VII Hero | CPU: AMD Ryzen 7 5700X | COOLER: SCYTHE Ninja 5 | RAM: CORSAIR Vengeance LPX Black 32GB, 3200MHz, CL16 | GPU: SAPPHIRE Radeon RX 6800 16GB | PSU: SEASONIC Prime Ultra Titanium 750W | SSD: SAMSUNG 970 Pro 512GB, NVMe | SSD2: CRUCIAL MX500 M.2 1TB | CASE: FRACTAL DESIGN Define C Black | MOUSE: LOGITECH G502 Proteus Spectrum | MOUSEPAD: LOGITECH G240 | KEYBOARD: CORSAIR Strafe RGB Cherry MX Silent SK | SPEAKERS: LOGITECH Z-906 | MONITOR: DELL P2414H 24" | ROUTER: ASUS RT-AC55U | OS: Win 10 Pro x64 | TV: LG 65" G4 | PHONE: iPhone 13mini 128GB |
Vlko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51

Príspevok od používateľa Vlko »

AMD Radeon RX 9070 GRE 12 GB Graphics Cards Allegedly in the Pipeline
https://www.techpowerup.com/335009/amd- ... e-pipeline
A fresh insider leak suggests that AMD has something else Navi 48 GPU-related in the pipeline; possibly scheduled for launch before rumored Radeon RX 9060 XT cards. Earlier today, IT Home picked up on chatter regarding a mysterious Radeon RX 9070 GRE model. Apparently Zhongzheng Computer (note: machine translated name) issued an intriguing tidbit on its WeChat official account—the March 9 bulletin stated: "friends who don't have enough budget for Radeon RX 9070 XT can wait for RX 9070 GRE, which will have a better price-performance ratio. Radeon RX 9060 XT will have to wait for a while."

Obrázok

Benchlife.info weighed in on rumors regarding a new-generation GRE package: "(it) uses the same Navi 48 die, that is, the RDNA 4 GPU architecture, as the Radeon RX 9070 XT and Radeon RX 9070 currently on sale, but the memory will be reduced to 12 GB and the memory interface will be 192-bit. Our sources have informed us that the Radeon RX 9070 GRE 12 GB is currently being planned by AIB partners and is ready to enter mass production." VideoCardz has kindly assembled a relevant comparison chart—see below. Naturally, these theorized specifications place the incoming GRE somewhere in between the already released Radeon RX 9070 16 GB cards, and a rumored Radeon RX 9060 XT class.
Tak sa vraj chystá 12GB 9070ka ...192-bit pamäťová zbernica, výkon medzi 9070 nonXT a 9060 XT ...
AMD Ryzen R9 7950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6000MHz CL30 White RGB, MSI RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC+ @3,2/34Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz

Návrat na "Grafické karty"