Spoiler: ukázať
http://ekonomika.sme.sk/c/2615501/statn ... drazi.htmlShatterhand napísal: Prečo im mám na to prispievať?
ano, dotacia <5000/elektroauto je fakt hrozna vec, ale vysvetlim nizsie, ze preco
https://dennikn.sk/318250/automobilka-j ... slovensko/
vlada sa uz davno angazuje v takychto veciach, nepodporuje nove technologie (ako vzdy)130-miliónová dotácia
Fico povedal, že vláda schválila dotáciu na hmotný a nehmotný investičný majetok pre automobilku vo výške 130 miliónov eur, čo je 9 percent avizovanej investície.
hej? a je xy co sa rozpadaju a smrdia viac nez je trebaShatterhand napísal:Je x áut čo majú cez 10 aj 15 rokov a nič im nie je
boli by peniaze do statnej kasy, ked nebudu tak nevadi, postavi tesla/enel/greenway/hociktoShatterhand napísal:Potom zasa budete pišťať že vám máme stavať aj nabíjačky za štátne a podobne.
svoje eko si dakam strcte. fiha, to je argument.Shatterhand napísal:Svoje "eko" si dakam strčte...koľko máš doma solárnych panelov? Hm? A koľko stromov si už vysadil? Či čakáš na dotácie?
mam 0, vysadil som 0, necakam na dotacie
neviem, ale na slobodnom vysielaci take nenajdes. vytazi sa litium, ktore tam nie je jedine, je tam kremik a ine veci. cize ostane v zemi diera? tie clanky sa uz dlho vyrabaju a zatial nic. som pozrel nejake clanky co mali v nazve, ze ev je horsie pre ekosystem ako normal auto ale vnutri neboli ziadne dokazy, nic, iba ze litium hori pri reakcii so vzduchom, to sa tusim uci v deviatom rocniku zs alebo tak nejakZubesuch napísal: ano a aky teda je? aky teda je jeden aj druhy. a ziadne blbosti z prospektov spolocnosti vyrabajucich el. clanky. Normalne seriozny vyskum o skodlivosti tazby a spracovania materialov na vyrobu baterii a inych veci v EV.
aha takze uz nenavidis aj drahe a moderne veci, tym sa chvalis ci co? cim viac ev, tym tichsie bude mesto, tym cistejsi bude vzduch v meste. cim viac early adopters, tym rychlejsie budu dostupne longrange elektroauta za lacno. tym papalasom inac platis cele auto, nie len dotaciuZubesuch napísal: To ze ti ludia nemaju ultra moderne a drahe EV je len otazka casu.
si tipnem, ze si v tom nikdy nesedel. vacsie ako felicia napr. alebo tie male hyundaje co si kazdy kupi, lebo sused ma nove auto. vacsie ako fabia. to nie je smart preboha a s dojazdom 160km prejdem nitra-levice ako nic, primerny slusne pracujuci clovek akoze chodi kazdy den bratislava-kosice alebo co? jasne, ze to je malo ved som pisal, ze po roku 2018 budu 250km auta za tu cenu ako tieto 160km a prave na tie dostanes dotaciuZubesuch napísal: leaf... prilis draha 30-35tis.€ a dojazd kolko 160km? priklad mozno mestskeho auticka. je to male. kia soul jakbysmet.
na to su tam tie dotacie, aby si si to dovolil, ak mas strop napr 30k a viac ti banka neschvali/hocico. lebo to nebude zasierat mesto, bude sa dat spat napriklad do 10 rano s otvorenymi oknami a take male detajly co ti zvysia zivotnu uroven. jaj jasne, slusne pracujucim ludom to je jedno a na ostatnych nezalezi. hlavna vec je, ze cim viac ev sa kupi, tym viac investuje vyrobca do vyvoja novej generacie a budu 400km dojazdove auta za 20 tisic, moze byt?Zubesuch napísal: Ale teraz mi povedz, ktora priemerna rodina s hypotekou si moze dovolit auto ( a este k tomu male do mesta) za 35tisic. A ti ktori si to mozu dovolit preco prave im by sme sa mali skladat v podobe dotacii vsetci?
bol som s leafom trasa zlin-levice, detto s mercedesom b na elektrinu. to len tak napriklad. leaf sa mi viac pacil a hlavne ma rychlonabijacku, mercedes nema ani poriadne sedacky vzaduZubesuch napísal: priemerne slusne pracujuci clovek s rodinou autom sice chodi do prace s spat. Ale mozme rozmyslat ze s tou rodinou by sa teda niekam aj rad vybral. A na to ti prditko rozhodne nestaci. kam sa vybrat s 160km range Leafom?
wtf???Zubesuch napísal: Tieto dotacie na EV to je pocitanicko hlavne pre ludi, ktori musia dennodenne hodiny bojovat o prispevok na novy invalidny vozik na socialke. Alebo ked sa ZTP cloveka, ktory sa snazi pracovat spytaju ci mu nedorastie noha, ze by mu ten vozik vzali.
velke mesta v zahranici uz maju zavedene zony kam nemozes so starym autom alebo ako to funguje, ludia tam proste nechcu smrad a hluk.
aj pocitace stali pred 20 rokmi tolko ako limuzina, keby to stat sponzoroval nebolo by viac programatorov a ludi co pracuju v celom ekosysteme? zas nie je vsetko zelene uplne zle, ceresnicka na koniec, solarne panely na celej ploche jadrovej elektrarne vraj spravia viac elektriny, ale tym chcem povedat nic