2. pilier
- killswitch
- VIP
- Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Re: 2. pilier
ďakujem za rady.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Nizsie to uz velmi nepojde, panicky vypredaj uz viacmenej skoncil, dnes su burzy napriklad cca na +6-7% oproti vcerajsku. Ako som pisal, ak teraz presunies, tak uz iba zafixujes stratu.
Taktiez ako som spomenul, tento "krach" ti viacmenej vymazal posledne 2-3 roky ziskov. Aj ked to pojde viac dole, realita je ze aj ked to pojde tragicky zle, tak najneskor do 5 rokov sme vyssie nez sme boli pred touto krizou. Na druhej strane s dlhopisovymi fondmi ziskas viacmenej nulu.
Taktiez ako som spomenul, tento "krach" ti viacmenej vymazal posledne 2-3 roky ziskov. Aj ked to pojde viac dole, realita je ze aj ked to pojde tragicky zle, tak najneskor do 5 rokov sme vyssie nez sme boli pred touto krizou. Na druhej strane s dlhopisovymi fondmi ziskas viacmenej nulu.
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Tu som daval graficke znazornenie predchadzajucich kriz. Mozes si pozriet, kde aktualne priblizne sme a porovnat s historiou.
- killswitch
- VIP
- Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
ďakujem. toto ma práve zaujímalo, či to vidíte ako vačší prepad, prípadne či je tu možnosť, že sa to zosype omnoho nižšie. ono je asi rozdiel sa odrážať zo straty 20% a zo straty 50%. na druhej strane nejaké lifechanging money na tých účtoch nemáme.
-
- Moderátor
A keby aj, pozri sa ako vyzera realita trhu, pricom v roku 2008 bola ta kriza. A keby aj tato kriza pokracovala, jednoducho za par rokov to mas naspat. Kriza z 2008 bola vymazana do 3 rokov.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Ono recesiu a pokles trhov sa dalo čakať, signálov a predpovedí akurát na koniec minulého roka najneskôr tento bolo veľa, akurát korona spôsobila že je to výraznejšie ako by to bolo bez nej.
Spoiler: ukázať
- Odar
- Pokročilý používateľ
Konkretne ohladom S&P500 je to nastavene tak, ze ak trh prepadne 20 %, tak sa obchodovanie zastavi na cely den. Nevedel som o tom. Podla mna to ale len umelo predlzuje bear market. Sice sa pokles v case rozlozi = nie je tak prudky, ale myslim, ze potom trva dlhsie.
- mirjak
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
a v tom pripade je teda presun z dlhopisoveho do akcioveho/indexoveho to najlepsie, co sa da spravit?faugusztin napísal: ↑Ut 24. Mar, 2020, 14:11To je snad najhorsie co mozes spravit. Akcie uz popadali, straty na ucte teda uz mas. Jedine co dosiahnes presunom na dlhopisove fondy je zafixovanie tychto strat. Momentalne su trhy na urovni vymazania ziskov z poslednych 2-3 rokov, vzhladom ale na reakcie US & EU by som povedal, ze akciove trhy sa uz pomaly ukludnia.killswitch napísal: ↑Ut 24. Mar, 2020, 13:38robili ste nejaké úpravy na svojom účte v súvislosti so súčasnou krízou? Predpokladám, že je rozumné presunúť na pár mesiacov prachy do dlhopisov? Alebo by ste to neriešili?
V praxi teda pripadny presun z akcioveho/indexoveho fondu do dlhopisoveho je Ficovina z roku 2009.
-
- Moderátor
Tak ak chces aby tvoje peniaze zarabali, tak si v dlhopisovom nemal byt nikdy, okrem pripadu, ze to zakon prikazuje (posledne roky).
Hm ktovie ci to padne a o kolko to este padne. Ja som zrealizoval stratu skoro 30% ale vcera a dnes to zase rastie. Vcera DOW pridal 11% co je najviac za jeden den od 1993. Lieta to hore dolu. Druhy pilier nevies prehadzovat z hodiny na hodinu. Mozes to aj zle chytit.
Ale ked uz niekto chce prehodit a boji sa, ze to padne este nizsie (co sa podla mna moze stat aj neskor ked sa nebude darit bojovat atd) tak aspon nove prispevky nechajte do indexu lebo tie uz nakupuju uz so zlavou. Pripadne ked presuniete potom po castiach sa da davat naspat teoreticky do indexu ked uz kriza prefrci.
Ale ked uz niekto chce prehodit a boji sa, ze to padne este nizsie (co sa podla mna moze stat aj neskor ked sa nebude darit bojovat atd) tak aspon nove prispevky nechajte do indexu lebo tie uz nakupuju uz so zlavou. Pripadne ked presuniete potom po castiach sa da davat naspat teoreticky do indexu ked uz kriza prefrci.
- Odar
- Pokročilý používateľ
Trochu sa nudim, tak pozeram, ako vyzerali najvacsie prepady S&P500
www.tradingview.com/x/MIE1zDs1/
Pouzil som 1W graf (jedna sviecka predstavuje tyzden). Dalej som jednoducho zobral hodnotu SMA200 na 1W grafe, co je Simple Moving Average - je to cca priemerna cena za poslednych 200 tyzdnov. Ako mozete vidiet, v roku 2002 sa prepadol S&P 38 % pod tuto hodnotu, v roku 2009 48 % pod tuto hodnotu a aktualne sa nachadzame v roku 2020 priblizne 16 % pod SMA200. Nakrelil som do grafu aj sipku, kde by sme teoreticky mohli skoncit, ak by sa opakovala situacia z roku 2009.
Podobne DJI
www.tradingview.com/x/8AT1z0us/
Celkom pekne cisla
www.tradingview.com/x/MIE1zDs1/
Pouzil som 1W graf (jedna sviecka predstavuje tyzden). Dalej som jednoducho zobral hodnotu SMA200 na 1W grafe, co je Simple Moving Average - je to cca priemerna cena za poslednych 200 tyzdnov. Ako mozete vidiet, v roku 2002 sa prepadol S&P 38 % pod tuto hodnotu, v roku 2009 48 % pod tuto hodnotu a aktualne sa nachadzame v roku 2020 priblizne 16 % pod SMA200. Nakrelil som do grafu aj sipku, kde by sme teoreticky mohli skoncit, ak by sa opakovala situacia z roku 2009.
Podobne DJI
www.tradingview.com/x/8AT1z0us/
Celkom pekne cisla