AMD Ryzen CPU pre AM5: 7600X,7700X,7900X,7950X
- Pronto
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 26. Nov, 2007, 08:00
Re: AMD Ryzen CPU pre AM5: 7600X,7700X,7900X,7950X
bud rad ze tam je aspon to, 5950x nema ani len taketo zobrazovadlo 

Spoiler: ukázať
- mArtinko5MB
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 04. Jan, 2012, 23:32
Som som
na programovanie to postacilo rok ... ale divil som sa preco mam niekedy problem prehrat 2160p video format
je mi to uz jasne

je mi to uz jasne
It might make sense just to get some in case it catches on. If enough people think the same way, that becomes a self fulfilling prophecy.
- Satoshi Nakamoto
- Satoshi Nakamoto
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ne 26. Apr, 2015, 16:51
Pocujte ludia mozem sa spytat na ryzene 7700x a asus rog doske nechat to vsetko na automatiku ci mam pomenit dake veci aby nepustal tolko voltov? Lebo ked otvorim BIOS tak do neho pusta na auto cez 1.4 volta mozem to pozriet presne ak treba. Cize nechat to na auto alebo to pomenit a znizit? EXPO asi nemam zapnute lebo ani neviem kde sa zapina popravde. Ak to vsetko funguje na auto spravne tak nebudem nic menit nechcem sa toho chytat ale ak pri tychto CPU treba daco menit som ochotny to nastavit k lepsiemu, Diky za rady. Funguje vsetko stabilne a tak ale zase nechcem aby sa mu z dlhodobeho hladiska daco stalo. BIOS mam z augusta 2024 este som ho neupdatoval na novy z roku 2025
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
bios updatni, expo rozhodne chces zapnut pretoze ti moze zvysit vykon. Kazdy bios to ma inak, nevyveštíme aku mas dosku takze neporadime ako konkretne to spravit u teba. Voltaz by som nechcel hentaku, po update biosu uvidis ako sa zmeni - veselo by som mu pichol -100mV a samozrejme potom empiricky (=hrami) otestujes stabilitu.
Krpatemu som kupil 9600vku na Vianoce, takisto som znizoval voltaz, takisto doska sypala 1.4V. Klamal by som, ale mam dojem ze bezi na 1.25V bez straty frekvencie cize bez straty vykonu ; samozrejme nase 6jadro je ine ako tvoje 8jadro.
Krpatemu som kupil 9600vku na Vianoce, takisto som znizoval voltaz, takisto doska sypala 1.4V. Klamal by som, ale mam dojem ze bezi na 1.25V bez straty frekvencie cize bez straty vykonu ; samozrejme nase 6jadro je ine ako tvoje 8jadro.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Nový používateľ
Doska je ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI. Ja som cital teraz release Biosov na tu dosku a je na nej bios z augusta 24. Pritom oni pisali ze uz v 23 roku fixli ze aby doska nepustala do cpu viac ako 1.3v cize ja im v tomto doverujem. Ako mozem ho upadtnut ale trochu mam strach ze daco nezvladnem ako klasicky brain free user.
Pls ak by si mrkol niekde na nete alebo na stranke asusu ci naozaj treba ten update ci je to fakt dolezite lebo ja sam neviem. Popravde radsej by som to nehal tak kym to funguje. Mozno sa mylim a nepusta tolko do procesora mozno je to cislo 1.4v pre uplne inu cast PC fakt neviem lebo ja som v biose bol len vypnut asus auru a armoury crate inak som tam nic nerobil ani nepozeral iba na tek uplne prvej hlavnej stranke biosu bolo napisane ze 1.4v a dake drobne myslim ze 1.404 alebo tak dako mozno to neni ani o cpu. Lebo cpu zatial ide maximalne som ho vytazil asi na 30% ak berem do uvahy dlhsie vyzazenie nez je sekunda,dve.
