Ako sa tieto karty líšia?
a) Architektúra prešla na GCN a 32nm process.
b) PCI-e prešlo na verziu 3.0. Obe karty majú dva DMA controllery. V prípade HD 5850tky sú to dva jednosmerné (jeden posiela dáta do karty, druhý von z nej) v prípade HD 7870 sú obojsmerné.
c) 7870 má menší výkon v Double Precision operáciách.
d) 7870 má viac RAM a výkonnejší teselačný engine.
e) Hardwarová akcelerácia dekodovania videa sa dočkala vylepšenia.
f) Chladenie od gigabyte je excelentné.
A teraz trochu detailnejšie. Nová architektúra spĺňa čo slubuje. Menej shader jednotiek s vyšším výkonom než predchádzajúce, vyššia pracovná frekvencia a menšia spotreba.
Novú revíziu PCI-E bohužial velmi bez dosky oceniť neviem. Nepredpokladám že by mala priamo vplyv na lepší výkon. Zaujímavé ale je to že záťažový test ktorý generuje vela traffic-u z GPU do RAM nemal tak fatálne následky na chod systému ako predtým. Tok dát klesol z 6700mb/s u HD 5850 na 5600mb/s u HD 7870. Systém sa nedá tak ľahko preťažiť a zaseknúť ako u staršej grafiky. To pripisujem aj upraveným DMA controllerom v karte.
Hry:
HD 7870 je na tom v hrubom shader výkone velmi podobne ako HD 5870. Rôzne testy ukazujú 7870tku ako výkonnejšiu, čo je fakt daný vcelku vysokými úrovňami fillrate ale hlavne výkonnejšou teseláciou oproti dvom starším generáciám. Túto feature používa jak 3dmark2011 tak Batman: Arkham Asylum a samozrejme Unigine Heaven. Teselacia tu uz kedysi davno bola, avsak pred par rokmi jej vyuzivanie na PC ustalo a k videniu bola max tak v konzolovych tituloch. Jej vyznam pre kvalitu obrazu by rozhodne bolo treba podciarknut avsak akonahle by sme sa pytali na jej vyuzivanie na PC tituloch tak k velkemu cislu hier by sme sa zatial nedostali. Velký framebuffer o kapacite 2gb okrem toho pomáha hlavne hrám na vysokom rozlíšení s vysokými úrovňami antialiasingu.
Akceleracia videa a 3d rendering:
Zopár uživatelov AMD grafík sa ma pýtalo že prečo sa im občas sekajú hry. Vraj to asi je nejakým programom čo beží na pozadí. Často to bol browser s youtubom ktorý grafika akcelerovala. V tomto "strednom" vykonnostnom mode sa napríklad moja HD 5850 podtaktovala na 400Mhz. Ani ked som spustil 3D engine tak sa frekvencia nenastavila na maximálny takt. U HD 7870 som tento jav nepozoroval. Grafická karta vedela naraz prehrávať video aj vykreslovať 3D engine a z gpuz/catalystu bolo jasné že sa nastavila na správnu frekvenciu. Len drobnosť a detail, ktorá vám umožní naraz hrať a bežať videokonferenciu, tv tuner, film - zaujímavé ak máte povedzme viac monitorov.
Chladenie:
GIgabyte pri návrhu chladenia narazil na skutočný problém. Velkým zdrojom tepla na karte je napájacia kaskáda. Väčšina iných dizajnov tento fakt opomenula, alebo na vrm čipy nahodili kus kovového chladiča ktorý však velmi nechladil... Vďaka tomu karty od Gigabyte majú omnoho nižšie prevádzkové teploty než rovnaké karty od konkurencie.
Upgradovať alebo neupgradovať z 58x0?
Túto otázku zodpovie až nasledujúci trend v hrách - konkrétne používanie teselácie. Shader výkon nieje až tak závratne vyšší, avšak okrem teselácie je tu ešte zopár menej dôležitých parametrov ktoré samozrejme novej generácii dávajú výhodu. V mojom prípade najviac výkonu pribudlo v Texel a Pixel Fillrate výkone, samozrejme teselácii a velkosti grafickej pamate. Fillrate sa mi prejavuje pozitívne hlave na tých prekliatych dymových efektoch vo World of Tanks

Obecne nová HD 7870 reaguje na nové hry trochu adekvátnejšie v zmysle že ju neprekvapia náročné dymové alebo teselačné efekty. Tolko k skóre v benchmarkoch a náhlych framedropoch za ktoré nemohol CPU...
Obecne upgrade z 5850 na 7870 považujem za opodstatený. Pri HD 5870 by som však odporúčal ešte počkať (alebo rozbiť prasiatko a zobrať vyššiu 7970tku). Výkon tejto karty je ešte dodnes bernou mincou pre mnoho výrobcov hier a "zlatý stred" okolo ktorého vyvíjajú svoje herné produkty.
ad: Flicker efekt úplne zmizol. Pravdepodobne iba zlé knižnice Vcredistu a problém v inštalácii catalystu ktorý vyriešila prostá vec = reboot.