mno zatial sa tu citim ako ja nechapavy... necital som cely dred.
Ale par co som ich precital, tak su tu len same nedorozumenia... Jeden hovori o jednom, druhy o druhom...
pre objasnenie:
FPS v hrach urcuje vykon grafickej karty(a vykonove nastavenia) a vonkoncom nema nic spolocne s obnovovackou (refresh) monitoru.
Monitor je v hre pevne nastaveny na urcity refresh (napr. 100hz)
graficka karta vysiela monitoru obrazky v urcitom pocte za sekundu (FPS). FPS je dynamicke, zalezi od vykonu grafiky, od zlozitosti hry, danej sceny v hre atd...
Akmile sa nezhoduju FPS s refresh, (napr. 140FPS) tak monitor stale vykresluje svojou refresh, grafika mu dava viac obrazkov, vznika ako tu uz bol spomenuty ten "defekt" obrazu, kde sa zda akokeby po obrazovke behal nejaky pas/pasy. Toto sa da odstranit pomocou
VSYNC - vertikalna synchronizacia kde graficka caka na monitor kym zacne vykreslovat novy obraz, vtedy vysle monitoru novy obrazok a vtedy FPS=Refresh. najplynulejsi obraz nech si hovori kto chce co chce...
ALE:
ak graficka karta nedosahuje taky vykon aby FPS=refresh, tak je dobre mat vsync off.
zatial co grafika caka na vsync od monitoru, grafika spracovava new obrazok... Ak ho nestihne spracovat, tak musi pockat na novy vsync od monitoru a az potom ho vysle. Preto ked je zapnuty Vsync a grafika nestiha vsyncu, tak potom FPS vzdy klesa na podiely refresh.
Takze ak mame 100Hz na monitore, zapnute vsync, grafika nezvladne 100FPS, tak automaticky ide FPS na 1/2 (50fps), ak ani to nezvladne, klesne na 1/3 co je 33FPS atd atd...
Teraz k tvojmu 1. postu.
Ak chces mat plynuly obraz na konkretnych 50FPS tak musis nastavit monitor na 50Hz. Ak by si nastavil na 100Hz, tak pri lahkych scenac by ti obcas skocilo FPS na 100 a "prepinal" sa medzi 100FPS a 50FPS (ako hovorim podla vykonu grafiky).
Ty tvrdis, ze hra je optymalizovana na 50Hz (FPS)... Tomuto nerozumiem aj keby bola hra robena na TV, kde je refresh 25FPS.
Ano, na konzolach byva spravidla vsync zapnute koli plinulosti obrazu bez "defektov"
To ze ajsti nema zapnuty vsync, je jeho osobna vec (ani ja ho nemam). Ale keby som mal grafiku vynonnu natolko, ze by mi vo vsetkych hrach, vsetkych nastaveniach davala viac ako 85FPS, tak by som si vsync zapol koli plynulosti a obraze bez prebiehajucich pasov cez monitor...
BTW: najlepsie si to vsimnete na ovodnom logu Ubisoft do farcry (refresh 85Hz, FPS cez 300). Jerrymu som to uz tiez vysvetloval... Myslel si ze je to vada grafiky.. Stacilo zapnut vsync a sup, obraz bez pasov... To ze hra potom isla na nejakych 28FPS (povodne bez vsync cez 40).... to uz bolo ine
pripadam si jak u debilov a opakujem sa jak papagaj...
Dufam ze som pisal k teme...
EDIT: pridavam sem obrazok, ktory som uz ukazoval.
tieto vady su dynamicke a zobrazuju sa iba pri pohybe obrazu/objektu