Nocna obloha, objekty na oblohe
Re: Nocna obloha, objekty na oblohe
Ok, tak keď niekto príde na vysvetlenie ktoré "berieš", tak mi povedz...
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
ci tu niekto pride to netusim, ale ked uz niekto dava dovod, tak nech je aj realne podlozeny.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- Timeshifter
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 30. Júl, 2007, 08:00
Akože, neviem, či si v malom veku nepozeral na oblohu, ale ako si ja dobre pamätám, tak vždy hviezdy blikali. Nie všetky, ale blikali. Vysvetlenie: Atmosféra láme svetlo. Lenže záleží to od magnitúdy, prúdov vzduchu v amtosfére a samozrejme sklon a vlastnosti toho svetla - teplota.
- shiro
- Pokročilý používateľ
nenarazam na to ci blikaju - ale na to, ze ta jedna vec blika farebne - bielo (ako vsetky hviezdy), cerveno a zeleno.
Jasne ze viem, ze atmosfera sposobuje blikanie hviezd. Len mi vysvetli, preco to blika aj zeleno a cerveno? Pokial viem, tak vzduch je bezfarebny (mozno tak ozon je modry, preto je obloha modra - alebo to je atmosfera samotna?) Ale nikde som nevidel, ze by atmosfera zmenila farbu nejakeho svetla. To by sme potom mali aj roznofarebne hviezdy a nielen biele.
Jasne ze viem, ze atmosfera sposobuje blikanie hviezd. Len mi vysvetli, preco to blika aj zeleno a cerveno? Pokial viem, tak vzduch je bezfarebny (mozno tak ozon je modry, preto je obloha modra - alebo to je atmosfera samotna?) Ale nikde som nevidel, ze by atmosfera zmenila farbu nejakeho svetla. To by sme potom mali aj roznofarebne hviezdy a nielen biele.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Niečo ako lom svetla? Spektrum svetla? Dúhový efekt?...
Nie, sorry, to je nepodložené
Nie, sorry, to je nepodložené
- shiro
- Pokročilý používateľ
omg...nerobte zo mna paka, co len vyvracia vase teorie....
je taky problem pochopit co pisem? ok, tak este raz pre tych s IQ pod 50...
ad teorie ako lom svetla, skreslenie atmosferou, smogom z mesta apod. - ak by to bolo tymto, tak sa to prejavi aj na inych hviezdach a nie len na jednej. Nakolko byvam z BB, co nieje dedinka s 500 obyvatelmi, tak je tam smogu a podobnych veci vo vzduchu habadej. Tak preco si len jedna hviezda z miliona vyblikuje na bielo-cerveno-zeleno?
ad druzica, satelit, odrazy od ich solarnych panelov - tie visia 36000km nad zemou na geostac. drahe - stoja nad jednym miestom zeme a tocia sa rovnako ako ona. Tudiz v noci nemozu svietit, nakolko su v jej tieni. O moznosti, ci jej panely vedia (pripadne nejako) odrazit tak vela svetla a s takou intenzitou (aby to vobec z nejakych 20m velkych panelov doslo az ku mne) tu polemizovat nebudem, lebo to neviem.
nechcem sa tuna hrat na majstra astronomie, len mi ine moznosti nenapadaju.
je taky problem pochopit co pisem? ok, tak este raz pre tych s IQ pod 50...
ad teorie ako lom svetla, skreslenie atmosferou, smogom z mesta apod. - ak by to bolo tymto, tak sa to prejavi aj na inych hviezdach a nie len na jednej. Nakolko byvam z BB, co nieje dedinka s 500 obyvatelmi, tak je tam smogu a podobnych veci vo vzduchu habadej. Tak preco si len jedna hviezda z miliona vyblikuje na bielo-cerveno-zeleno?
ad druzica, satelit, odrazy od ich solarnych panelov - tie visia 36000km nad zemou na geostac. drahe - stoja nad jednym miestom zeme a tocia sa rovnako ako ona. Tudiz v noci nemozu svietit, nakolko su v jej tieni. O moznosti, ci jej panely vedia (pripadne nejako) odrazit tak vela svetla a s takou intenzitou (aby to vobec z nejakych 20m velkych panelov doslo az ku mne) tu polemizovat nebudem, lebo to neviem.
nechcem sa tuna hrat na majstra astronomie, len mi ine moznosti nenapadaju.
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Videl si v tejto výške nad obzorom viac hviezd rovnakej/podobnej magnitúdy, a blikala iba jedna?
- STENLY
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44
ja som videl blikať bielo-zeleno-červeno asi 3-4 hviezdy, ostatné boli biele a niektoré blikali na bielo
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
- k0rben
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 23. Feb, 2008, 14:00
Presne tak, ja som videl 3, ale ich magnitudu neviem, nakolko som nevedel urcit ktore hviezdy to su...
Spoiler: ukázať
- shiro
- Pokročilý používateľ
nie videl som len jednu, bola kusok jasnejsia nez ostatne a ta blikala farebne, ako som popisoval.Gudas napísal:Videl si v tejto výške nad obzorom viac hviezd rovnakej/podobnej magnitúdy, a blikala iba jedna?
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Bola nízko nad obzorom? Ak áno, tak ten jav som skúsil popísať na predošlých stranách (proste hrubšia vrstva atmosféry). Potom aj keď je jasnejšia hviezda/planéta, tým viac budú vidno tieto "efekty".
- shiro
- Pokročilý používateľ
no to je praveze haluz, ze nizko az tak nebola...a postupom casu cestovala z lava do prava a slabla.
Tak preto neviem ci to fakt pripisat atmosfere alebo co
Tak preto neviem ci to fakt pripisat atmosfere alebo co
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Ak cestovala zľava do prava, znamná že stúpala. Keď stúpala, dostávala sa z nášho pohľadu do pozície, z ktorej ju vidíme cez tenšiu vrstvu atmosféry, teda aj lom svetla a mihotanie postupne ustane, môže sa zdať hviezda aj menej jasná.
vsetky hviezdy blikaju farebne... akurat tie mensie uz nerozoznas farebne, preto sa t zdaju biele, je to koli atmosfere a jej nerovnorodosti, lom svetla, pohlcovanie svetla atd..
hviezda zfarbena viac do modra = hviezda sa vzdialuje od zeme
hviezda zfarbena viac do cervena = priblizuje sa k zemi
(vysvetlite si to z rychlosti svetla, pohybu, frekvencie svetla
ked pulzuje medzi zelenou a cervenou tak je az moc nizko nad obzorom, vzduch pohlcuje uz aj modru zlozku svetla a ostava uz len cervena (vysvetlenie preco je zore cervene / oranzove / ruzovo-fialove )
chcete vedet aj preco je nebo modre?
hviezda zfarbena viac do modra = hviezda sa vzdialuje od zeme
(vysvetlite si to z rychlosti svetla, pohybu, frekvencie svetla
ked pulzuje medzi zelenou a cervenou tak je az moc nizko nad obzorom, vzduch pohlcuje uz aj modru zlozku svetla a ostava uz len cervena (vysvetlenie preco je zore cervene / oranzove / ruzovo-fialove )
chcete vedet aj preco je nebo modre?
Spoiler: ukázať
- Timeshifter
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 30. Júl, 2007, 08:00
No, trošku si si to pomýlil s doplerovým javom - červeným a modrým posunom. Farba hviezdy záleží hlavne na jej teplote. Teplá hvizda je modrá a chladná hvizda je červená.SurrendeR napísal:hviezda zfarbena viac do modra = hviezda sa vzdialuje od zeme