Pls ak by si mrkol niekde na nete alebo na stranke asusu ci naozaj treba ten update ci je to fakt dolezite lebo ja sam neviem. Popravde radsej by som to nehal tak kym to funguje. Mozno sa mylim a nepusta tolko do procesora mozno je to cislo 1.4v pre uplne inu cast PC fakt neviem lebo ja som v biose bol len vypnut asus auru a armoury crate inak som tam nic nerobil ani nepozeral iba na tek uplne prvej hlavnej stranke biosu bolo napisane ze 1.4v a dake drobne myslim ze 1.404 alebo tak dako mozno to neni ani o cpu. Lebo cpu zatial ide maximalne som ho vytazil asi na 30% ak berem do uvahy dlhsie vyzazenie nez je sekunda,dve.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
>> Pritom oni pisali ze uz v 23 roku fixli ze aby doska nepustala do cpu viac ako 1.3v cize ja im v tomto doverujem.
nerozumiem - pisal si ze pusta cez 1.4V a potom pises, ze doverujes ked tvrdia ze doska nema pustat viac nez 1.3V.
Bud som sa ja zlahka stratil v syntaxi a logike, alebo tebe volaco trosku nevyslo. Ked si pisal ze pusta 1.4 tak to berem automaticky do procesora lebo tak si to napisal, teraz si doplnil dost podstatne info
ze vlastne vobec nemas istotu ci je to o procesore. Neviem, ja tvoje oci nemam, ja som to nevidel.
Updaty biosov su dolezite. Mentalita "neham to tak, lebo to funguje" je bohuzial uplne zla v dnesnom rychlom svete IT (a nielen IT, kamarade aj AUTA je mimoriadne dolezite upgradovat). Ono tie BIOSy totiz na prvy pohlad funguju - az na to, ze pustaju prilis velke voltaze do procesorov ktore odpalia atd, atd. Nemas tam co pokazit, je to jeden subor ktory stiahnes od vyrobcu, pustis a hotovo.
Neboj sa toho, pomaly, v klude.
nerozumiem - pisal si ze pusta cez 1.4V a potom pises, ze doverujes ked tvrdia ze doska nema pustat viac nez 1.3V.
Bud som sa ja zlahka stratil v syntaxi a logike, alebo tebe volaco trosku nevyslo. Ked si pisal ze pusta 1.4 tak to berem automaticky do procesora lebo tak si to napisal, teraz si doplnil dost podstatne info

Updaty biosov su dolezite. Mentalita "neham to tak, lebo to funguje" je bohuzial uplne zla v dnesnom rychlom svete IT (a nielen IT, kamarade aj AUTA je mimoriadne dolezite upgradovat). Ono tie BIOSy totiz na prvy pohlad funguju - az na to, ze pustaju prilis velke voltaze do procesorov ktore odpalia atd, atd. Nemas tam co pokazit, je to jeden subor ktory stiahnes od vyrobcu, pustis a hotovo.
Neboj sa toho, pomaly, v klude.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Nový používateľ
Nie ved pohode ja to priblizne chapem, ako by sa to malo updatovat, asi cez nejaky asus flash a cez windows. Problem je ze ak daco doserem tak je to len moja chyba a potom co budem bez PC? Lebo ten predchadzajuci PC uz som daroval takze mam trochu seky-peky ze ak daco tak som v prdeli a cakat na opravu sa mi zrovna nechce. AMD mam prvy krat v zivote len tak som otvoril BIOS a oproti Intelu je tam asi 10x tolko nastaveni , radsej som nic nemenil pre istotu ale je to "overwhelming" a hladat vysvetlenie pre kazdy setting je nad moje sily uprimne.
mp3turbo cize nevies mi pls pozriet tu ich stranku ASUS a kedtak vysvetlit ci ten BIOS urgentne potrebujem alebo nie?. Lebo o voltagi a podobnych veciach vobec od toho augusta nepisu, vlastne co píšu su len nejake veci o dakom chipsete ci co a vobec neviem co to znamena+ potom pisali ze zmenili nejake nastavenie fanov v PWMku, to bol ten posledny BIOS update pre tuto dosku.
