Zaujímavé, lebo ak človek začne hovoriť, že chce monitor a niekto mu tam povie, že "tu, na pozri, telkáč", tak zrazu je argument rovnaký a to, že TV nie je o nič horší monitor ako monitor.
A Leon, ono to nie je tak čierno-biele. Čo myslíš, prečo všetky 43" monitory aj TV na trhu sú IPS? Hádaj, prečo...ding ding, správna odpoveď - je to od jedného výrobcu a mám silný dojem, že to všetko zastrešuje AU Optronics alebo TP Vision (neviem, ktoré z nich (alebo obe) sú dcérske firmičky Philipsu).
To isté platí pre VA, panel v mojom starom Philipse, v tej Yiijame XB401 (ak si spomínaš, ty si ho tu aj linkoval ako prvý ešte kedysi (rovno myslím, že s linkom z heuréky, že si spozoroval nové VAčko) a týchto 40" TV s VA panelom, takže v jadre - áno, tieto 40" a 43" monitory a TV môžu mať zdieľané panely. Ja by som sa pokojne stavil, že Philips BDM4037UW a tento môj Ťamťung majú identický panel.
Low-cost TV? Trh s TV sa zjednodušuje, máš už v podstate reálne len 1 radu od hlavných výrobcov 1080p TV (tá najnižšia), prípadne ešte jedna vyššia s 1080p panelmi a potom máš už len 4K (2-3 rady, kde prvé dve sú často podobné a posledná je už extrémne drahá) a OLED - tam to končí, takže tu už neexistujú veľmi low-cost TV, nie od hlavných výrobcov. Nakoniec nezabúdaj, že často tie vyššie rady majú nejakú pridanú hodnotu vo funkcii, ktorá pre PC mód ani nie je povolená.
Nech to teraz neznie ako obrana TV, lebo ju mám ale je potrebné sa na tie veci pozrieť trošku komplexnejším pohľadom (a kritickým, už keď sme pri tom - na obe strany). Je jednoduché pozrieť na svoj UD79 a povedať si, že to je referenčná lajna a všetko pod je low-cost ale rovnako môžem povedať ja, že či si sa zbláznil vytrepať cez 800€ za to isté, čo zoženieš aj za pětset (príklad BDM4350UC)? Aký tam bol dôvod? Jeidný argument by bol kalibrácia ale to človek spraví na hocjakom IPSku s požičanou sondou od Andreja za dvacku.
Takže aj napriek mojej kritike by som to odporučil viac ako platiť napríklad za LG alebo viac ako +-500€ (v prípade 4350UC 510€ v Datacompe) za niečo iné. Proste s tým, čo je teraz dostupné proste nie, ešte radšej by som to riskol (ak by som bol ja ja ale s preferenciou k IPS) so 435 ojrovou 43" verziou tohoto Ťamťungu.