Takto poviem.. Možno to bude znieť ako že to všetko vychvaľujem, ale žiaľ, je to tak, ako hovorím, keďže tam mám rodinu, tak sa občas bavíme o tamojšom živote, ako to tam chodí. Takže percento nezamestnanosti je len 3 % Možno niekde sa uvádza inak, ale tak približne od tých 3-3,5 % čo je oproti slovensku brutálny rozdiel ca. 15% či ako ? Neviem, a ani ma to nezaujíma, netrápi...Keďže aj tak viem, že tu nič po škole nedosiahnem, akurát tak to, že možno v ca. 50 rokoch (ak som aj nedal veľa) budem na úrade, čo v tomto prípade vo švajci nehrozí ani keby som mal 70 rokov hh Je tam veľmi tvrdý režim. Minimálna mzda je ca. 1500 € približne nejakých 1700 CHF (?) Možno sa mýlim, neviem to presne.. Ale vo švajci to funguje skoro tak ako aj u nás - veľký príjem, veľké výdavky. Majú tam všetko drahé, čo viem, tak napr. cena chleba je u nás ca. 1,50 € , u nich asi 2,70 €. Nie je to až taký rozdiel Napr. hovory sú u nás drahé ca. 0,15€/min.hermarian napísal:Aka je tam situacia s pracou? Rad by som stadeto vypadol...
u nich 1,70 €/ min. To je už čo povedať. Životná úroveň u mužov asi 82 rokov u žien 88 rokov (tak priemerne). A tak no.. Len hlavne, tam chce niekto ísť niečo robiť, tak musí vedieť hlavne nemčinu a anglinu. Pretože nikto sa tam s vami nebude stále baviť po anglicky, preto nemčinu hlavne. Hovorí sa u nich nemčinou, francúžštinou, taliančiou, angličtina je len taký doplnkový jazyk. Keď ale stretnete švajčiara, tak v prvom rade hovorí ich švajčiarčinou (Schweizerdeutsch-DE, Schwizerdütsch-CH). Trochu dokonca aj švajčiarsky viem, ale je to ťažšie ako nemina.. Ale ak viete po nemecky, nemáte problém. Ak švajčiarovi poviete, že neviete moc po nemecky, tak sa s vami nebude baviť. Ale to som zašiel ďaleko od pointy Ak ešte nejaké otazky, kludne sa spytajte