A este sa chcem opytat ja mam v programy a sucasti vo windowse nainstalovany aj nejaky AMD chipset software- suvisi to s tym BIOSOM? Mam to tam nechat, aktualizovat to najprv pred BIOSOM ak sa do toho pustim alebo sa toho vobec nechytat?. Armoury crate som zmazal lebo ludia pisali zevraj to zere vela vykonu a je to len na ARGB, takze este to sa chcem spytat potrebujem ten Armoury crate mat nainstalovany ci sa da aj bez toho? Obsahuje to nieco nevyhnutne pre chod PC?
mp3turbo cize nevies mi pls pozriet tu ich stranku ASUS a kedtak vysvetlit ci ten BIOS urgentne potrebujem alebo nie?. Lebo o voltagi a podobnych veciach vobec od toho augusta nepisu, vlastne co píšu su len nejake veci o dakom chipsete ci co a vobec neviem co to znamena+ potom pisali ze zmenili nejake nastavenie fanov v PWMku, to bol ten posledny BIOS update pre tuto dosku.
A este sa chcem opytat ja mam v programy a sucasti vo windowse nainstalovany aj nejaky AMD chipset software- suvisi to s tym BIOSOM? Mam to tam nechat, aktualizovat to najprv pred BIOSOM ak sa do toho pustim alebo sa toho vobec nechytat?. Armoury crate som zmazal lebo ludia pisali zevraj to zere vela vykonu a je to len na ARGB, takze este to sa chcem spytat potrebujem ten Armoury crate mat nainstalovany ci sa da aj bez toho? Obsahuje to nieco nevyhnutne pre chod PC?
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Novy BIOS sa takmer vzdy hodi, prinasa novu AGESu, vylepsujucu fungovanie CPU, opravy, atd.
armoury crate nepotrebujes
AMD chipset software su ovladace chipsetu, to si stiahni najnovsie z webu AMD.
https://www.amd.com/en/support/download/drivers.html
poskroluj nizsie, vyber Chipsets a vyklikaj si to.
Ak sa chces v BIOSe hrajkat, defakto sa staci zaujimat o nastavenie parametrov RAM, LLC (load line calibration), PBO a undervolt.
armoury crate nepotrebujes
AMD chipset software su ovladace chipsetu, to si stiahni najnovsie z webu AMD.
https://www.amd.com/en/support/download/drivers.html
poskroluj nizsie, vyber Chipsets a vyklikaj si to.
Ak sa chces v BIOSe hrajkat, defakto sa staci zaujimat o nastavenie parametrov RAM, LLC (load line calibration), PBO a undervolt.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Ak nevieš čo čo robí v UEFI nastav Load optimized defaults a malo by to byť OK. Možno zapni EXPO/XMP ak to nie je zapnuté keď dáš optimized defaults.
Armory crate je ASUS soft pre aRGB, nič nevyhnutné pre beh PC, možno je tam aj update UEFI cez Windows takto z hlavy neviem. Ale ten update vieš spraviť aj tým že stiahneš súbor zo stránky ASUS, nahráš na kľúčik a updatneš priamo v UEFI. Ten update by som spravil, ono okrem toho čo píše ASUS že opravil tak tam bývajú aj nové verzie AGESA (firmware pre CPU). Či to updatneš cez Win alebo UEFI je na tebe. Kľudne nainštaluj ASUS soft, updatni a znova odinštaluj ak sa bojíš že dačo dokafreš cez UEFI.
Čo som čítal a pozeral AMD chipset software je na rozdiel od toho od Intelu dôležitý kus software a oplatí sa ho držať aktuálny podobne ako ovládače grafiky takže to tak aj robím.
Armory crate je ASUS soft pre aRGB, nič nevyhnutné pre beh PC, možno je tam aj update UEFI cez Windows takto z hlavy neviem. Ale ten update vieš spraviť aj tým že stiahneš súbor zo stránky ASUS, nahráš na kľúčik a updatneš priamo v UEFI. Ten update by som spravil, ono okrem toho čo píše ASUS že opravil tak tam bývajú aj nové verzie AGESA (firmware pre CPU). Či to updatneš cez Win alebo UEFI je na tebe. Kľudne nainštaluj ASUS soft, updatni a znova odinštaluj ak sa bojíš že dačo dokafreš cez UEFI.
Čo som čítal a pozeral AMD chipset software je na rozdiel od toho od Intelu dôležitý kus software a oplatí sa ho držať aktuálny podobne ako ovládače grafiky takže to tak aj robím.
Spoiler: ukázať