Ja osobne radsej zaplatim, kolko mam, lepsie akoby som mal mat potom problemy s organmi. Na druhej strane - poznam ludi, co kupovali baliky za $1500 a viac, a v tomto pripade uprava dokumentov tak, aby hovorili, ze to stalo povedzme $500, uz moze usetrit par stovak. Nie je to nic zlozite (navody davat nebudem, nechcem tu dostat ban), pokial je to uveritelne a konzistentne cez vsetky posielane dokumenty, tak na to nepridu. No mne to za tie nervy nestoji. Na druhej strane - na slovensku mame este fajn colnikov, desiatky balikov mi preslo cez ich ruky a nikdy ziadny problem. No v Prahe, co tu byvam len rok, tak som si nechal poslat zatial len 2 baliky - pri prvom som zaplatil tolko na poplatkoch za spracovanie a dan ako za samotny balik (~$45), pri tom druhom to do**bali tak, ze ho takmer poslali naspat odosielatelovi (ak by som im napisal o par dni neskor, ze co im to tak dlho trva, tak by som ho uz nedostal). Nasi zlati, slovenski colnici, na tych nadavat nemozem
Co sa tyka dokumentov, ja vzdy posielam dva - detail transakcie z PayPal uctu a detail pohybu na ucte (karte), obe v PDF (stranku dam "tlacit" v Chrome a len vyberiem, ze ulozit ako PDF). Vsetko vybavujem emailom, viac penazi stratim behanim hore-dole ako na poplatkoch za vybavovanie colneho konania (tu v Prahe by s osobnou navstevou colnice nebol problem, no z Presova som musel chodit do Kosic ak som chcel vybavit preclenie osobne - a to su 2 hodiny zabiteho casu a peniaze na cestu).