Windows 10 predlženie podpory

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Používateľov profilový obrázok
Vlko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51

Re: Windows 10 predlženie podpory

Príspevok od používateľa Vlko »

Požičiam si zoomov post plný zaujímavostí a vyčiernim tú časť ktorú by si mohol využiť bez kupovania pofiderných kľúčov :D Stiahni ISO win10 nainštaluj LTSC verziu, cez ten skript z githubu legálne aktivuj a užívaj ..
zoom napísal: Ut 29. Júl, 2025, 01:18 Windows 11 je zlo a nemienim to pouzivat, kym nebudem donuteny. Rovnako na tom bol aj Windows 10, ale ten akosi dopackali do pouzitelnej podoby. Akurat v dnesnej dobe plnej DEI vibe-programatorov neverim, ze by sa nieco take udialo s Win 11. Budem dufat, ze plati pravidlo dobry-zly-dobry-zly Windows, takze snad vydaju lepsi Windows 12.

Od cias Windows 10 je samotny system uplny spyware, za ktory by som ako domaci uzivatel neplatil nic. Netreba zabudat, ze 30€ ESU updaty su viazane na Microsoft ucet, cize musis byt vo Windowse zosynchronizovany s MS uctom, co ja nie som a nemienim byt. Ak ti to nevadi, tak to nie je strasna suma za bezpecnejsi OS. Inak by som sa rozhodne vyhol hladaniu "MS activation scripts" na Googli, pretoze na pochybnej stranke najdes sekciu "Guides" a tam navod, ako tie ESU updaty na 3 roky zabezpecit. Taka procedura je fuj a treba na nu zabudnut.

K tvojim otazkam:
Bezne aplikacie budu este dlho fungovat na Windows 10. Microsoft ukoncil podporu Windows 7 v roku 2020. Firefox realne prestal vydavat Firefox pre Win 7 az v roku 2023 (posledna verzia je 115) a dodnes vychadzaju ESR updaty na tu verziu. Steam ukoncil podporu Win 7 v roku 2024. V realite uz ten system nechces pouzivat, lebo napriklad ani ovladace pre grafiku na to nevychadzaju. Na zaklade tohto (a podobnosti s Win 11) predpokladam este viacero rokov beznu podporu pre Win 10 v dolezitych veciach (security updaty, browsery, ovladace).

Z doterajsieho textu ti musi byt jasne, ze sme minimalne dvaja, ktori tak rozmyslaju. Windows 11 je jednoducho patlanina:
  • Prispate Start menu, co je uz vlastne nejaka drbnuta aplikacia. Ked to otvorim Start tlacitkom na klavesnici a zacnem pisat nazov aplikacie, prve 2-3 znaky to nezoberie. Nechapem, aky latte frapuccino vegan soyboy to schvalil na stand-up sprint meetingu. Urcite mal aspon 5 agilnych SCRUM certifikatov.
  • Start menu vo Win 10 bolo akurat nadizajnovane - jeden klik na otvorenie vsetkych aplikacii a prispendlenych shortcutov. Win 11 potrebuje 2 kliky na zobrazenie aplikacii.
  • Right-click menu pre debilov, odkial zmizli najcastejsie pouzivane veci a zase musis robit o jeden klik viac, aby si ich videl. Zatial to vies vratit spat editovanim Registra, ale si vydany na milost MS, ktory to moze hocikedy zakazat.
  • Vsade su debilne zaoblene rohy, ktore by same o sebe neboli problem, ale zvysok systemu s nimi nepasuje. Status bary su useknute, tlacitka v rohoch debilne zarovnane, screenshoty okien su obdlznikove s presvitajucim pozadim v rohoch, atd.
  • Este viac je vsetko cloudovo integrovane a nanutene, aby sa nahodou este tazsie odstranoval predinstalovany bordel. Pomaly uz ani cez PowerShell to nepojde vycistit.
  • Spyware chujiny, ktore nas este len cakaju, ako napriklad Windows Recall.
  • Idiotsky kalendar v system tray, kde Windows 10 mal dve tlacitka na notifikacie a kalendar. Jednoduche, nepriestrelne. Nejaky idiot to vo Windows 11 zlucil do jednej ikonky, takze ked to rozbalis, tak bud musis zakazdym rozbalovat kalendar, alebo mas notifikacie niekde v prdeli hore nad nim.
Windows 11 je uplna ukazka toho, co dokazu nekvalifikovani "ludia" bez talentu (diversity hires). Na Windows 11 budem donuteny prejst len sekundarne - ked prestanu vychadzat ovladace a browsery. Jedina vec, ktora ma tam laka, je Windows Dynamic Lights, pretoze mam RGB pocitac a treba nieco, co to riadne unifikuje (nie nejake vyfailovane OpenRGB). Microsoft ma silu donutit ostatnych ich posluchat a nechat sa integrovat.
AMD Ryzen R9 9950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @ 6 000MHz CL30 White RGB, GIGABYTE RTX 5080 WINDFORCE OC SFF 16G @3,1/36Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Corsair RMx Series RM1000x ATX 3.1, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz

Návrat na "Operačné Systémy"